Rango – son of the Desert
– atmosfera & entertainment: 7.5/10
– regie: 8.5/10
– actori/voci: 8/10
– scenariu: 8/10
– montaj: 8/10
Nota IMDb: 7.9/10
V-am zis, si eu si colegii din echipa Raluk, ca in ultimii ani atat ideile noi pentru scenarii cat si prestatia multor actori au oscilat extraordinar… multe suisuri si coborasuri, iar in general s-a mers pe ideea una calda, una rece, una rece (a se citi un film bun, o calamitate, un fisco). In tot acest meci de ping pong, in care noi, amaratii de spectatori ne sucim gaturile in incercarea de a urmari mingea, apar in peisaj niste artificii (nu de calcul), ci niste soiuri de “filme undercover”: desenele animate.
Va spun cu certitudine ca multi scenaristi au preferat acest gen de creatie, care permite mai multa flexibilitate, iar actorii buni nu au intarziat sa se asocieze acestor proiecte. Rango nu face exceptie si se incadreaza perfect in categoria erou/supererou promovata in ultima vreme in desenele animate.
Wild Wild West
Daca pana acum cativa ani singurele desene animate care iti veneau in minte erau cele semnate Disney, cu siguranta acum nu mai stii de care sa pomenesti mai intai. Ultima aparitie in peisaj este un cameleon foarte simpatic, visator, care se trezeste in mijlocul desertului, printr-o multime de animalute care mai de care mai ciudatele. Rango este un outsider intr-o comunitate inchisa, care datorita talentului sau “oratoric” ajunge serif al orasului.
Rango viseaza atat de mult sa devina un erou, un erou adevarat, iar posibilitatile reale ca acest lucru sa se petreaca sunt atat de scazute, incat acesta prefera sa isi creeze o noua identitate in acest oras unde nimeni nu stie nimic despre el. Poate sa fie oricine, isi poate schimba istoria intr-o secunda, fara a da socoteala pentru acest lucru. Drept urmare, pe baza povestilor spuse de el despre actele de vitejie de care ar fi dat dovada in trecut, Rango este numit serif, intr-un moment de cumpana al locuitorilor din desert. Rezerva de apa a orasului este extrem de scazut si nici chiar rugaciunile, ritualurile ce alta data ii ajutau pe locuitori sa primeasca apa, acum nu mai au efect, iar apa e din ce in ce mai scumpa la vedere.
Beans este personajul feminin al povestii, care stie ca apa nu dispare pur si simplu, mai ales ca a si vazut cum apa e aruncata in desert, in timp ce locuitorii orasului sufera de sete. Rango se lasa convins de ideile lui Beans si incepe o lupta cu banditii care terorizeaza orasul, a carei premiu cel mare este apa atat de necesara orasului.
Veti avea parte de imagini tipice unui western, unde fiecare detaliu este important, iar eroul nostru devine incredibil de simpatic in ipostaza de salvator. In Vestul salbatic nu este numai lapte si miere, coruptia si interesele ascunse sunt si ele parte din agitata viata a desertului.
Povestea aceasta are un final fericit, iar actiunea este pe alocuri atat de captivanta, incat uiti pentru cateva secunde ca aceasta este un film de animatie, comicul de situatie si exagerarile vadite sunt incapsulate in subiectul central al povestii si este oarecum “temperat” de gravitatea actelor prezentate.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Daca nu l-ati recunoscut pe Johnny Depp dandu-i viata simpaticului cameleon Rango, nu va faceti probleme. Am observat o abordare ceva mai joviala a personajului, aproape ca Depp nu isi foloseste deloc farmenele vocii sale joase, profunde, ci mai degraba apeleaza la un ton vesel, visator, usor romantic pe alocuri. Isla Fisher este cu siguranta pe lista voastra a actritelor cu charisma, si categoric va identificati cu ea, fetelor, de ficare data cand mergeti la cumparaturi (“Confessions of a Shopaholic”). Se pare ca ambii au fost foarte dedicati acestui proiect, pentru ca au reusit sa identifice perfect emotiile si trairile personajelor.
Regizorul este Gore Verbinski, cu care Depp a mai colaborat la Piratii din Caraibe, si care a mai regizat si The Ring, The Mexican, The Weatherman. Si de data asta a facut o treaba excelenta, cred oricum ca, dupa atata timp, si atatea filme de succes, e destul de greu sa o dai in bara, si sa nu profiti la maxim atat de talentul si experienta actorilor cu care lucrezi.
Ce spun criticii despre Rango?
Rango a inregistrat cel mai puternic debut in box-office in acest an, chiar daca inca nu a reusit sa depaseasca incasari de 50 mil $. Criticile sunt in general pozitive, tomatometerul de pe RottenTomatoes.com indicand o prea-minunata cifra 88 pentru Rango, in timp ce MetaCritic.com arata un scor de 75 de puncte din 100 pentru animatia Rango.
Verdictul KoolHunt.ro
Un western atat pentru cei mici (erau cativa in sala si am sesizat ca le-a pacut) cat si pentru cei mari (am vazut si cupluri si oameni abia iesiti de la serviciu insa cu pofta de viata si de ceva fun); asa ca e o alegere buna, chiar daca e vorba de o vizionare in cursul saptamanii, sau poate o ieseala sambata, ori acasa in sufragerie vineri, dupa serviciu.
O sa radeti, o sa va distrati, sigur o sa apreciati si faptul ca filmul e 2D si nu veti mai fi intoxicati de ideea 3D (care nu e mereu la inaltimea asteptarilor). Asadar, vizionare placuta!
“ieseala”? “IESEALA”?
chiar au reusit?
chiar nu-au facut sa folosim cuvantul asta?
Doar mie nu mi-a placut Rango? Mi s-a parut plictisitor…
@kolcs: Mda, si eu urasc cuvantul “ieseala” si sper si eu sa nu intre in vocabularul de zi cu zi. Totusi, nu cred ca Florina il foloseste, cred ca l-a folosit pentru amuzament.
@Deea: Pe mine nu a reusit deloc sa ma atraga trailerul. Ca urmare nu l-am vazut pana acum. Sunt inca in cumpana daca sa ma uit la el sau nu…
:)) Ma uit destul de rar la TV si am crezut ca asta e un cuvand popular. Am vrut doar sa ma apropii de populatia underaged.
Personal mi-a placut; a fost foarte simpatic.
Trailer-ul incearca sa-l vanda ca pe o comedie, din motive de marketing banuiesc doar ca filmul nu e ‘your typical cartoon comedy’. Daca ar fi sa fac o analogie cu cartile, as zice ca e (intr-o oarecare masura) un Bildungsroman, cu evidenta mentiune ca nu ii urmarim evolutia lui Rango din copilarie si pana la maturitate; desi viata in captivitate ar putea tine loc de copilarie si ‘being in the wild part’ poate fi privita ca maturizarea lui Rango.
Filmul face referiri la o multime de alte filme (era ceva soundtrack imprumutat din Star Wars parca, aluzii la diverse western-uri) insa mie mi-a atras atentia o scena ce reprezinta o trimitere clara catre un alt film al lui Johnny Depp: Fear and Loathing in Las Vegas. Din pacare nu cred ca aluzia respectiva va fi sesizata de multa lume.
[…] din Pirates of the Caribbean 2 & 3, pe el il mai stiti din Love Actually, seria Harry Potter, Rango si alte filme […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments