Home » Filme, Oscar 2009

Rachel getting married – portret de familie in negru si alb

22 March 2009 scris de 6 comentarii

CoolRank: 7/10rachel getting married anne hathway drama jonathan demme 2008 film

Nota IMDb: 7.6/10

Rachel getting married este o drama contemporana, regizata de Jonathan Demme cu elemente de comedie, al carei personaj principal este Kym Buchman – Anne Hathaway. Nu imi pare rau ca l-am  vazut, mai ales ca am rezistat pana in final. E un film educativ bine facut si foarte bine jucat. Dar daca nu v-ati drogat niciodata, nu sunteti dependenti de alcool sau de sex, sunteti responsabili si nu aveti drame de famile neelucidate, s-ar putea sa nu va intereseze.

Sigur poti sa te intrebi ce ai face cand  participi la o astfel de drama? Crezi ca poti rezolva lucrurile incercand  sa nu le dai importanta, pentru ca nu esti direct implicat sau ca timpul singur poate repara orice? Poti sa treci mai departe? Filmul te captiveaza pana la urma, incercand sa-ti explici de ce au unele personaje un astfel de comportament, ce le-a marcat, de ce atata intoleranta si isterie. La final ajungi sa ai intelegere pentru toate personajele si sa fii impacat cu familia ta.

Cum poti sa distrugi o nunta in 48 de ore?

Simplu, iti inviti la nunta sora, un fost manechin care si-a petrecut ultimii zece ani din viata incercand sa isi invinga dependenta de alcool.

rachel getting married anne hathway drama jonathan demme 2008 filmDar daca intram in amanunte vedem o frantura din viata unei familii, care se pregateste de nunta uneia dintre fiice, in timp ce cealalta tocmai s-a intors de la dezintoxicare. O multime de prieteni si rude ale mirilor s-au adunat pentru un weekend plin de bucurie, muzica si iubire. In mod evident, stressul e “la el acasa” cand vine vorba de pregatiri de nunta. Dar cand adaugi o tanara usor instabila si cateva secrete de familie pe care membrii sai le tin cat mai ascunse, situatia devine latent exploziva.

Reintegrarea lui Kym – Anne Hathaway in sanul disfunctionalei familii Buchman determina izbucnirea la suprafata a unor tensiuni latente si a unor conflicte personale si familiale mai vechi. Cu replicile ei sarcastice, cu bancuri seci si porniri dramatice, ea devine catalizatorul tensiunilor latente din sanul familiei.

Oaie neagra sau victima?

Kym este o tanara femeie dezorientata, lipsita de repere stabile, avand un comportament sociopat, tendinte violente, plusrachel getting married anne hathway drama jonathan demme 2008 film o limba foarte ascutita. Intoarsa acasa pentru un week-end cu prilejul casatoriei surorii sale, prezenta sa risca sa dinamiteze atat nunta bietei Rachel, cat si fragilul echilibru al familiei.
Miscarea facuta de personaj este inversa fugii de acasa, este reintoarcerea acasa unde nimeni nu asteapta intoarcerea fiului risipitor, iar oaia a fost sacrificata mai demult …

Interpretarea nuantata a lui Anne Hathaway este la limita intre victima si catalizator de necazuri, iar scenariul nu o condamna explicit, dar nici nu ii da o sansa. E Kym victima unui  complex de imprejurari sau e complet iresponsabila? e egoista, vrea sa se explice sau doar sa se absolve de orice vina? e iresponsabila sau dimpotriva ia asupra ei si vina altora? e sincera sau doar vrea sa salveze aparentele?

Zambetele ei chinuite gen Shiva the Destroyer marcheaza momentele de criza. Sunt intrebari la care personajul principal nu are raspuns explicit iar comportamenturachel getting married anne hathway drama jonathan demme 2008 filml de victima al celorlalte poersonaje te deruteaza.

Intr-o familie nu exista un singur personaj responsabil. Comportamentul celorlalti te marcheaza dar comunicarea te poate salva. Gunoiul ascuns cu grija de ceilalti sub covor nu te poate ajuta. Venirea lui Kym da covorul la o parte si fiecare personaj incearca la inceput sa-l ignore, sa culpabilizeze iar in final sa constientizeze.

Filmul este un mare plus pentru Anne Hathaway, care interpretand rolul lui Kym, un personaj matur si complex, isi pune în valoare talentul actoricesc, depaseste eticheta de  comedie romance (The devil wears Prada, The Princess’ Diaries, Ella enchanted, Get smart, Bride Wars) si isi dovedeste maturizarea artistica.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Rachel Getting Married este un film in regia lui Jonathan Demme, cu o distributie speciala. In afara lui Anne Hathaway, mai apar  Rosemarie DeWitt, excelenta in rolul sorei si nominalizata la Oscar, Debra Winger, in rolul mamei. Debra Winger joaca excelent rolul unei femei la limita intre calm si disperare, cu reprimari repetate si care arata bine dar nu e vie, o bomba latenta care nu se declanseaza decat in discutiile cu fiica ei.

Ceilalti actori nu sunt nume cunoscute pentru mine dar tatal, Bill Irwin isi face datoria, la fel sotia acestuia Anna Deavere Smith, care desi nu are un rol irachel getting married anne hathway drama jonathan demme 2008 filmmportant cu multe replici, este pusa in evidenta de modul de filmare, dominand cu prezenta ei plina de intelegere majoritatea secventelor de familie. Personaj care vorbeste putin, dar se vede mult.

Apropo de modul de filmare, acesta este un atu important al filmului daca nu suferi de ameteli. Pentru ca  majoritatea secventelor sunt filmate tip handy-camera, gen observi toate personajele dar comunici doar cu cateva.

Este un film plin de personaje bogate, eclectice, pe alocuri incredibile. Jonathan Demme reuseste sa zugraveasca cu intuitie, cu umor si cu acuratete un portret de familie plin de caldura.

Filmul a fost nominalizat  pentru cea mai buna actrita in rol principal (Anne Hathaway), la premiile Globul de Aur 2009, la premiile Oscar 2009 si a fost selectionat in competitia oficiala a Festivalului de la Venetia.

Ce spun criticii despre Rachel getting married?

Peter Travers – Rolling Stone, ne avertizeaza ca trebuie sa fii pregatit sa o vezi pe Ann Hathaway lasand la o parte dragalasenia si stralucirea filmelor anterioare si reinventandu-se ca actrita dramatica.  Anne Hathaway are o stare de gratie speciala, iar regizorul Jonathan Demme reuseste plin de compasiune sa dea sens unei drame familiale, punand accentul fara falsa disperare, pe slabiciunea umana: “A home run is more like it, going deep into the joy and pain of being human”.

rachel getting married anne hathway drama jonathan demme 2008 filmCaudia Puig – USA Today, apreciaza intoarcerea lui Jonathan Demme dupa o incursiune in filmele documentare, la naratiuni de genul cinema vérité. Filmul are ca subiect o drama de familie, iar modul de abordare  este colorat si punctat cu umor.  Este impresionant jocul si personajul interpretat de Ann Hathaway, care dupa ce si-a demonstrat talentul in comedii mai mult sau mai putin usoare, incearca cu succes si personaje complexe. Nunta este al lui Rachel dar show-ul este in intregime al lui Hathaway.

Roger Ebert – Chicago Sun Times, este impresionat de viziunea cinematografica a lui Demme si de modul in care au fost filmate scenele. Unele sunt tratate clasic, altele sunt filmate din punctul de vedere al personajelor astfel incat spectatorul participa la fiecare secventa. Totul in functie de importanta si caracterul personajelor. Un alt castig al filmului este scenariul original al lui Jenny Lumet, fiica lui Sydney Lumet remarcand faptul ca talentul se mosteneste dar si posibilitatea folosirii unor caractere autobiografice. Ideea centrala a filmului se invarte in jurul notiunii de casatoriei si a conceptului de familie. Wouldn’t you love to attend a wedding like that?

Nu este un film relaxant si nici de nota 10, dar trebuie vazut macar pantru performantele actorilor si pentru nominalizarea la Oscar meritata pe deplin de Anne Hathaway. Finalul ramane deschis si pentru ca sigur in final ajungi sa simpatizezi cu ea, nu-ti ramane decat sa-i urezi noroc si sa crezi ca nunta ta va fi altfel.

6 comentarii »

  • cristi said:

    imi place Hathaway si poate d’aia l-am vazut,
    Cu totii avem vicii, si ne place sa tipam cand avem motive… Dupaia regretam si/sau ne cerem scuze, cel putin unii din noi.
    PS filmul e de prin octombrie anu trecut !!! cum de l-ai vazut deabea acum ! :D

  • Raluk (author) said:

    @cristi: Stiu ca a rulat mai de mult, dar nu apucasem sa il vad. Si mie imi place mult Hathaway si imi place ca stiu sa joace o paleta mai larga de roluri decat multe actrite aparute in acelasi val cu ea acum.

    Filmul e OK. Situatia in sine mi se pare ingrozitoare, dramatica. In rest, o meditatie frumoasa asupra relatiilor de familie si cum te poate afecta comunicarea neok in cadrul lor.

  • Georgiana said:

    Nu mi s-a parut extraordinar filmul, dar da, e de departe cel mai bun in care joaca fatuca asta. Si chiar daca nu ai pb atat de grave, ca spectator tot te regasesti pe undeva, intr-o situatie sau un personaj, sunt unele scene f bine facute si f verosimile.

  • Raluk (author) said:

    @Georgiana: Da, Anne Hathaway chiar are ocazia in Rachel Getting Married sa arate ce poate, sa joace in sfarsit. Este o poveste realista cu personaje verosimile, scenariu previzibil, un film bun per total, dar nu unul asa cum spui si tu. Nu extraordinar intr-adevar.

  • Alice in Wonderland – Tim Burton si Walt Disney imping vizualul de basm la un alt nivel | KoolHunt.ro - Review-uri de filme, cafenele, ceainarii si restaurante din Bucuresti said:

    […] sau Bride Wars si nu este nici femeia alunecata de partea intunecata cum este rolul toxicomanei din Rachel Getting Married. Regina Alba interpretata de Anne este o imbinare de nuante intunecate si stralucitoare, de alb si […]

  • KoolHunt.ro – Filme, restaurante, cafenele, ceainarii, baruri din Bucuresti » Greenberg – Pasiv-agresiv said:

    […] cultivata cu obstinatie de regizorii americani indie – intrusul. Gandul imi zboara imediat la Rachel Getting Married, unde Anne Hathaway joaca rolul surorii care descinde la nunta surorii direct din clinica de […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*