Home » Filme

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides – In ape tulburi, dar inca pe linia de plutire

20 May 2011 scris de 4 comentarii

[Titlu in limba romana: Piratii din Caraibe: Pe ape si mai tulburi]

CoolRank: 7/10

atmosfera & entertainment: 7.5/10

regie: 7/10

actori: 7/10

scenariu: 6/10

montaj: 7/10

Nota IMDb: 7.7/10

Regie: Rob Marshall An: 2011
Actori: Johnny Depp, Penélope Cruz, Ian McShane Genul: aventura, fantastic, 3D

 

Primul a fost foarte bun pentru ca a surprins placut. Al doilea a pornit cu asteptari mari, dar a fost cel mult bunicel. Pe al treilea, de la un punct incolo l-am urmarit doar pentru a vedea ce se intampla cu personajele. Per total, deci, trendul era negativ pentru seria Piratii din Caraibe si, din pacate, asa a ramas.

Putina istorie aici. Prin 2001, cand Johnny Depp le-a facut celor de la Disney o demonstratie live cu modul in care vede el personajul Jack Sparrow, cei mai multi au fost socati, insa directorul studioului, Richard Cook, a acceptat neconditionat viziunea lui Depp. In 2009, la doi ani dupa terminarea trilogiei initiale, Cook a plecat de la Disney pentru ca nu se mai identifica cu viziunea studioului, moment in care lui Depp, recunoscator pentru increderea acordata, i-a cam pierit entuziasmul pentru un al patrulea film. A fost nevoie de un salariu de 55 de milioane de dolari pentru a-l convinge, si, ca de obicei, una e cand faci ceva pentru bani si alta e cand o faci din pasiune.

I heard that Jack Sparrow is in London, hellbent to find the Fountain of Youth

Dupa ce probabil si-au epuizat originalitatea in primele trei parti, Terry Rossio si Ted Elliott au ales sa implanteze actiunea si personajele din romanul fantasy On Stranger Tides din 1987 al lui Tim Powers peste Piratii din Caraibe, care ii pastreaza doar pe Jack Sparrow, Barbossa si Joshamee Gibbs. Povestea e la fel de labirintica precum cea din trilogie si la un moment dat renunti sa mai incerci sa ii urmaresti cu atentie logica. Sa fim totusi seriosi, dupa ce ultima oara personajul principal a fost adus inapoi de pe lumea cealalta, iar punctul culminant s-a petrecut literalmente La capatul lumii, trebuie sa fii constient ca totul e posibil.

Insa prima treime a filmului chiar nu e rea deloc, mai ales evadarea lui Jack Sparrow si baletul sau pe trasurile din Londra in incercarea de a scapa de urmaritori. Dornic sa gaseasca un echipaj care sa il insoteasca in cautarea legendarei Fantani a Tineretii, Jack este constrans de o fosta cucerire, ajunsa si ea pirat, Angelica (interpretata de Penélope Cruz), fiica temutului Blackbeard (interpretat de Ian McShane), sa faca acest lucru din postura de simplu matelot. Si alte forte se pun in miscare cu acelasi scop – o nava a Marinei Regale, comandata de vechea noastra cunostinta Barbossa (care a trecut de partea legii, se pare) si un convoi de corabii spaniole. Bineinteles, elementul supranatural e la el acasa – sirene, pirati cu puteri magice, papusi voodoo si zombi.

Did everyone see that? Because I will NOT be doing it again

Dupa cum se poate lesne observa, Will Turner (interpretat de Orlando Bloom) si Elizabeth Swann (interpretat de Keira Knightley) nu mai sunt prezenti in al patrulea film, insa in incercarea de a atrage publicul tanar, filmul ofera o poveste de dragoste intre un misionar crestin (obligatoriu, cu abdomen si pectorali atent lucrati) si o sirena inocenta. Sincer, se putea renunta lejer la acest fir narativ, caci la 137 de minute, filmul e destul de lung pentru ce ofera.

Apropo, povestea de dragoste dintre cei doi tineri este unul din exemplele in care, in incercarea de a da un reboot (rebut?) seriei, On Stranger Tides copiaza efectiv sectiuni intregi din primul film. Lupta de la inceput dintre Jack si Angelica e exact precum lupta dintre Jack si Will din atelierul de fierarie din Blestemul Perlei Negre. Sau: finalul are loc intr-o pestera in care toate personajele se angajeaza intr-o batalie generala. Pare cunoscut?

Nici antieroii nu sunt prea interesanti. Fata de Davy Jones si Barbossa din primul film, Blackbeard e mai mult fioros prin infatisare si povestile care se spun despre el decat prin ceea ce face efectiv. Legiunea (bancul?) de sirene apare prea putin in film pentru a fi luate in serios ca personaj negativ. Sa nu uit, au dinti de vampir.

Desi On Stranger Tides a avut cel mai mic buget din intreaga serie, efectele speciale sunt decente. Si cum toate megaproductiile sunt acum 3D, nici aceasta nu putea face exceptie – de notat ca On Stranger Tides este primul film 3D din serie. Producatorii au mizat mult pe acest aspect, in speranta ca un box-office bun ar justifica partile 5 si 6 ale seriei, ale caror scenarii au fost recent terminate.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Lui Johnny Depp se pare ca nu ii prieste atunci cand Jack Sparrow e fortat sa fie personajul principal si pare ca s-a cam plictisit. Extrem de amuzant la inceputuri, cand arunca de pe margine tot felul de bombe verbale delicioase si nu stiai daca e pozitiv sau negativ, Depp a ajuns parca in postura celui care repeta de prea multe ori un banc bun: nu prea mai e asa amuzant cand il auzi a zecea oara. Are si aici cateva replici savuroase, insa parca in acest film Jack Sparrow si-a pierdut din profunzime.

Si nu numai lui ii lipseste profunzimea, ba chiar celelalte personaje sunt destul de ingrosate. Barbossa e transformat complet, iar Geoffrey Rush parca prea exagereaza cu piraterisme gen Aye! si r-uri prelungi. Penélope Cruz arata inca bine, dar desi se voia a fi un Jack Sparrow feminin, nu prea are chimie cu Depp.

De notat si cameo-urile lui Keith Richards, chitaristul de la The Rolling Stones, care revine in rolul tatalui lui Jack Sparrow, precum si aparitia de cateva secunde a lui Judi Dench, la inceputul filmului.

Regia e semnata de Rob Marshall, adus in proiect deoarece Gore Verbinski a renuntat din pricina programului prea incarcat. Desi are 50 de ani, On Stranger Tides e abia al patrulea film al lui Marshall, pentru ca el de fapt este regizor de teatru (doua din filme sunt musical-uri: oscarizatul Chicago si Nine). Se simte ca nu e obisnuit cu filme dinamice (al treilea film e Memoriile unei gheise), pentru ca ar fi putut scoate mai mult, vizual vorbind, din dinamismul anumitor scene.

Ce spun criticii despre Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides?

Tomatometrul de pe RottenTomatoes.com arat? 37% fresh pentru Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, pe baza a 85 de recenzii. Pe Metacritic.com, noul POTC aduna 31 de pareri si un scor de 45%. Insa aceste statistici sunt deocamdata irelevante, deoarece filmul abia a aparut.

Verdictul KoolHunt.ro

Prin prisma comparatiei cu celelalte filme din serie, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides este un film… hmm… sa spunem ca daca ar fi fost primul, nu m-ar fi tras inima sa le urmaresc si pe celelalte. Insa luat ca atare, fara asteptari anterioare, este un film destul de decent, clar de vara, recomandat de vazut la cinema pentru atmosfera.

4 comentarii »

  • polimedia.us/fain/ said:

    Pirates of Caribbean- On stranger tides…

    Credeam pana acum doua zile ca sunt singurul care a fost lasat cu un gust amar dupa ce a fost sa vada filmul in ziua lansarii in Romania……

  • Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides - Lucian Bodnar said:

    […] *Citeste recenzia de pe KoolHunt.ro […]

  • adina said:

    gustul ala amar e mai mult decat atat, e vomitiv :)) scuzati

  • swiss said:

    acum 2 saptamani am fost si eu la piratii din caraibe 4, desi nu vazusem deloc celelalte filme ale seriei :P (stiu,greu de crezut) Insa mi-a placut destul de mult, incat am urmarit si celelalte filme de cum am ajuns acasa
    in comparatie cu primele 3 filme, on stranger tides mi s-a parut bunicel, desi nu mai e aceeasi actiune, sau aceeasi actori (bloom, knightley)
    pot sa faca N filme piratii din caraibe, Johnny Depp va vinde intotdeauna :P

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*