Home » Filme, Globurile de Aur 2010, Oscar 2010

The White Ribbon – cate nenorociri se pot intampla intr-un singur film?

10 May 2010 scris de 5 comentarii

panglica alba film european michael hanekeCoolRank: 7/10

atmosfera & entertainment: 5/10

– regie: 7/10

– actori: 8/10

– scenariu: 6/10

– montaj: 8/10

Nota IMDb: 8/10

Panglica alba/Das Weisse Band/The White Ribbon imi pare a fi un film care vrea sa stabileasca un record al relelor. Inteleg ca pelicula vrea sa arate raul in toate formele lui, dar as fi inteles asta din primele 3 intamplari. Urmatoarele 100 nu fac decat sa lungeasca inutil desfasurarea actiunii. Si apropo, Das Weisse Band e fara cap, fara coada. Nu exista un punct culminat. Tocmai cand crezi ca a ajuns la evenimentul cel mai important, mai apare ceva care sa iti distraga atentia. Daca ar fi sa analizez dupa momentele subiectului din literatura, as zice ca filmul acesta este o intriga continua.

Who dunnit?

Povestea este spusa de profesorul scolii (interpretat de Christian Friedel), deja ajuns la batranete cand incepe istorisirea (prin vocea lui Ernst Jacobi). Intr-un sat din nordul Germaniei,panglica alba film european michael haneke cativa oameni isi traiesc viata banala inainte de primul razboi mondial. Asta pana cand se petrec o serie de accidente mult prea ciudate sa fie doar intamplari. Toti sunt mirati cand doctorul (interpretat de Rainer Bock) este ranit intr-o cazatura de pe cal. Politia nici nu apuca sa se lamureasca in privinta acestui incident, cand o femeie moare intr-un accident de munca. Apoi toata lumea priveste nenorocile ca facand parte din normalitate. Satul devine un spatiu de teroare latenta. Este un loc in care copiii trebuie sa poarte o panglica alba sa isi aminteasca sa fie buni. Pana si preotul (interpretat de Burghart Klaußner) se poarta despotic cu fiii lui.

Filmul este plin de simboluri. Odraslele sunt aidoma parintilor, au acelasi caracter gaunos, cu singura diferenta ca ei nu manifesta autocontrolul. Sunt stapaniti de rautate in forma pura. Ei reprezinta nazismul in forma incipienta, sunt viitori tirani care vor face orice sa isi puna in aplicare planurile si sa elimine orice obstacol.

Sunt multe personaje, insa niciunul nu este analizat prea mult. Probabil tocmai pentru a putea transmite universalitatea raului. Fiecare este victima si calau in acelasi timp.panglica alba film european michael haneke

In fine, pana la urma scopul era sa sperie putin privitorii, sa ii faca sa constientizeze ce se poate ascunde in spatele unor oameni aparent blanzi, care duc o viata linistita la tara si, mai ales, sa sa ii ajute sa realizeze consecintele maltratarilor din copilarie.  Dar raul este mult prea explicit. Crima, minciuna, cruzime, ura, invidie. Cel mai apasator lucru este ca niciodata nu afli destule detalii despre suspecti. Asta ca sa dezvolti si o mica paranoia si sa banuiesti pe toata lumea. Putinele faze amuzante mai destind putin atmosfera sumbra, dar am impresia ca o fac doar ca sa pregateasca terenul pentru urmatoarea nenorocire.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Michael Haneke este considerat a fi printre cei mai buni regizori europeni, iar filmele lui au fost general apreciate. Deja are experienta in a teroriza oameni, atat pe cei din film cat si pe cei care privesc, odata cu realizarea peliculelor Cache si Funny Games. E greu de crezut ca este acelasi om care a regizat La pianiste, o drama chiar sensibila.

Ce spun criticii despre Panglica alba?

Panglica alba a primit premiul Cel mai bun film la Festivalul de la Cannes si a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film strain. A fost si filmpanglica alba film european michael hanekeul castigator al Globului de Aur 2010 pentru Cel mai bun film strain. Este bine primit de public, iar review-urile sunt de obiecei, pozitive.

Roger Ebert de la Sun Times rezuma destul de bine actiunea, spunand ca Michael Haneke are un mod aparte de a face puzzleul mai interesant decat solutia. Si este destul de entuziasmat de film, spre deosebire de Claudia Puig de la USA Today, care isi anunta nemultumirea inca din titlu “Eleganta Panglica alba se innoada intr-o bezna monotona”. O parere mult mai apropiata de ceea ce cred eu.

Verdictul KoolHunt.ro

Cine vrea sa inteleaga partea negativa a umanitatii, o sa se bucure de Panglica alba. Va primi o descriere completa, cu exemple diverse si detalii. Insa pentru cei care stiu deja prea bine cum se manifesta rautatea, ma grabesc cat pot de mult sa le spun ca trebuie sa se salveze de la calvarul de a vedea acest film.

5 comentarii »

  • Nora said:

    Uf, cinefilii nu se duc sa “inteleaga partea rea a umanitatii”. Nu asta e rolul filmelor. Ci sa surprinda acea partea – buna, rea, nu conteaza – cat mai artistic. Si aici Haneke este un maestru. Mi-a placut filmul la nebunie, e extrem de fin lucrat, cu atentie la cele mai mici cadre.

    Si da, Haneke este un regizor incomod. Solicita cu adevarat spectatorul. Imi pare rau daca pentru dvs acest lucru este un defect.

  • Dana Roteanu said:

    @Nora: Pentru mine este foarte important mesajul, pentru tine e modul de prezentare. Probabil de aici vine diferenta de opinii. Mie mi se pare nesemnificativ un film care e artistic, dar care are transmite un mesaj urat. Nu neg calitatile lui Haneke si se vede ca a muncit mult la Panglica alba, dar din punctul meu de vedere, a exagerat prin intoarcerea raului pe toate partile.

    Oricum, sper sa ne citesti in continuare, poate vom fi de acord la alte review-uri!

  • Sighisoara Film Festival – Sarbatoarea filmelor premiate | KoolHunt.ro - Review-uri de filme, cafenele, ceainarii si restaurante din Bucuresti said:

    […] cu aceasta ocazie. In programul productiilor straine este inclus si castigatorul Cannes 2009, Panglica alba. Filmele sunt organizate pe sectiuni: animatie, documentare, fictiune, experimental, sub diverse […]

  • Ramona said:

    Cine esti tu, cea care face aceste recenzii? sau voi. cine sunteti voi? sau ce va ofera experienta. e o intrebare ce nu ascunde nimic deosebit. pana la un raspuns.

  • Theo said:

    Lady… your tastes suck! Verdictul KoolHunt.ro?! Asta ce mai e? O glum?? Te consideri tu un indreptar in materie de filme?! Cum ai rastalmacit si cuvintele Claudiei Puig! Ea lauda folosirea monotoniei in film ca mod de exprimare a apasarii sufleteasti si tu o rastalmacesti spunand ca filmul e monoton! Uite citatul care se leaga de titlu: “But its austere gloom feels oppressive and monotonous, undercutting its psychological impact.”
    De ceea ce se plange ea este lungimea filmului, daca tot vroiai sa o citezi. Iar asta e bine ca nu a ramas la decizia ei. Si nu stiu de ce ii citati pe americani, cand ei ne invidiaza ca in Europa exista cel mai artistic (si serios) festival de film? Pana si ei au inceput sa participe si sa lase Hollywood-ul in spate. In primul rand nu exista american care sa inteleaga viata de european si viceversa. Noi nu ii intelegem in totalitate pe negrii din ghetou, ei nu inteleg apasarile noastre. Doar daca au crescut aici. Nu vrei sa dai parerea unui jurnalist martian? Oscar a devenit un fel de “parada modei si a tehnologiei.” Mie unul… imi place filmele care se adreseaza mintii, nu organelor.
    Daca vrei, poti spune: “e blogul meu si ma mai joc si eu de-a cinefilul”. E dreptul tau si ai avea dreptate. Dar nu pretinde. Nu revin pe acest blog/site. Nu imi pasa de raspuns, intuiesc care ar fi.
    P.S. Rezolva cumva cu diacriticele. Daca nu le scrii tu, macar noi sa le putem scrie. Noi, prostii… care nu avem Windows, ci Mac OS! Selecteaza codarea corespunzatoare din optiuni. De obicei se alege Universal.
    P.P.S. Ar fi mai dragut si mai util un site de recenzii culese. Si mai obiectiv! Specifici sursa si o pui stire…

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*