Home » Carti

Namaste. Un roman de aventuri spirituale in Nepal – drumul sinuos catre pacea interioara

19 July 2013 scris de Niciun comentariu

978-973-50-4042-0Suntem ocupati, grabiti, obositi, fericiti, tristi, melancolici, debusolati sau optimisti incurabili. De multe ori ne comportam ca niste roboti si functionam pe pilot automat – mergem la serviciu, ne intoarcem acasa, luam masa in oras, iesim in club cu prietenii, petrecem weekendul la mare si vacantele in strainatate sau facem cateva city-break-uri de cate ori ne permite timpul. Familia, scoala, societatea ne-au inoculat din copilarie ideea ca oamenii impliniti trebuie sa aiba un job stabil, casa, masina, casnicie si neaparat copii, iar totul trebuie bifat cat mai repede, contra cronometru.

Curajul de a privi in noi insine

Cunosc oameni “impliniti” daca ne-am raporta la aceste norme sociale, dar nefericiti, care nu mai gasesc placere in nimic si aleg sa isi umple golurile sufletesti cu lucruri materiale. Facem toti asta cateodata, de acord. Dar ce facem atunci cand o rochie sau o pereche de pantofi nu mai sunt de-ajuns? Mergem mai departe mimand fericirea? Sau luam o pauza si ne distantam o vreme de toate pentru a ne regasi, pentru a afla cine suntem si ce ne dorim cu adevarat de la viata si a ne gasi linistea si pacea interioara?

Segarceanu a sperat sa gaseasca raspunsurile mai intai la muntele Athos. Anul urmator a ales India. Dupa trei luni petrecute in ashramul lui Osho in mediatii si incantatii a decis sa isi mai acorde un ragaz pentru a merge si in Nepal, dovada ca experienta de aici nu-i alungase inca demonii din minte si framantarile erau la fel de stringente

O calatorie in necunoscut

Romanul de fata il suprinde pe fostul publicitar in Nepal, dupa aventura din Pune, cand zboara in Kathmandu pentru a-si prelungi viza de India. Fortandu-si putin norocul, Sega decide sa mearga orbeste in necunoscut, fara niciun fel de rezervari. Tot ceea ce stie este ca doreste sa fac un curs de Vipassana in izolare si sa viziteze locul unde s-a nascut Buddha. Dar oamenii pe care ii intalneste aici – de la Tanya, australianca din avion care il indreapta spre pensiunea unor prieteni, pana la fratii Devkota si excursiile lor scumpe, de la ciudatul cuplu Ana-Igor pana la Lama, ghidul nebun, care il acompaniaza in Shangri-La – ii condimenteaza experienta in Nepal cu intamplari noi, inedite, absurde si hilare, dar care isi gasesc locul in puzzle-ul colorat al vietii.

Cand citesti romanul ai impresia ca stai de vorba cu un prieten apropiat care tocmai s-a intors din calatoria vietii lui. Sega are un stilul direct si nepretentios si o fluiditate a cuvintelor care te fac sa crezi ca romanul a fost scris dintr-o suflare, fara pauze de gandire si fara a-si cenzura sau analiza prea mult cuvintele. Iar daca pe ici, pe colo i-au mai scapat si cateva expresii licentioase, ei bine, ele fac parte din farmecul cartii.

Cartea a avut mare success inca de la aparitia primului volum si pentru mine nu a fost o surpriza. Un roman despre descoperirea sinelui ambalat intr-o poveste de calatorie nu are cum sa dea gres. Cartea este pentru oricine are curajul sa priveasca dincolo de aparente, sa zgarie putin poleiala cu care ne aratam lumii si sa-si puna intrebari pertinente despre rostul vietii si rolul nostru aici. Dar la fel de bine poate fi privita ca un roman de calatorie, o excursie initiatica in India si Nepal concomitenta cu una in sine insusi. Daca a si gasit raspunsurile dorite sau, dimpotriva, experientele aduc intrebari noi, ramane sa descoperiti singuri.

Namaste. Un roman de aventuri spirituale in Nepal este partea a doua a unei trilogii inceputa in India, iar urmatorul volum va aparea probabil anul viitor. Cartea poate fi comandata direct pe site-ul editurii Humanitas. Puteti citi aici despre primul volum al trilogiei, in review-ul realizat pentru Namaste. Un roman de aventuri spirituale in India.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*