Home » Carti, Timp liber

Namaste. Un roman de aventuri spirituale in India – numai cine doreste se transforma

12 September 2012 scris de 1 comentariu

KoolRank: 8.5/10

Jurnalul de calatorie este de departe genul meu literar preferat. Imi cumpar cam orice jurnal gasesc, indiferent de rating-ul de pe Amazon, dar cel mai mult imi plac cartile scrise in urma experientelor din Asia si Africa. Marea majoritate le-am citit in engleza pentru ca nu sunt multi romani care isi permit un an sabatic de cutreierat lumea. Iar putinii care o fac nu aleg si sa astearna totul pe hartie pentru a ne impartasi din experienta. Sau poate ca o vad din spatele geamurilor hotelurilor de cinci stele, ceea ce ar face eventualele carti la fel de interesante ca un ghid anost de calatorie.

Asa ca Namaste este una dintre acele carti pe care le vezi mai rar pe rafturile librariilor. Adica, serios, cine mai este atat de curajos incat sa lase totul balta si sa plece de unul singur intr-o calatorie pentru descoperirea sinelui? Sigur, tuturor ne vine la un moment dat sa spunem “STOP” si sa plecam departe de civilizatie pentru a ne regasi, dar nu multi isi si concretizeaza ideea. Si pe mine ma atrage India si cel mai indraznet vis ar fi sa locuiesc pentru cateva luni intr-un ashram, dar, in afara de familie, prieteni si serviciu, cred ca cel mai greu ar fi sa ma despart de catel.

Destinatia: India, ashramul lui Osho din Pune

Dar Sega a facut asta, a renuntat la un job bun in publicitate, si-a vandut masina, i-a lasat pe cei apropiati si pe catelusa Suzy in urma si a plecat din Romania.

In 2008, pentru ceea ce s-a dorit la inceput a fi o calatorie de trei luni de zile, Octavian Segarceanu se imbarca intr-un avion catre Londra, pentru a lua de acolo altul catre destinatia finala, India. Face o scurta oprire in Mumbai, atat cat sa se acomodeze cu mirosul Indiei, sa interactioneze putin cu stilul de viata al localnicilor, apoi ia trenul catre Pune. Aici, la Osho International Meditation Resort, isi va petrece urmatoarele trei luni, din iunie pana in septembrie, intr-o perioada nu prea aglomerata din cauza musonului de vara si a ploilor sale torentiale.

Prima interactiune cu ceea ce se intampla in ashram este la un curs de meditatie dinamica, unde gloata de oameni care danseaza, sare, se tavaleste, loveste, urla, canta, tipa il ia prin surprindere si il face sa se intrebe daca nu cumva el este singurul om normal din statiune. Mai tarziu, cand i se face initierea si i se explica fiecare exercitiu de meditatie in parte, va incerca si el sa ia parte la asa ceva.

Sa afli raspunsuri la intrebari niciodata rostite

Pentru autor, India este gura de aer proaspat dupa care tanjeste, oxigenul fara de care simte ca nu mai poate merge mai departe, ca se sufoca, si spera ca aici sa-si gaseasca linistea si echilibrul interior. Si, poate cel mai mult, raspunsurile la intrebarile pe care nu le formuleaza niciodata, dar care il impinsesera sa mearga si pe muntele Athos, si tot degeaba.

Experienta in ashram, dialogurile cu Eu-ul interior, oamenii intalniti – totul este zugravit in culori realiste, fara a incerca sa impresioneze cititorul cu metafore sau constructii de cuvinte epatante. Si a reusit sa nu cada nici in extrema cealalta, adica nu oboseste in niciun caz cu propriile trairi interioare, cu episoadele de exaltare si nici cu depresiile inevitabile, iar demonii care il asalteaza noptile sau in perioadele de solitudine sunt aceiasi care dau tarcoale fiecaruia dintre noi intr-o anumita masura. Autorul vine cu ani buni de experienta in publicitate si se vede prin acea usurinta de a modela textele si cuvintele pe care nu o intalnesti decat foarte rar la debutanti. Tocmai de asta cartea se parcurge rapid, pentru ca nu divagheaza, nu lasa lucrurile neclare, totul este concis si la obiect, la fel ca intr-o reclama reusita.

Namaste. Un roman de aventuri spirituale in India este prima dintr-o serie de trei carti, ca tot sunt la moda trilogiile. A doua parte, cu experienta lui Sega in Nepal la un curs de meditatie vipasana va aparea in aceasta toamna. A treia, si cea pe care eu abia o astept, reda parcurgerea Indiei de la nord la sud, in Goa, trecand prin cateva locuri de mare importanta pentru budisti, Dharamsala, Varanasi si Bodhgaya.

Cartea a aparut la editura Humanitas cu sprjinul McCann, compania de publicitate de unde Octavian Segarceanu a plecat sa se regaseasca. Cel mai usor se comanda online direct pe site-ul editurii, altfel e mai dificil de gasit.

1 comentariu »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*