Home » Teatru

Micul Print, basmul copiilor mari

11 March 2013 scris de Niciun comentariu

micul-print1Dupa cum va povestisem, saptamana trecuta am vazut Ieudul fara iesire, o punere in scena a poeziei contemporane romanesti, si m-am gandit ca nimic nu mai poate fi imposibil in teatru, asa ca Micul Print de la Odeon mi s-a parut o noua provocare.

Spectacolul a avut loc la sala Studio a Teatrului Odeon, in regia lui Carmen Lidia Vidu, intr-un decor de basm, in ton cu titlul piesei: trei norisori coborati pe scena si luminati de stralucirea unor stelute, printre care am presupus ca se vor plimba Aviatorul, Micul Print, Regele, Floarea, Sarpele, Vulpea si ceilalti, dar care, spre surprinderea mea, au avut rol de ecran de proiectie.

micul-print2De “Micul Print” sunt sigura ca a auzit toata lumea si cred ca, indiferent de varsta, ne face placere sa o citim, sa o recitim si sa ne regasim de fiecare data. “Micul Print” este o poveste despre iubire, cunoastere, prietenie si frumos,  dar in sala Teatrului Odeon devine doar un schimb de replici intre baiatul cu bucle blonde si proiectiile video ale numeroaselor personaje. Ca in niciun alt spectacol, scena mi-a parut goala toata seara si am asteptat pana la final sa vad personajele:  Aviatorul (Florin Zamfirescu), Vulpea (Rodica Mandache), Sarpele (Gelu Nitu), Floarea (Jianine Stavarache), Regele (Mugur Arvunescu), Vanitosul (Mircea Constantinescu), Omul de afaceri (Ioan Batinas), Lampagiul (Mircea N. Cretu), Geograful (Laurentiu Lazar), Betivul (Pavel Bartos) si Micul Print, singurul care coboara din videoproiectie, Alexandru China Birta, perfect ales pentru acest rol.

“Nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi.”

micul-print3Povestea este despre pilotul care a suferit un accident in desert si intalnirea lui cu Micul Print,  ajuns pe Pamant tocmai de pe asteroidul B 612, cu dorinta de a cunoaste oamenii. In drumul sau spre Pamant, baiatul a intalnit o serie de planete cu un singur locuitor: prima locuita de un Rege ce se credea stapanul intregului Univers, cea de-a doua, de un om de afaceri ce incerca sa contorizeze stelele, pe a treia planeta, un Vanitos, pe a patra, un Betivan, apoi un Lampagiu si in cele din urma un Geograf, care il sfatuieste sa viziteze Pamantul. Asadar, ajunge pe Pamant si incepe sa caute oameni, dar gaseste un Sarpe, o Floare si mai apoi o Vulpe cu care se imprieteneste, ajungand ca aici, printre “ciudatii oameni”, sa descopere o multime de lucruri minunate. Povestea este plina de metafore, insa faptul ca regizoarea renunta la actori, dispenzeaza piesa de tot ce e mai frumos in teatru: forta replicii spuse de actorul prezent, mimica acestuia, taria vocii care vibreaza emotia in sufletul spectatorului.

micul-print4Cum a fost “Micul Print?”

Ca sa raman in aceeasi nota cu povestea, o sa va spun ca incercarea regizorala a lui Carmen Vidu mi s-a parut ca primul desen al Aviatorului: “un elefant inghitit de un sarpe boa”, greu de digerat, iar de acest lucru va puteti convinge la Teatrul Odeon, al carui program il gasiti chiar aici.

Credit foto: Dani Ionita

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*