Home » Filme

Marie Antoinette, fondante, designeri si pantofi

6 December 2007 scris de 5 comentarii

Dupa succesul rasunator obtinut cu regizarea filmului Lost in Translation Sofia Coppola revina ca regizor si scenarist cu filmul biografic Marie Antoinette.

Am ajuns la film intr-un maraton cinematografic celebrat cu ocazia zilei a treia de Craciun – cinci filme la Multiplex in aceeasi zi (asta da metoda de eliberare a stresului). Marie Antoinette a fost ultimul film din acea seara, ales in defavoarea lui The Guardian din pura dorinta de culturalizare.

Depravata sau trendsetter? Ma asteptam ca in urma filmului sa inteleg ca Marie era o depravata si din acest motiv a fost executata o data cu Revolutia Franceza.

Ei bine, imaginea ramasa in urma acestui film este cu totul alta. Marie Antoinette apare ca o adevarata trendsetter pentru epoca ei – la curtea Mariei aveau loc cele mai cool petreceri ale vremii, petreceri scaldate in torturi delicioase, fondante, ciocolata fina si sampanie.

Ea a fost cea care a initiat trendul coafurilor inalte la curtea Frantei si era o adevarata devoratoare de pantofi. Asocierea dintre pantofi in toate formele si culorile purtati de Marie si fondante este absolut superba.

Pe eroina iti vine mai degraba sa o mananci la sfarsitul filmului decat sa ii tai capul. In special atunci cand este atat de bine interpretata si surprinsa naivitatea ei prin interpretarea lui Kirsten Dunst.

La ce ma asteptam sincer? – La un film biografic till the end, terminat cu celebra executie prin ghilotinare a eroinei. Stiu ca nu toti cinefilii sunt la fel de sadici ca si mine, dar atata timp cat faptul ca a murit ca urmare a unei executii este universal cunoscut de cei care stiu cine a fost Marie Antoinette sau au auzit de ea, nu inteleg de ce acest fapt lipseste cu desavarsire.

Pe scurt – un film nefinisat, prea lung, in care nu se intampla mare lucru, in nici un caz o biografie serioasa si exacta a lui Marie Antoinette. Cu toate astea, fetelor mai ales, este un film delicios ca o fondanta, costumele sunt magistral realizate si merita savurat alaturi de o cupa de sampanie. Aveti grija sa nu adormiti!

Nota: 6/10


5 comentarii »

 • Ariadna said:

  Mie mi se pare chiar ca au dorit sa o faca pe tipa sa nu mai para o depravata – au facut un fel de campanie de rebranding pentru un personaj istoric. Este si asta o modalitate de a rescrie istoria.

  Ideea e ca la ce barbat avea si la cat de mult sex avea parte se explica excesul ei de dulceri si adulterul, poate chiar si sampania si pariurile. Asa ca long live queen Marie antoinette!

 • Raluca Georgescu said:

  Suntem pe aceeasi lungime de unda – aceeasi perceptie de suavizare exagerata a imaginii Mariei Antoinette am avut-o si eu. Si nu am prins inca justificarea.

 • Knowing – Nicolas Cage privind afectat sfarsitul lumii si venirea extraterestrilor - KoolHunt.ro – Coolhunting in Bucuresti said:

  […] din filme ca 28 Weeks Later (da, se pare ca are o predilectie pentru catastrofe si apocalipsa) si Marie Antoinette. Rose Byrne se potriveste foarte bine cu Nicolas Cage, amandoi avand aceeasi expresie deosebit de […]

 • Noul magazin Pixie Shoes – pantofi si bomboane fondante | KoolHunt.ro - Review-uri de filme, cafenele, ceainarii si restaurante din Bucuresti said:

  […] nr. 33 mi-a adus cu drag aminte de eleganta delicioasa a colectiei de pantofi ai reginei din filmul Marie Antoinette (2006). Si, mai ales, mi-a readus in fata ochilor petrecerile reginei din film, petreceri la care […]

 • KoolHunt.ro – Filme, restaurante, cafenele, ceainarii, baruri din Bucuresti » Somewhere – Nici el nu stie unde said:

  […] Sofia Coppola nu cade in pacatele in care probabil ar fi picat altii. E impartiala, desi ar fi putut fie sa-l compatimeasca, fie sa-l dispretuiasca pe Johnny. Ea pur si simplu intra in el cat de departe poate, apoi il lasa sa-si povesteasca drama. E vorba despre un om alienat in ciuda faptului ca e inconjurat de alti oameni. La nivelul asta, probabil ca filmul se aseamana cu Lost in Translation si chiar si cu Marie Antoinette. […]