Home » Teatru, Timp liber

Marchizul de Sade – Povestea instinctelor sexuale si a fanteziilor ascunse in noi

19 March 2012 scris de 1 comentariu

Piesa Marchizul de Sade este ca o gura de aer proaspat intr-o zi imbacsita si obosita. Inspiri puternic la inceputul ei pentru ca pe toata durata sa iti tii respiratia si la final, sa expiri eliberat si mai bogat spiritual. Si poate fi vazut la Teatrul Odeon.

Este a doua oara cand merg sa vad piesa Marchizul de Sade. Toata ziua am simtit dorinta si nerabdare sa o revad. Imi place TOT la ea, dar mai ales emotiile pe care le simt si pe care le iau cu mine acasa. E ca un fior care strabate tot corpul si te furnica surprinzator pentru ca la final sa te lase cu un zambet dulce si cu obrajii imbujorati.

O poveste despre vicii, frumusete, placeri si mizerie

Marchizul, obsedat sexual, vulgar si libertin, este inchis la sanatoriu alaturi de nebuni, pentru a plati pentru gesturile sexuale extreme. Povestea arata lupta lui pentru a-si exprima nebunia interioara: ajunge sa scrie cu vin, sange si chiar excremente pe cearceafuri si pe hainele sale povesti cu scene sexuale dezinhibate, extreme si vulgare, inspirat totusi de oameni si obiceiuri.

Primii cititori, oameni simpli, ii devin si cei mai sinceri si fideli. Este vorba de nebunii din azil si de slujnica Madlene (interpretata de actrita Irina Ungureanu) si familia ei. Povestile lui, care sunt puse in scena chiar la sanatoriu de catre rezidenti, se incheie tragic, cu moartea unuia din personajele iubite de public, dar si de catre marchiz.

Un personaj care mi-a atras atentia la aceasta a doua oara vizionare a piesei a fost Abatele de Coulmier, un individ echilibrat si senzual prin naivitatea sa, cu o personalitate la 180 de grade fata de cea a marchizului si, ironic, complementar lui.

Trebuie sa vezi aceasta piesa pentru ca…

– Florin Zamfirescu – Marchizul de Sade – este fascinant prin gesturi, umor, replici inteligente. Marchizul de Sade este expresia instinctelor sexuale si fanteziilor din fiecare.

– Regia si ilustratia muzicala sunt semnate Beatrice Rancea – si firesc, jocul actorilor curge lin ca intr-un dans al unei balerine fermecate de povestea in care joaca.

– Catalin Botezatu a realizat costumele pe care le observi inca de la inceput cand iti fixezi privirea pe fiecare personaj pentru ca vrei sa il intelegi cat de bine poti.

– Piesa  e scrisa de Doug Wright si in 2004 a castigat Premiul Obie pentru Creatie remarcabila in dramaturgie si Premiul Kesserling pentru Cea mai buna piesa americana, acordat de National Arts Club. Filmul Quills, inspirat de piesa, a fost declarat Cel Mai bun Film de catre National Board of Review si nominalizat la trei premii Oscar.

Si inchei cu prejudecati: ale mele si ale spectatorilor

Prima data cand am vazut piesa, cred ca acum 4, poate 5, ani, cativa spectatori au avut o reactie aproape violenta. Nu am mai vazut pana atunci la teatru spectatori revoltati. Dezgustati sau intimidati de scenele de sex simulat si de cuvintele vulgare si situatiile erotice din piesa, acestia au iesit din sala in mijlocul ei, bombanind si facand gesturi disperate cu mainile. Astazi, la o a doua vizionare a piesei – e adevarat, cativa ani mai tarziu – spectatorii au privit atenti povestea timp de doua ore si jumatate, au ras, au inteles si au gasit naturale replicile si jocul actorilor.

Si la fel ca si atunci, audienta era variata: si tineri si batrani, si frumosi si mai putin interesanti, oameni.

Asta m-a facut sa ma intreb: Ce s-a schimbat la ei?

Sa-si fi regasit erotismul propriu in poveste sau sa se fi obisnuit cu imagini erotice si cuvinte vulgare oriunde, oricum? Chiar si la teatru?

1 comentariu »

  • social bookmarking said:

    social bookmarking…

    Marchizul de Sade – Povestea instinctelor sexuale si a fanteziilor ascunse in noi | KoolHunt.ro – Filme, restaurante, cafenele, ceainarii, baruri din Bucuresti…

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*