Jagten/The Hunt – Intre adevar si minciuna, intre vanator si vanat
[Titlu in limba romana: Vanatoarea]
KoolRank: 8.5/ 10
– atmosfera & entertainment: 8/10
– regie: 9/10
– actori: 9/10
– scenariu: 8/10
– montaj: 9/10
Nota IMDb: 8.3/10
Regie: Thomas Vinterberg | An: 2012 |
Actori: Mads Mikkelsen, Annika Wedderkopp, Thomas Bo Larsen | Genul: drama |
Nominalizat la Palme d’Or, The Hunt a fost vizionat aseara in cadrul galei de deschidere BucharEST International Film Festival. Thomas Vinterberg ne prezinta o poveste cutremuratoare despre efectul bulgarului de zapada asupra unei comunitati pitoresti. Mads Mikkelsen interpreteaza rolul profesorului Lucas, acuzat pe nedrept ca ar fi abuzat sexual o fetita, Klara (Annika Wedderkopp), un copil cu o imaginatie bogata ce baiguie cateva cuvinte si imediat este crezuta. Pentru ca este un copil si, conform unei perceptii puerile, copiii nu mint. Vinterberg zugraveste o poveste in care a insailat una din obsesiile ce macina viata contemporana, pedofilia, unde oamenii uita de logica si ca-n evul mediu pornesc la vanatoare fara sa aiba nevoie de prea multe argumente, cu furci si topoare ca sa-si faca dreptate.
Copiii nu mint. (Grethe)
Intr-un orasel de provincie, unde toate lumea stie pe toata lumea, il gasim pe Lucas (Mads Mikkelsen), profesor de gradinita, divortat, in mijlocul unui proces privind custodia fiului sau, Marcus, destul de complicat. Un om ce pare sa nu se integreze prea bine in mica comunitate. Toate datele dau de inteles ca Lucas ar fi nou pe acolo, dar aflam ca nu este asa, o scapare a scenariului facuta probabil sa evidentieze faptul ca Lucas este privit ca un strain de acele locuri, tolerat datorita unor prietenii mai vechi. Klara (Annika Wedderkopp) este o fetita blonda, timida, ce nutreste o pasiune pubera pentru Lucas, cel ce vine catre ea dimineata cand parintii o uita pe trotoarul din fata casei. Lucas ii poarta de grija, o lasa sa se joace cu Fanny, catelusa lui.
Copilul, in schimb, intelege afectiunea diferit. Mediul in care creste, influenta masculina din viata ei, fratele cel mare, slobod la gura, ce nu se sfieste sa-i arate surioarei lui lucruri nepotrivite pentru varsta ei, creeaza in mintea Klarei imaginea profesorului – cavaler pe un cal alb, gata sa-i sara in aparare, s-o protejeze. Acest copil fara prea multa minte, timorat, spune o minciuna periculoasa si dintr-un foc toata lumea nu doar o crede, ba mai mult, incepe sa urneasca un mecanism periculos de a face dreptate pe cont propriu, de a inceta sa caute adevarul si a utiliza mintea unui copil pe post de adevar suprem in lupta cu propriile obsesii si temeri. Pentru ca, nu-i asa, copiii nu mint.
Gura lumii sloboda si efectul Miorita pe stil danez
The Hunt ma duce cu gandul la The Crucible, unde actiunea se invarte in jurul isteriei provocate de o serie de domnisoare cu o imaginatie bogata si dorinte reprimate. Rezultatul a fost ceea ce istoria a consemnat drept Procesul Vrajitoarelor din Salem. O pagina neagra din istoria omenirii. Judecata pripita, ostracizare si resemnare, acestea sunt elementele ce stau la baza filmului si sunt redate cu minutiozitate de Vinterberg. Oamenii isi imagineaza raul absolut si, odata porniti in propria cruciada, argumentele, logica, dispar. Este mult mai simplu sa pui mana pe un bolovan si sa-ti faci dreptate. Ce frapeaza la aceasta comunitate este lipsa totala a autoritatilor prin zona. Lucas poate sa fie omorat din bataie oricand, nimeni nu vede nimic, nu exista un politist prin zona. Este ca si cum legea si ordinea au parasit oraselul, oamenii au cazut prada propriilor demoni, iar un copil a reusit sa starneasca o isterie generalizata pe baza unei fabulatii spuse cu jumatate de gura.
Lucas, la randul sau, rabda. Devine un martir fara sa actioneze, fara sa incerce sa se apere, fara sa ceara ajutorul legii. Ca si cum zarurile au fost aruncate si el trebuie sa-si ispaseasa o pedeapsa pe care nu o merita. Drama acestui om nu cunoaste un final. Este condamnat pe viata, pentru ca pedofilia nu este o gluma iar imaginatia si convingerile unei comunitati inchise sunt greu de schimbat. Mads Mikkelsen alterneaza starile de apatie cu cele de furie in Lucas, totusi vedem un om ce se lupta de unul singur, nu doar cu o minciuna, dar cu o comunitate ce il vrea expulzat si nu are nicio o jena sa o arate, fie ca pune mana pe o piatra, fie ca apuca o funie.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Thomas Vinterberg nu scrie doar un scenariu bun, ci foloseste camera de filmat cu precizia si talentul unui pictor. Personajele sunt surprinse in momentele de slabiciune, de furie si resemnare, talentul regizorului combinat cu arta actorilor. De remarcat si atentia acordata exteriorului, cadrele de natura si starea de vanat in bataia pustii. Imaginea comunitatii rurale daneze, pitoresti, in prag de sarbatorire a Craciunului, este aratata cu mult simt estetic. Mads Mikkelsen este magistral in rolul profesorului Lucas, o imbinare superba de forta si fragilitate, dorinta de lupta si resemnare, un rol ce i-a adus premiul pentru cel mai bun actor la Cannes in 2012.
Annika Wedderkopp in rolul micutei Klara are un rol foarte dificil, iar tanara actrita da dovada de maturitate pe ecran. Este genul de copil pus intr-un rol croit pe tiparul “te ador d nu te pot suferi”. Da, este un copil si acuzatia adusa in mod normal te face sa empatizezi pentru ca ea este victima, dar Vinterberg iti prezinta din capul locului adevarul, iar teama acestei fetite si faptul ca in tacerea ei lasa o comunitate sa-si faca de cap, te pune ca spectator in postura deloc privilegiata de a nutri sentimente de ura, in anumite clipe, fata de fetita. Un alt rol bun este cel al adolescentului Marcus, interpretat de Lasse Fogelstrøm, tanarul actor dand dovada de multa carisma pe ecran.
Ce spun criticii despre The Hunt?
The Hunt s-a bucurat si se bucura de cronici foarte bune. In palmaresul acestui film notam premiul Palme d’Or obtinut in 2012 si premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun scenariu, la care se adauga numeroase nominalizari. Cercetand site-urile de profil, gasim pe IMDb nota de 8.3/10, acordata de peste 11.000 de utilizatori filmului The Hunt. Pe Rotten Tomatoes, la tomatometer avem pentru The Hunt 91% si o medie de 7.6/10, cu 31 de cronici pozitive din partea criticilor de film. Ultimul pe lista, Metacritic, ofera un scor pentru The Hunt de 80/100 . David Hughes din partea Empire si David Rooney (The Hollyuwood Reporter) subliniaza in cronicile lor jocul magistral al distributiei si maniera pertinenta de a prezenta aceasta drama sociala. Kevin Harley (Total Film) observa faptul ca Vinterberg ne tine in suspans pana la finalul acestui film.
Verdictul KoolHunt.ro
The Hunt este un must-see si ne putem bucura de prezenta acestui film pe ecranele din Romania incepand cu aceasta saptamana. O poveste cutremuratoare despre obsesiile societatii si despre perversitatea inocentei.
[…] cronica: Jagten/The Hunt – Intre adevar si minciuna, intre vanator si vanat […]
[…] – The Hunt – Vanatoarea, adus in Romania de Independenta film. Despre film au scris Ioana si Andrei. Filmul este dupa mine supra-apreciat, acesta plecand de la o idee cel putin ciudata: un […]
[…] de Deschidere ne-a oferit si avanpremiera filmului lui Thomas Vinterberg, The Hunt, castigator la Cannes al premiului pentru cel mai bun scenariu, nominalizat la Palme d’Or si […]
[…] pareri: Cinesseur, Ioana- To the Edge and Back, Bogdan- Blogul cu […]
[…] rapiditatea cu care prietenul de azi devine du?manul de… disear?. Ioana Raluca Popescu – KoolHunt O poveste cutremuratoare despre obsesiile societatii si despre perversitatea inocentei. Sabina […]
[…] International de Film Bucuresti, am vazut filme unul si unul. Am debutat in forta luni, cu The Hunt, si am terminat duminica seara cu Cesare deve morire, castigator al Ursului de Aur in 2012. Intre […]
Va invit sa cititi si paralela pe care o face George Perju in cronica sa la film, articolul Intitulat “Noul chip al capitalismului occidental”: http://discerne.wordpress.com/2013/11/26/noul-chip-al-comunismului-occidental-cronica-la-jagten-vanatoarea-de-george-perju/
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments