Home » Stiri cinema

Castigatorii Festivalului International de Film Bucuresti – Un basm mut plin de candoare

29 April 2013 scris de 1 comentariu

festivalul-international-de-film-bucuresti-2013-credit-foto-TOMA-LAPTESTimp de o saptamana, in cadrul  Festivalului International de Film Bucuresti, am vazut filme unul si unul. Am debutat in forta luni, cu The Hunt, si am terminat duminica seara cu Cesare deve morire, castigator al Ursului de Aur in 2012. Intre cele doua, am apreciat filmele sectiunii Panorama (Le Grand Soir, Au Bout du conte, 360, Antiviral, Searching for Sugar Man, On the Road, Superstar) si filmele intrate in competitie pentru marele premiu (Compliance, Wrong, Blancanieves, Epilogue, Love Building, The Color of Chameleon, Sightseers).

blancanievesMarele premiu a plecat in Spania, Blancanieves, in regia lui Pablo Berger, incantand privirile si simturile. Juriul – din care au facut parte Grazia Volpi, producatoarea filmului Cesare deve morire, Horia Laptes, director de imagine, Dragan Marinkovic, organizatorul Festivalului de Film Documentar si de Scurtmetraj de la Belgrad, Andre Ceuterick, directorul Festivalului Filmului de Dragoste de la Mons si criticul de film Dan Fainaru, presedintele juriului – a motivat alegerea: pentru reusita combinare dintre un omagiu plin de imaginatie adus cinematografului mut si o actualizare poetica a unui faimos basm pentru copii.

Premiul pentru regie i-a revenit lui Amir Manor, pentru Epilogue, un portret sfasietor al unui amurg de viata plin de dezamagiri si deceptii.

love-buildingSightseers, al britanicului Ben Wheatley, a castigat premiul pentru Cel mai bun scenariu, juriul motivand alegerea pentru modul sardonic si foarte original in care e privit un anumit aspect al mentalitatii britanice.

Debutul in regie al Iuliei Rugina, Love Building, a plecat acasa cu Premiul Publicului si cu o mentiune speciala acordata de juriul oficial, pentru energia si entuziasmul echipei de tineri care au lucrat la el.

Premiul criticii a revenit coproductiei franco-canadiene Wrong, in regia lui Quentin Dupieux: cinema pur, in ciuda faptului ca autorul sau nu e un cineast de formare, ci un DJ cu viziune.

Regizorii Elisabeta Bostan si Amos Gitai au primit premiile de excelenta pentru contributia extraordinara adusa celei de-a saptea arte.

the-hunt-jagten1Timp de o saptamana, seara de seara, nu ne-am putut pune intrebarea “ce film sa vedem in aceasta seara?” Oferta din partea Festivalului International de Film Bucuresti a fost mai mult decat consistenta. Publicul si-a manifestat in fiecare seara interesul fata de peliculele prezentate si cu mandrie putem sa spunem ca Love Building, in regia Iuliei Rugina, a avut parte de multe aplauze, devenind un favorit prin stilul si efervescenta povestii si dialogului.

Aceasta editie a Festivalului International de Film Bucuresti a oferit fanilor lui Mads Mikkelsen sansa sa-l vada in premiatul The Hunt, dar si sansa de a vedea pentru prima oara filme de arte, filme interesante, filme proaspete ce ajung cu greu pe marile ecrane, ramanand undeva in colectiile cinefililor si specialistilor. Un astfel de festival ofera sansa publicului larg sa se familiarizeze cu mai multe stiluri in materie de regie, joc si scenariu. Am putea vedea in acest gen de festivaluri si un mini-seminar de arta cinefila de care ne putem bucura.

1 comentariu »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*