Home » Filme, Globurile de Aur 2010, Oscar 2010

Invictus – 2 lideri de neinfrant: Nelson Mandela si Clint Eastwood

24 January 2010 scris de 9 comentarii

InvictusCoolRank: 8.5/10

atmosfera & entertainment: 8/10

regie: 9/10

actori: 9/10

scenariu: 8.5/10

montaj: 9/10

Nota IMDb: 7.5/10

Invictus nu este doar un film biografic centrat pe viata lui Nelson Mandela. Este un film despre leadership si despre pasiunea si motivatiile din spatele unui succes. Invictus este un film bazat pe fapte reale care rezuma esenta filosofiei lui Mandela prin prezentarea modului in care acesta sustine echipa nationala sudafricana de rugby – Springboks – in vederea participarii la Cupa Mondiala din 1995.

His people needed a leader. He gave them a champion.

Invictus este povestea reala despre cum Nelson Mandela (interpretat de Morgan FrInvictuseeman), ales primul presedinte de culoare al Africii de Sud dupa ce a fost eliberat din inchisoare, isi uneste fortele cu Francois Pienaar (interpretat de Matt Damon), capitanul echipei de rugby sudafricane pentru a ajuta la unirea tarii lor. In urma apartheidului, Mandela realizeaza ca tara lui este in continuare divizata din punct de vedere rasial si economic. Ceea ce decide leaderul sudafrican este sa incerce sa isi uneasca tara prin limbajul universal al sportului si decide sa intareasca echipa nationala de rugby.

Norocul face ca in 1995 Cupa Mondiala de Rugby sa se tina chiar in Africa de Sud, iar echipa mobilizata de Pienaar si Mandela ajunge sa joace in finala cu Noua Zeelanda si sa castige in ciuda tuturor celor care nu dadeau nicio sansa victoriei echipei Springboks.

To unite his country, he asked one man to do the impossible.

Unul dintre citatele mele preferate apartinand lui Nelson Mandela este “It always seems impossible until it’s done“.Invictus In Invictus ceea ce ii cere Nelson Mandela capitanului echipei Springboks pare la o prima vedere pur si simplu imposibil. Mandela dovedeste in primul rand viziune: desi aparent nu are nicio legatura cu politics, decizia leaderului de a sprijini dezvoltarea echipei de fotbal este o decizie vizionara. Mandela priveste in ansamblu, dovedeste buna cunoastere a oamenilor si ia decizia aceasta aparent nelegata cu subiectul si iesita din comun in deplina cunostinta de cauza.

Pentru implementarea viziunii Mandela va gasi un alt leader – Francois Pienaar. Mandela ii transmite lui Pienaar viziunea, il ajuta sa realizeze importanta acesteia si il inspira sa isi conduca echipa catre victorie. Mai departe vom avea de-a face cu purtarea echipei Springboks catre victorie, intr-un ritm nebun si cu o forta si o tenacitate deosebite.

Invictus este in primul rand o lectie de leadership dusa pana la capat. In al doilea rand este o imbinare a doua portrete de oameni puternici. Un conducator vizionar si un invingator tenace care nu accepta alt raspuns decat victoria. Cei doi leaderi sunt jucati de actori plini de forta si talent, iar regia lui Clint Eastwood este inca o data deosebit de potrivita pentru o biografie evocatoare.

Despre actori si regie ce se poate spune?

In ceea ce il priveste pe Clint Eastwood, pot spune ca ati putea ghici ca el este cel care a regizat Invictus chiar daca nu ati sti acest lucru. Este un film tipInvictusic pentru Eastwood, regizat in mod curat si urmand toate etapele necesare, atingand toate notele si nuantele pe care trebuie sa le atinga. In comparatie insa cu anterioarele Changelling si Million Dollar Baby eu am vazut Invictus ca fiind un film mai putin personal. Invictus este aproape obiectiv – nu aduce o nota personala, nu aduce o opinie asupra a ceea ce se intampla, nu nuanteaza si nu indulceste tonurile in care sunt prezentate faptele. Ati putea spune ca asta face din Invictus un film mai slab decat anterioarele succese Eastwoodiene. Dar eu una cred ca este mai degraba un exercitiu regizoral intersant si totodata reusit.

Morgan Freeman este foarte pe rol si foarte potrivit cu personajul pe care il interpreteaza. Freeman reuseste in rolul Mandela sa transmita acea imbinare de forta, calm si echilibru pe care numai un leader legendar le-ar putInvictusea combina atat de subtil si de efect. Nu m-a surprins deci nominalizarea la Oscar 2010 pe care Morgan Freeman a primit-o. Imi pare chiar rau ca sansele actorului de a primi un nou Oscar pentru o colaborare cu Eastwood sunt foarte mici (primul Oscar pentru cel mai actor in rol secundar l-a primit Freeman pentru Million Dollar Baby regizat de Clint Eastwood).

M-a surprins totusi nominalizarea la Oscar 2010 pentru Matt Damon in Invictus ca cel mai bun actor in rol secundar si ma surprinde si mai mult faptul ca actorul este favorit in aceasta cursa, mai ales atunci cand printre concurenti se numara Christoph Waltz, pur si simplu magistral in rolul din Inglourious Basterds. Nu spun ca Damon nu joaca bine. Dar pe de alta parte el mereu joaca foarte bine – chiar pot spune ca este unul dintre actorii mei preferati. Nu cred ca Invictus este un rol marcant pentru Matt Damon si chiar m-ar surprinde un premiu pentru acest rol al actorului. Ceea ce exprima foarte clar Damon in Invictus este tarie de caracter, sustinuta de perseverenta si incapacitatea de a accepta o infrangere. Cu alte cuvinte Invictus – cuvantul latin pentru “de neinvins”/”de neinfrant”.

Ce spun criticii despre Invictus?

Majoritatea review-urilor criticilor de film pentru Invictus au fost pozitive, filmul avand calificativ de 77% fresh pe tomatometer-ul de pe RottenTomatoesInvictus.com. Pe MetaCritic, Invictus a obtinut 74 din 100 de puncte, majoritatea review-urilor filmului fiind favorabile.

Claudia Puig de la USA Today spune ca Invictus este o noua victorie pentru Clint Eastwood. Puig subliniaza ca insemnatatea latina a titlului – de neinfrant – se poate aplica atat lui Nelson Mandela sau Francois Pienaar, cat si lui Clint Eastwood, care ramane unul dintre cei mai buni povestitori si realizatori de biografii inspirationale din istoria SUA.

Roger Ebert de la Chicago Sun-Times apreciaza si el acuratetea cu care Clint Eastwood prin Invictus reuseste sa gaseasca divertisment si suspans in povestea vietii mInvictusarelui leader Nelson Mandela. Conform lui Ebert, Eastwood nu merge pe detaliile exacte ale biografiei lui Mandela, ci prefera sa ne transmita ceea ce face din Mandela un mare leader din istorie printr-o singura bucata din viata politica a acestuia, bucata marcanta si in acelasi timp reprezentativa.

Todd McCarthy de la Variety este un pic mai exigent cu Invictus, remarcand usoara previzibilitate a peliculei. Totusi, McCarthy spune ca filmul este per total minunat realizat, fiind evocativ, plin de istorie si emotii.

Verdictul KoolHunt.ro

Invictus este cu siguranta un must-see. Atat pentru cei pasionati de biografii motivationale, cat si pentru cei care sunt fani declarati ai filmelor lui Clint Eastwood, dar nu avem de ce sa ne rezumam la acestia. Invictus este un film despre leadership, viziune, impingerea limitelor si transformarea imposibilului in posibil, un film inspirational care ne invata sa credem in vise si sa ni le urmam in ciuda tuturor obstacolelor.

9 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*