Incendies – la femme qui chante
[Titlu in limba romana: Incendii]
CoolRank: 8.5/10
– atmosfera & entertainment: 9/10
– regie: 8.5/10
– actori: 8.5/10
– scenariu: 8.5/10
– montaj: 9/10
Nota IMDb: 8.2/10
Regie: Denis Villeneuve | An: 2010 |
Actori: Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette | Genul: drama |
Vara este fara indoiala cel mai profitabil anotimp pentru industria cinematografica. Blockbuster-ele si comediile sunt la ordinea zilei. Din pacate, ceea ce ii lipseste cu adevarat acestui anotimp sunt filmele serioase, puternice si socante. Totusi, din multitudinea de filme prezente la ora actuala la cinema, un anume Incendies, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain in 2011, si-a facut aparitia pe marile ecrane romanesti si nu este nici blockbuster, nici comedie.
The search began at the opening of their mother’s will
Nawal Marwan tocmai s-a stins din viata. Singurele rude apropiate ale acesteia au fost cei doi copii gemeni Jeanne si Simon Marwan si notarul Jean Lebel, pentru care aceasta a lucrat o perioada indelungata de timp. La citirea testamentului, cei doi gemeni primesc fiecare cate o scrisoare sigilata, pe care nu au voie sa o deschida. Jeanne primeste o scrisoare pe care trebuie sa i-o inmaneze fratelui pierdut in momentul in care il gaseste, iar Simon o scrisoare pe care o va da tatalui cand il va gasi. Cei doi au pareri diferite despre ultimele dorinte ale mamei, in timp ce Jeanne porneste intr-o aventura in Orientul Mijlociu in cautarea fratelui pierdut, Simon (interpretat de Maxim Gaudette) nu e entuziasmat sa-si gaseasca tatal.
Cea mai mare parte a filmului este impartita in doua mari planuri: planul prezent, in care se desfasoara povestea lui Jeanne (interpretata de Mélissa Désormeaux-Poulin), si un plan in trecut, in timpul unui razboi civil, in care este prezentata viata mamei acesteia, Nawal (interpretata de Lubna Azabal). Cele doua planuri se intersecteaza cu o foarte mare acuratete. Pe parcursul acestei calatorii, Jeanne descopera trecutul mamei, locuri prin care a fost, precum si intamplari tragice despre care nu stia nimic. In planul trecutului, istoria intamplarilor petrecute prin locurile vizitate de Jeanne prind viata si se deruleaza din perspectiva lui Nawal. Cu putinele informatii pe care le detine, Jeanne a reusit sa ajunga destul de departe, dar toate persoanele care au cunoscut-o pe Nawal refuza sa-i vorbeasca. Datorita acestor bariere si a unor informatii socante, aceasta ii cere ajutorul lui Simon pentru a duce dorinta mamei la bun sfarsit. Chiar daca acesta a refuzat la inceput sa se aventureze in cautarea tatalui, acum se alatura surorii gemene.
Pe langa firul principal, care consta in descoperirea trecutului mamei si a reintregirii familiei, filmul accentueaza foarte profund si alte idei. Una dintre acestea este cruzimea inumana. Un autocar plin cu calatori este incendiat doar pentru ca nu sunt crestini, iar o fetita pe care incearca sa o salveze Nawal este ucisa cu sange rece. Scenele sunt pur si simplu cutremuratoare. Efectele negative ale razboiului se regasesc la tot pasul, saracie, mizerie, haos, o atmosfera predominata de melancolie. In plus, chiar si traditiile pot fi daunatoare – sirul unor evenimente ce s-au desfasurat pe parcursul catorva zeci de ani sunt datorate incalcarii acestora, a mentalitatii usor cretine ca trebuie respectat totul.
Personajul Nawal Marwan este de o complexitate rara. De-a lungul filmului, trecutul misterios si tragic al femeii este scos la lumina. Aceasta nu a fost foarte vorbareata pe durata vietii cu cei doi copii. In plus, acestia o considerau si putin nebuna, datorita comportamentului ciudat. Aceasta calatorie ii ajuta pe cei doi copii sa inteleaga perfect comportamentul mamei si puterea de care a dat dovada prin simplul fapt ca si-a continuat viata.
Atmosfera este mentinuta la un nivel superior de autenticitatea peisajelor si a jocului actoricesc foarte bun. De multe ori am avut impresia ca urmaresc un documentar despre soarta unei familii si nicidecum un film. Coloana sonora a fost realizata cu o fidelitate de invidiat.
Despre actori si regie ce se poate spune?
In spatele regiei si al scenariului cutremurator se afla Denis Villeneuve. Canadianul a strans o multime de premii si chiar o nominalizare la Oscar pentru filmul in cauza. Atat ca si regizor, cat si ca scenarist, acesta a facut o treaba impresionanta, a pus cap la cap o poveste complexa intr-un mod in care poate fi inteleasa cu usurinta de toata lumea. Polytechnique sau Maelstrom sunt alte filme pe care respectivul le-a regizat. Chiar daca nu se ridica la nivelul acestuia, sunt mult peste duzine de filme americane.
Actorii, necunoscuti mie pana in momentul de fata, au facut o treaba extraordinara. Datorita naturaletii cu care au jucat dau impresia de autenticitate si credibilitate evenimentelor petrecute. Lubna Azabal, cea care o interpreteaza pe Nawal Marwan, personajul cheie al filmului, a castigat trei premii pentru cea mai buna performanta feminina intr-un rol principal. Aceasta poate fi urmarita si in Loin, rol pentru care a fost nominalizata din nou drept cea mai buna actrita si in Body of Lies, unde are un rol micut. Cei doi frati gemeni sunt interpretati de Mélissa Désormeaux-Poulin si Maxim Gaudette. Alegerea lor s-a dovedit a fi foarte inspirata, intrucat au trasaturi comune cu Azabal. Gaudette a jucat alaturi de Azabal si in Polytechnique, in timp ce Melissa poate fi urmarita in productii precum Grande Ourse sau A vos marques, party!.
Ce spun criticii despre Incendies?
Filmul a fost primit cu bratele deschise de toti greii cinematografiei. Este chiar absurd sa nu iti placa un asemenea film. Atat Roger Ebert cat si Richard Roeper l-au ales drept cel mai bun film strain in cadrul Oscarelelor. Brendan Kelly de la The Gazette l-a numit capodopera si i-a acordat un calificativ maxim de 5 stele. Kevin N. Laforest de la Montreal Film Journal i-a acordat 3 stele jumatate din 4 cu mentiunea ca este cel mai bun film al lui Villeneuve de pana acum. Pe rottentomatoes.com Incendies este 92% fresh cu un calificativ de 8/10 bazat pe 98 de recenzii. Cei de la metacritic.com i-au acordat lui Incendies un calificativ de 82/100 bazat pe 32 de recenzii.
Verdictul KoolHunt.ro
Incendies este un film impresionant, cu un conflict puternic si intamplari socante, pot spune chiar ca e mai mult decat un film datorita autenticitatii. Nu-l ratati pentru nimic in lume, luati o pauza de la multitudinea de filme americane si urmariti un film adevarat!
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.