Home » Filme

Howl’s Moving Castle – satira intr-un castel umblator

3 March 2011 scris de 1 comentariu

CoolRank: 8/10

– atmosfera & entertainment: 8/10

– regie: 9/10

actori: 7.5/10

– scenariu: 8/10

montaj: 8/10

Nota IMDb: 8.1/10

Pana unde ai fi in stare sa mergi pentru a afla adevarul? Ai fi in stare sa lasi totul in urma pentru o doza de aventura ce s-ar putea termina prost? De multe ori nu avem curajul sa facem primul pas in cautarea aventurii ce va duce la implinirea destinului. Atunci, in lipsa curajului, pana si un blestem este bine venit, doar, doar ne pune in miscare.

What a dump. When I think of castles, it’s not what I picture.

Sophie, personajul principal din poveste, traieste in fosta casa a tatalui ce acum e un atelier de palarii. Duce o viata simpla, confectionand zilnic zeci de modele de palarii pentru doamnele din oras. Toate acestea pana cand il intalneste pe misteriosul vrajitor Howl, ce ii cucereste inima. Inainte sa inchida atelierul Vrajitoarea Deseurilor, desi imbrata luxos, da buzna inauntru si arunca asupra Sophiei un blestem deoarece si ea vrea inima lui Howl, doar ca la propiu. Imbatranita rapid din cauza blestemului, Sophie pasareste orasul in speranta ca Howl va putea rupe vraja.

Odata ajunsa in castelul lui, Sophie se imprieteneste cu Calcifer, un demon al focului ce are grija de casa-castel, si Markl, ucenicul vrajitorului. Impreuna cei patru incearca sa puna capat razboiului fara sens pe care Madame Suliman, mama printului pierdut, il conduce din spatele regelui. Razboiul incepuse odata cu disparitia printului mostenitor fara nici o urma, iar regele si regina au facut cel mai firesc lucru… sa dea vina pe vecini. Intr-un final Sophie reuseste sa descopere unde se afla printul ratacit si il ajuta in a o convinge pe regina sa puna capat razboiului. Batrana Sophie, recunoscandu-si iubirea fata de Howl rupe blestemul si se intoarce la infatisarea tanara si plina de viata.

So that did happen, it wasn’t a dream.

Desi e animatie, Howl’s Moving Castle, reuseste sa miste ceva in tine. Taramul imaginat de Miyazaki plin de culoare, chiar daca distrus partial de razboi, arata speranta pe care unii o pot avea atunci cand nimic nu se mai poate face. Povestea, intortocheata pe alocuri, te prinde chiar din primele minute ale filmului. Personajele diverse fac din acest film o adevarata opera. De la drama la comedie, animatie trece prin toate si pot zice ca o face foarte bine. Personaje comice imbinate cu cele dramatice duc la o vizionare placuta. Replicele lui Calcifer ne aduc aminte de acel personaj secundar, ce sparge linistea si are tot timpul un punch-line la indemna. Pesonajele mute reusesc sa transmita mai mult decat unele care chiar vorbesc in film.

Mi-e greu sa gasesc minusuri la acest film, ceea ce ii un lucru bun, tinand cont ca limba japoneza m-a facut sa vizionez filmul a doua oara in limba engleza. Tot nu am putut vedea lucruri care sa ma faca sa zic asta s-a mai facut pana acuma sau sunt plictisit. Filmul este facut sa impace copilul din tine cu adultul prin scenele de razboi urmate de moment dramatice invelite intr-o patura de comic. O satira a lumii in care traim.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Distibutia vocilor in limba japoneza nu ne spune multe din cauza ca, desi sunt actori diferiti, vocile suna aproape la fel, chit ca vorbeste o doamna sau un domn. In engleza il auzim pe Christian Bale in rolul lui Howl, unde, si aici, face o treaba buna precum eram obisnuiti din The Dark Knight, The Fighter, The Machinist si unul din favoritele mele, Equilibrium. Pe Billy Crystal, il gasim in rolul lui Calcifer, unul dintre cele mai amuzante roluri din ultimele sale filme. Il mai regasim si in animatia Cars, unde din nou face o treaba buna, pentru ca patru ani mai tarziu sa ne plictiseasca alaturi de The Rock in comedia Tooh Fairy. Vocea Sophiei este dublata in engleza de Emily Mortimer (Sophie tanara) si Jean Simmons (Sophie batrana). Pe Emily Mortimer am vazut-o de curand in Shutter Island si Harry Brown, cat despre Jean Simmons, a jucat in clasicul Spartacus din 1960 cat si animatia Final Fantasy Spirits Within si in numeroase seriale, printre care ne putem amintii de Star Trek The New Generation. Minusul pe care il are vizionarea filmului dublat in engleza este ca se poate observa nesincronizarea vocii cu animatia, ceea ce credeti-ma odata obervata nu veti mai putea scapa de ea si o veti observa de fiecare data, pierzand putin din atentia pentru detaliile filmului.

Despre Hayao Miyazaki se pot spune atat de multe incat nu as termina pana la urmatorul film al sau. Ne amintim ca Miyazaki a regizat filmul premiat cu Oscar, in 2001, Spirited Away plus multe din cele produse de Studio Ghibli. Howl’s Moving Castle a fost nominalizat la Oscar in 2006 la categoria cea mai buna animatie. Imaginatia lui ne arat? o lume noua in fiecare film, o lume in care fantasticul se imbina cu science-fictionul. Filme memorabile de ale lui sunt Spirited Away, Ponyo, Castle in the Sky si Princess Mononoke.

Ce spun criticii despre Howl’s Moving Castle?

Criticii de pe MetaCritic.com indragesc filmul Howl’s Moving Castle, oferindu-i un punctaj de 80 din 100. Dintre cele 40 de recenzii scrie doar doua fiind sub nota cinci. Restul de 38 sunt pozitive si nu lasa nici o indoiala cum ca filmul nu ar merita vazut. De la criticul revistei Time Richard Corliss: The perfect e-ticket for a flight of fancy into a world far more gorgeous than our own. The film doesn’t halve itself to appeal to two generations. At its best, it turns all moviegoers into innocent kids, slack-jawed with wonder.

Tomatometrul de pe RottenTomatoes.com arata ca Howl’s Moving Castle are un punctaj de 86%. Cum nici un film nu este perfect gasim si critici negative aduse filmului. Cele mai multe sunt in legatura ca filmul nu este inteles de toata lumea.

Verdictul KoolHunt.ro

Howl’s Moving Castle este in un must-see pentru cei ce indragesc animatia. Filmul vizionat intr-o zi cu ploaie va aduce inapoi soarele de dupa nori. Cei ce cunosc operele lui Miyazaki nu vor fi dezamagiti de acesta poveste. Animatia clasica 2D, viu colorata, nu mai are nevoie de alte efecte pentru a capta privitorul. Ca “lectura suplimentara” puteti incerca si Spirited Away.

1 comentariu »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*