Home » Filme

Shutter Island – spectacol gothic Scorsesian

20 February 2010 scris de 21 comentarii

shutter-island-martin-scorsese1CoolRank: 8/10

atmosfera & entertainment: 8/10

regie: 9.5/10

actori: 8.5/10

scenariu: 7.5/10

montaj: 9/10

Nota IMDb: 8.5/10

Astept Shutter Island cu sufletul la gura inca din vara anului trecut. Banuiesc inca de la vizionarea trailerului care este maretul final neasteptat. Si totusi abia astept sa vad ce iese din cea de-a patra colaborare Leonardo DiCaprioMartin Scorsese. Intr-adevar, avusesem dreptate cu privire la final – destul de previzibil. Cu toate astea, Shutter Island este un film reusit – regie magistrala, realizare spectaculoasa si jocuri actoricesti demne de lauda. Un must-see in opinia mea.

Someone is missing

Shutter Island este un thriller psihologic gothic plin de tensiune, ecranizare dupa romanul omonim al lui Dennis Lehane, shutter-island-martin-scorsese2publicat in 2003. Daca ati uitat cumva, Dennis Lehane este autorul bestseller-ului Mystic River (ecranizat in regia lui Clint Eastwood) si al romanului de asemenea ecranizat pentru marele ecran Gone baby gone.

Shutter Island se petrece undeva in anul 1954 si are in centrul actiunii insula-fortareata omonima ce gazduieste un azil de criminali nebuni dintre cei mai periculosi. In jurul acestei insule par a fi tesute mistere dintre cele mai ciudate, mistere pe care ofiterul de politie Teddy Daniels (interpretat de Leonardo DiCaprio) si noushutter-island-leonardo-dicaprio3l sau partener, Chuck Aule (interpretat de Mark Ruffalo), par a fi hotarati sa le dezlege. Cei doi ofiteri ajung pe Shutter Island pentru a investiga evadarea uneia dintre pacientele deosebit de inteligente ale acestei fortarete, care reusise sa scape din aparent impenetrabilul Ashecliffe Hospital.

Odata cu sosirea celor 2 pe insula un uragan loveste insula si ofiterii raman blocati pe Shutter Island, incercand sa afle din discutiile pe care le au pacientii si cu psihiatrii adevarul despre disparitia misterioasa. Lucrurile par insa a se complica cu fiecare moment, zvonuri despre conspiratii intunecate si crime de neimaginat aparand in prim plan. Ofiterul Daniels incepe sa banuiasca ca in spatele azilului aparent bine intentionat se desfasoara experimente medicale infricosatoare si proiecte periculoase in vederea dezvoltarii unor tehnici speciale de spalare pe creier. Cu cat ancheta avanseaza mai mult, cu atat ofiterul Daniels incepe sa creada ca are sanse mai mici de a parasi viu insula.

Who is 67?

Shutter Island este un thriller psihologic hipnotic, gothic, tensionat, intunecat, shutter-island-dennis-lehane4abundand in scene cu adevarat memorabile. Este un film care tine spectatorul cufundat in actiune in fiecare secunda a peliculei, trecandu-l printr-o multitudine de stari. Uneori te va enerva, alteori te va aduce in pragul nerabdarii, in unele  momente te va fascina, pentru ca mai tot timpul sa se joace cu asteptarile tale si curiozitatea deja incitata.

Atmosfera generala a peliculei este apasatoare. Cu fiecare cadru misterele insulei-fortareata par a se adanci si a deveni mai incredibile si mai periculoase. Filmul ne tine in permanenta in priza, ghicind care este cu adevarat misterul si ce ni se va dezvalui in final. Eu una pot spune ca am fost sigura in fiecare moment care este cheia filmului si alti prieteni cu care am vazut pelicula mi-au marturisit acelasi lucru. Da, din pacate, este putin previzibil. Asta nu inseamna insa ca esti vreun moment sigur de ceea ce se petrece. O lumina noua apare cu fiecare cadru, o strafulgerare shutter-island-ben-kingsley5neasteptata pare a dezvalui cate putin in fiecare secunda. Personaje si povesti incrucisate, intretaiate, dezlipite si lipibile la loc, fara a sti insa vreo secunda care este modalitatea corecta de dezlegare a misterului.

Suspansul este realizat foarte bine, iar tensiunea este accentuata de cadrul gothic intunecat. Tensiune creste, ne apasa putin mai mult cu fiecare minut. Si aici in acest crescendo in care nu realizam unde se termina imaginatia debordanta si unde incepe realitatea, apare maiestria regizorala a lui Martin Scorsese. Prin crearea de cadre minutios impletite din muzica plina de tensiune si lumina gothica, firul povestii pare a se opri din cand in cand, accentul cazand pe trairile interioare ale personajelor si pe sentimentele create in sufletul spectatorului. Ceea ce se obtine in final este un spectacol vizual magistral, unul pe care doar un geniu cum este Scorsese l-ar fi putut crea pe fundalul unei astfel de povesti.

Ceea ce eu una am considerat bila neagra a filmului a fost previzibilitatea combinata cu durata destul de prelungita a peliculei. Filmul pare uneori lungit si, chiar daca suntem delectati cu niste combinatii unice de sunet si imagine tipice Scorsese, simtim cumva nevoia de ceva mai multa substanta si poate un mesaj mai profund in spatele filmului. Eu una am simtit ca asta a lipsit in Shutter Island. Combinand asta cu faptul ca finalul neasteptat nu este deloc neasteptat, pot spune ca m-am gasit putin dezamagita. De aici si CoolRank-ul pentru Shutter Island de doar 8/10.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Nu cred ca va fi nimeni uimit daca voi preciza ca Shutter Island este cea de-a patra colabshutter-island-mark-ruffalo6orare intre Leonardo DiCaprio si Martin Scorsese. Acest lucru se face simtit in fiecare moment al peliculei Shutter Island. Regizorul stie sa lucreze cu DiCaprio si ii foloseste acestuia din plin talentul. Scorsese si DiCaprio au mai colaborat si cu ocazia filmelor Gangs of New York (2002), The Aviator (2004) si The Departed (2006).

De asemenea nu cred ca va fi nimeni surprins cand voi spune ca DiCaprio joaca din nou magistral. Geniul sau actoricesc a fost dezvaluit si cu ocazia The Aviator, mentionat anterior, si cu ocazia Blood Diamond, The Beach sau Revolutionary Road.

Replica ii da lui Leonardo DiCaprio, de pe aparent cealaltashutter-island-thriller-gothic7 parte a baricadei, nimeni altul decat Sir Ben Kingsley, actorul genial care a castigat Oscarul pentru cel mai bun actor in rol principal pentru Gandhi (1982). Personajul lui Kingsley, Dr. Cawley, devine prin interpretarea cameleonica si plina de forta a marelui actor, personajul marcant al filmului. Kingsley joaca minunat ambele fatete ale personajului, transformarea sa prin filtrul realitatii fiind pur si simplu spectaculoasa si demna de talia sa de actor exceptional.

Mark Ruffalo este de asemenea minunat in rolul Chuck Aule. In fiecare moment al rolului Ruffalo emana loialitate si actiune, astfel incat descoperirea rolului sau real la final de film nu este niciun fel de surpriza. Ruffalo este cel care isi sustine in fiecare secunda partenerul, neindoindu-se niciodata de succesul final al actiunilor sale.

Michelle Williams nu este in niciun caz vreo preferata a mea, dar felul in care Scorsese oSHUTTER ISLAND ajuta in Shutter Island sa radieze vulnerabilitate este minunat. Williams este fragila, emotiva, convingatoare atat in rol de victima, cat si in rol de calau incapabil de a isi controla actiunile. O aparitie care mie una mi-a lasat o impresie puternica si mi-a placut in mod deosebit a fost cea a Patriciei Clarkson in rolul medicului Rachel Solando. Clarkson are o aparitie plina de forta, cerebrala, deosebit de potrivita pe rol.

Alte roluri secundare minunat repartizate de maestrul Martin Scorsese sunt atribuite lui Emily Mortimer, Max Von Sydow, Jackie Earle Haley si John Carroll Lynch, fiecare minunat potrivit ca o piesa intr-un puzzle pe, fara a iesi in mod deosebit in evident si fara a fi altfel decat exceptional de pe rol.

Ce spun criticii despre Shutter Island?

In general review-urile la adresa filmului Shutter Island au fost apreciative, filmul totalizand 67% fresh pe tomatometer-ul de pe RottenTomatoes. De asemeneashutter-island-leonardo-dicaprio8, Shutter Island a obtinut si un metascore de 62/100 pe MetaCritic ca medie a notelor principalelor review-uri.

Todd McCarthy de la Variety apreciaza Shutter Island tot pentru regia lui Martin Scorsese si pentru modul elegant si deosebit de frumos in care regizorul rezolva micile probleme de scenariu.

Claudia Puig de la USA Today nu este la fel de apreciativa la adresa Shutter Island, remarcand insa ca in ciuda greselilor, Shutter Island este un film care merita vazut pentru atmosfera gotica si apasatoare pe care o realizeaza minutios si evocator. Puig apreciaza tehnica magistrala cu care este realizata pelicula, tensiunea deosebit de vie creata de regizor si jocul convingator al lui Ruffalo si Di Caprio. Bilele negre date de Puig sunt focusate pe momente ale scenariului lipsite de suspans si pe faptul ca finalul nu este pe atat de neasteptat pe cat ne-am fi dorit.

Verdictul KoolHunt.ro

Shutter Island este un film ce nu trebuie sub nicio forma ratat. Un apogeu genial al colaborarii lui Leonardo DiCaprio cu maestrul regizor Martin Scorsese. Un thriller plin de suspans si tensiune ce ne va tine continuu cu sufletul la gura. Iar pentru momentele in care filmul ni se va parea prea lung sau prea “greu”, performantele actorilor perfect alesi si perfect coordonati nu pot sa nu va delecteze si sa nu va faca vizionarea mai placuta. Un adevarat spectacol vizual gothic must-see.

21 comentarii »

  • c'est moi said:

    Pana la urma, Teddy este nebun sau nu?

  • Raluk (author) said:

    @c’est moi: Pai ai vazut filmul sau nu? ;-)) Nu ma indeletnicesc cu spoilere.

  • Ce sa vedem la cinema in luna martie 2010 | KoolHunt.ro - Review-uri de filme, cafenele, ceainarii si restaurante din Bucuresti said:

    […] Island – Shutter Island este un film ce nu trebuie sub nicio forma ratat. Un apogeu genial al colaborarii lui Leonardo […]

  • DudeWithCioc said:

    interesant film! si cred ca cam toti il asteptam de ceva vreme

  • c'est moi said:

    da, l-am vazut. Insa, mi se pare destul de ambiguu finalul. Este sau nu nebun? Dupa mine, totul este un complot impotriva lui Teddy, asa cum el spune la un moment dat. Insa, apar doua variante: cea pe care am spus-o si faptul ca este nebun. Nu am inteles prea bine. :-?? Poate nu am fost atenta. Eram cam adormita.. ;))

    Deci, imi zice si mie cineva daca Teddy nebun sau nu ?

  • Raluk (author) said:

    @c’est moi: Era nebun. La final el se preface ca este nebun in continuare pentru ca nu poate trai cu drama sa si cu faptul ca si-a omorat nevasta sau cu faptul ca si-a lasat nevasta sa le omoare copiii. Prefera sa ii fie curmata viata. http://en.wikipedia.org/wiki/Shutter_Island – uite si rezumatul cartii, deci asta a fost si viziunea autorului

    Este nebun in opinia mea, dar am auzit si variante care spun ca a fost un complot. Pana la urma este interesant ca au existat opinii de ambele parti.

  • pisi said:

    da…. se preface ca a uitat ca sa i se faca operatia si sa uite. super bun filmul

  • ioana said:

    Eu am vazut aseara filmul si inca sunt sub impactul lui. M-a enervat finalul, desi e foarte bine facut, dar e genul de final care nu cade pe asteptarile publicului, nici ca predictibilitate, nici ca emotii…dar m-a enervat ca am ramas mai paranoica decat personajele, intr-o imposibilitate de a stabili exact ce s-a intamplat acolo (chiar daca e un film, avem tendinta de a stabili un raport cu viata reala)…
    m-am consumat in tot felul de ipoteze…si acum sunt pe forum sa vad cum l-au perceput ceilalti…oricum tema muzicala foarte tare, te introduce in atmosfera… iar imaginile de la dachau imi dadeau fiori…bine nush daca a fost filmat acolo ( intamplator am fost la dachau, la “muzeul” nazist), dar semanau destul de bine. dincolo de fictiune, te gandesti ca dachau si auschwitz-birkenau chiar au existat…iar in zilele noastre e posibil sa se petreaca tot felul de lucruri in subteran. unele mai ies la suprafata- vezi Guantanamo! oricat de periculosi ar fi acei criminali, teroristi etc, sunt oameni si nici un om nu merita asemenea tratament.

  • Raluk (author) said:

    @pisi: Da, si mie mi-a placut filmul. Se putea si mai bine oarecum dar mi-a placut. Iar vizualul lui Scorsese si imbinarea planurilor sunt sublime.

  • andrei said:

    nu sh de ce dar am avut un deja-vu la filmul asta…..

    ok, decoruri, insula, scorsese, etc……DAR

    e tras la indigo cu “Masinistul” …. in fine lasand decorurile si actiunea in 1954 de pe insula verde :….

    anyway aia cu spitalul de nebuni e clasica de la gothica pana la sanitarium…

    o imbinare intre cele 2

  • Raluk (author) said:

    @andrei: De acord. Eu una m-am asteptat la mult mai mult. De asta si are doar nota 8/10 la mine. Scenariul mi s-a parut total neoriginal, cliseic si sincer nu m-a surprins deloc “Finalul neasteptat” al filmului, mi se parea evidenta faza din trailer. Totusi, mi-a placut mult regia lui. Decorurile au fost si ele nice, atmosfera creata. Si Leonardo di Caprio a jucat bine. Cum joaca el de obicei. Masinistul mi se pare o comparatie f inspirata, nu ma gandisem la ea. Way to go!

    Oricum, indeed un film mult mai slabut decat ne asteptam toti clar. Si salvat de Scorsese si Leonardo di Caprio.

  • dana said:

    Buna,
    Am vazut si eu filmul aseara si sunt inca impresionata. E bine de vazut a doua oara pentru a surprinde jocul dublu al tuturor personajelor in raport cu Teddy. Asta mi-a placut la abordarea regizorului,ca, din ambele planuri..it makes sense cum se raporteaza toate personajele. E multa atentie la detaliu si foarte multa flexibilitate in sensuri. Intotdeauna sunt doua planuri alea realitatii.Din punctul asta de vedere, seamana foarte bine cu Departed.
    Totusi ce nu am inteles eu este scena in care Teddy o interogheaza pe femeia care si-a ucis sotul si ea cere un pahar cu apa. Sunt 2 imagini in care ea nu duce nimic la gura si apoi imaginea in care lasa paharul pe masa.
    Nu inteleg care este motivatia regizorala/simbolul din spatele scenei.

    Feel free to comment :-)

  • victor said:

    :)) draguta conversatia cu “c’est moi”

    Este un film bun, merita vazut, decoruri, personaje, tot.

    Ca sa nu incurcam sub nici o forma complotul, el era nebun si incerca sa evadeze din realitate.

    SPOILER ALERT: pentru cei ce au vazut filmul
    Cand a intrat in turn sa il confrunte pe profesor (jucat GENIAL de Ben Kingsley), acesta i-a aruncat o ancora din viata sa “why are you wet honey” sau ceva de genul acesta. Imi vine greu sa cred ca a fost o sugestie psihologica, drept urmare arata clar ca istoria personajului era un fapt cunoscut.

    Un film care iti pune gandurile si suspiciunile in coliziune directa. Eu personal saream dintr-o barca in alta la fiecare fraza.

    Nu te lasa cu absolut nici o invatatura dupa dar este entertainment at it’s best!

  • ady said:

    DOAR CE AM VAZUT SI EU FILMUL.VAD CA TARZIU FATZA DE MULTI ALTII.IN FINE,PAREREA MEA ESTE CA NU ERA NEBUN.PUR SI SIMPLU A FOST UN COMPLOT LA CARE A FOST SI EL NEVOIT SA PARTICIPE SPRE FINAL CHIAR DACA ERA IMPOTRIVA LUI.OMUL A DEVENIT DIN CE IN CE MAI CURIOS IAR CHESTIA ASTA SE PARE CA IA DERANJAT PE CATIVA OAMENI PUTERNICI CARE PANA LA URMA LAU ARANJAT.NU MI SE PARE UN FILM EXTRAORDINAR.MA ASTEPTAM LA MAI MULT DE LA SCORSESE.CEL PUTIN DUPA DEPARTED CARE A FOST EXTRAORDINAR.ORICUM,E UN FILM FOARTE BUN SI CEL MAI MULT MIA PLACUT IN FILM FAPTUL CA NU ESTE UN HAPPY END CA MAI TOATE PORCARIILE LANSATE DE HOLYWOOD IN ULTIMA VREME.

  • 12 Regizori celebri si favoritii / muzele lor | KoolHunt.ro - Review-uri de filme, cafenele, ceainarii si restaurante din Bucuresti said:

    […] Relatia cu DiCaprio, pe care il considera unul din actorii tineri cei mai talentati, a evoluat de la Gangs of New York, unde au existat ceva controverse si a insemnat 4 filme de succes. Pe masura maturizarii artistice DiCaprio a ajuns sa-l considere pe Scorsese profesorul sãu de film. Si de curand din aceasta colaborare a izvorat Shutter Island. […]

  • Whatever Works – merge si merita vazut | KoolHunt.ro - Review-uri de filme, cafenele, ceainarii si restaurante din Bucuresti said:

    […] The Wrestler) si Patricia Clarkson (pe care am vazut-o de curand in Vicky Cristina Barcelona si Shutter Island), amandoua deosebit de potrivite pe […]

  • Kivi said:

    spre rusinea mea abia acum am vazut filmul, dar nu inteleg o chestie: cand s-a pus problema sa fii coborat rachel pe stanci in pestera ii s-a spus ca nu ar fii avut cum pt ca este iedera pe stanci… leo cum de nu a patit nimic?

  • stiinta.till.death said:

    Tocmai acum am vazut si eu filmul. Si cu referire la dilema daca e nebun sau nu, edificatoare este scena de la inceput cand coboara din vas pe punte. Toti gardienii isi aseaza armele in pozitie, pregatiti sa intervina in orice moment. Deci e clar ca aveau de-a face cu un pacient, detinut, criminal sau cum vreti sa-l numiti. Alta ar fi fost atitudinea gardienilor daca ar fi fost vorba, intr-adevar, de un politist federal.

  • Liviu said:

    L-am vazut acum 1 saptamana cu ocazia festivalului de la Scala.

    Foarte tare! Foarte, foare tare!

    Mi se pare genial ca se termina remiza perfecta – practic oricare dintre parti poate aduce argumente ca are dreptate. Aici mi se pare maiestria: remiza.

    Pana la urma, l-am decretat si eu nebun, doar ca am niste probleme:
    1. Cum au facut ca Teddy sa nu-si aminteasca nimic din toti cei 2 ani cat a mai stat in spital la ei?
    2. Cum au facut ca atunci cand Teddy ajunge pe vapor sa nu-si aminteasca iar nimic etc.
    => “amnezia” asta initiala mi se pare unul din argumentele mari in favoarea ideii ca poate Teddy totusi nu e nebun si e o conspiratie impotriva lui…

    Pe de alta parte, in final daca Teddy voia sa le faca jocul si sa scape nu-l numea pe doctor tot ca Chuck, ci-si juca rolul. Dar a realizat ca adevarul e prea dureros si Teddy prefera acum sa faca pe nebunul constient dpdv meu ocmai ca sa termine cu viata cat mai rapid.

    Anyway, foarte tare!

  • Lucian said:

    Din pacate nu am avut rabdarea sa vad filmul pana la sfarsit (probabil nu am avut starea necesara), dar acum, dupa ce am citit articolul o sa-mi fac curaj sa ma uit din nou si sper sa-l termin :)

  • Titanic 3D – dupa 100 de ani, tragedia e tridimensionala | KoolHunt.ro - Filme, restaurante, cafenele, ceainarii, baruri din Bucuresti said:

    […] altceva decat nava si povestea de dragostea ca un haiku de scurta. Leonardo DiCaprio (Inception, Shutter Island, J. Edgar, The Aviator) si Kate Winslet (The Reader, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*