Home » Filme, Gale de film, Oscar 2014

Cei 10 actori nominalizati la Premiile Oscar 2014

2 March 2014 scris de Niciun comentariu

10-actori-nominalizati-la-oscar-2014In lunga parada a listelor scurte din care se vor alege duminica premiile Oscar, cursele clar sortite turnurilor de situatie sunt pentru Cel Mai Bun Actor (Principal si, respectiv, Secundar). Intr-un an atat de ofertant pentru actori, ce stim sigur e ca la Gala va fi ca la loterie, dar asta nu ne impiedica sa avem favoriti, sa analizam comportamentul Academiei in ultimii ani, sa dibuim tipare acolo unde probabil nu sunt si sa incercam sa masluim de la distanta, prin sperante febrile, rezultatele.

Mai nou, in capul paginii oficiale a Premiilor Oscar, nominalizatii la actorie sunt asezati si reasezati intr-o banda scrolabila dupa… cate mentiuni primesc pe retelele de socializare! Astfel, pe partea masculina la care ne vom referi azi, Leonardo DiCaprio e in fruntea clasamentului, iar casele de pariuri reflecta situatia indeaproape – daca membrii Academiei se vor deda la un vot sincron cu pulsul Internetului, vom vedea maine seara, insa, in ideea imprimarii unei oarecare ordini in haosul de chipesi talentati care ne vor tine ochii holbati cat cepele pana luni dimineata, voi lista cuceritorii afectelor Academiei dupa dragostea exprimata de internauti.

1. Leonardo DiCaprio – ca top dog in The Wolf of Wall Street, o noua colaborare cu Martin Scorsese se dovedea de bun augur pentru Leo inca de la primile vizionari, multe documentate prin presa pentru reactiile extreme iscate de acest montagne russe cinematografic. Unde, insa, sta prost actorul este chiar la capitolul receptiei filmului – care a fost mai degraba imprevizibila decat uniform pozitiva sau negativa. Adevarul e ca Jordan, personajul principal din film si “lupul” Alfa din haita pretendentilor la aurul de Oscar, nu da pe dinafara de calitati, ba chiar e un portret-caricatura al inamicului nr. 1 in ochii americanilor. Totusi, actorul isi va framanta mainile pentru a patra oara in scaunul incomod al nominalizatului la Gala de duminica, iar multi (majoritatea, dupa cum vedem din contorizarea retelelor sociale) considera ca e timpul sa i se recunoasca talentul.

2. Chiwetel Ejiofor – iata unde ar trebui sa se opreasca toti ochii Academicienilor atarnati pe buletinul de vot. E remarcabil, pentru un actor aflat la prima nominalizare, ca mentiunile din lungul si latul Internetului il claseaza la distanta unui suflu in ceafa de faimosul Leo. Isi datoreaza succesul unui rol construit cu minutiozitate admirabila, al unui om liber vandut in sclavie, obligat sa invete sa mimeze supunerea si ignoranta, pentru a supravietui intr-o lume cu susul in jos. Cand camera il fixeaza spre finalul lui 12 Years a Slave, luand primele guri de aer liber, stii ca ai fost martor la o opera de arta – iar singura scuza pe care i-am putea-o gasi Academiei in caz ca ii refuza premiul atat de meritat este un lung cazier de greseli similare, caci votantii vor sa fie scuturati de pasiune si efuziuni clare, orbecaind, de regula in van, prin intunericul unui rol mai stratificat pe interior.

3. Jared Leto – impresionanta schimbare la fata pe care a suferit-o Leto pentru rolul din Dallas Buyers Club (care, sa nu uitam, a fost prefatata de altele, vezi rama lui scheletica din Requiem for a Dream, sau masivul ucigas al lui John Lennon pentru care s-a ingrasat cu aproximativ 30 kg!) i-a castigat deja un Glob de Aur, iar la Gala de duminica e considerat favoritul categoriei sale. Cu rolul de travestit bolnav de SIDA – sufletista Rayon, sfarsita si fragila, dar bataioasa pana la capat, sfidatoare si otelita, si, mai ales, in relatia cu intolerantul Ron, singura capabila sa ii indese adevarul pe gat, cu eleganta – Leto a sfasiat si a cucerit mai multe inimi ca oricare alt concurent la simpatia Academiei. Sigur ca am vrea sa-l vedem mai des pe marile ecrane… din salile de cinema, nu din dreptul scenelor de concert – si sigur ca ne bate gandul sa boicotam concertul formatiei lui, 30 Seconds to Mars (5 iulie, Romexpo), ca sa-i transmitem mesajul raspicat. Dar am luat deja biletele…

4. Barkhad Abdi – un debutant onorat cu un BAFTA pentru Rol Secundar e una, dar propus la categoria omoloaga a Oscarurilor?! Da, somalezul Barkhad a reusit sa scoata din Captain Phillips ceea ce mai experimentatul Tom Hanks n-a reusit, in rolul titular (nu pentru ca n-ar fi meritat, ci pentru ca, pur si simplu, nu era loc): sansa de a se vedea la capatul curcubeului, cu Oscarul in brate. Momentan, imaginea e doar in mintea lui, dar poate va capata contur real duminica, mai ales avand in vedere ca toata casta criticilor a avut grija sa umple presa cu cerneala laudativa la adresa lui. Povestea lui personala (de la sofer la aspirant la Oscar!) apare la fel de des in aceste articole ca povestile de pe platou (el si Hanks nu se cunoscusera inainte de prima scena filmata impreuna), crosetand un mit in jurul tanarului actor care, alaturi de personajul creat de el, un pirat inrait de viata, dar, totodata evident coplesit de situatie, le va ingreuna cu siguranta votantilor sarcina.

5. Matthew McConaughey – favoritul categoriei, pentru Rolul Principal din Dallas Buyers Club, Mat s-a supus, in incercarea de a-l intruchipa cat mai fidel pe cowboy-ul Ron Woodrooff, unor subtieri impresionante de silueta, dar poate atuul lui din maneca nici nu este acest amanunt estetic (pe care Academia l-ar fi luat drept etalon al imersiunii totale, si demne de premiu, in trecut, dar nu cred ca mai merge ulciorul la apa prea curand). Specialistii in decodarea directiei vantului din AMPAS noteaza ca succesul fulminant al serialului HBO True Detective este foarte posibil sa il urce in topul gramajoarei pe rom-com-edianul rebrand-uit in actor serios. In plus, dupa castigul de la Globurile de Aur, un Oscar parca nici n-ar fi asa o culme Himalayana de cucerit, mai ales ca asa-zisa “The McConaissance” a fost construita pe un viraj abrupt de la o cariera pavata cu succese, de calitate medie ce-i drept – iar Academia apreciaza de regula acest gen de avantari Icar-esti.

6. Jonah Hill –  sa fi crezut vreodata grasunul cu aer naiv, plamadit parca anume pentru trasarea zambetelor pe buze, ca va ajunge sa fie nominalizat la Oscar pentru nu unul, ci, iata, acum doua roluri secundare dramatice? Daca nu, trebuie schimbata “definitia” Hollywood-ului, din locul unde visele devin realitate, in cel care serveste si visul si realizarea lui pe tava. Nominalizat pentru rolul lui Donnie, din Wolf of Wall Street (la care a lucrat pe salariul minim, doar pentru sansa de-a colabora cu Marty), Jonah a avut ocazia sa-l incarneze pe cel mai bun prieten al “lupului”, ucenic si partas la cele mai extravagante nebunii, cu masuri egale de comedie bufa si drama sentimentala. Ceea ce in mod normal l-ar catapulta in primul loc la casele de pariuri… Doar ca, intr-un an atat de competitiv, nimeni nu merge la sigur.

7. Bradley Cooper – anul trecut, Academia i-a facut doar cu ochiul lui Bradley, acum insa, ajuns la a doua baza pentru rolul agentului FBI din American Hustle, actorul spera sa nu mai fie tachinat. Daca succesul filmului l-a propulsat in centrul atentiei si teoretic mai are destul combustibil pentru a-l duce pana pe podiumul din Dolby Theater, calcaiul lui Ahile al rolului jucat de el este ca nu difera mult de registrul celor dinainte: agentul Richie este imatur, fermecat de lumea criminala si destul de instabil incat sa-l ghicim dand tarcoale ideii de-a trece de partea cealalta. Pe de alta parte, poate ca permanentul in care si-a inghesuit podoaba capilara, si care, coloristic, merge la fix cu o statueta aurie, va fi un sacrificiu pentru care Academia nu va vrea sa il lase cu mana goala!

8. Michael Fassbender – irlandezul ar putea castiga ravnitul premiu pentru rolul secundar din 12 Years a Slave, unde intruchipeaza un stapan de sclavi prea putin stapan pe propriile sentimente si psihoze. Desi nu se poate pune semnul egal intre un personaj aflat intr-o situatie de acest gen, atat de greu de patruns cu mintea generatiei milenare, si spectatorul de azi, Michael si-a propus sa provoace empatie in sala de cinema, chit ca doar pentru o secunda, iar rezultatul, tulburator, dezgustator, dar pana la urma profund uman, i-a adus prima nominalizare la Oscar din cariera.

9. Christian Bale – nimeni nu se astepta sa-l gaseasca pe Christian pe lista scurta pentru Cel Mai Bun Actor in Rol Principal, insa stim cu totii ca statuetei castigate in 2011 pentru rolul secundar din The Fighter nu i-ar prinde rau compania. De la American Psycho la American Hustle, Bale a bifat des si victorios personaje diverse si transformari fizice asijderea, dezvaluind o gama interpretativa mai rar intalnita, chiar si la acest, cel mai inalt, nivel de lauri. Aici, burtos si cu o chelie incoronata de suvite triste, a scos din acea stare “waking dream”. care face parte din metoda lui, un escroc volubil, total opus celuilalt rol jucat in 2013, Russell din Out of the Furnace. Academia n-are decat sa traga o paralela intre aceste doua performante, doar atat, si votul se va impune de la sine.

10. Bruce Dern  septuagenarul pe care majoritatea il stim din serialul Big Love, isi ia in primire rolul (principal din Nebraska) cu fler de tinerel, si, desi ursuz si tepos pe toata durata filmului, e greu de crezut ca nu va atrage in coltul lui pe batraneii din AMPAS. Nu e cazul discriminarii publicului-fan pe baza de varsta, si vlastarele generatiilor tinere au cu cine sa se identifice in film: fiul personajului lui Dern, care sapa mult pana sa descopere putinul, dar pretiosul, adevar din spatele platosei tatalui. Complicat si imbufnat, Woody nu e vazut ca un favorit in cursa pentru Oscar pentru ca, pe de o parte, Academia nu recompenseaza de regula performantele interiorizate, iar pe de alta, filmul in sine nu s-a bucurat de o campanie foarte vizibila, si nici de lipici, masurabil in bilete, la public.

Acestea fiind zise, Oscarul s-a mai jucat cu noi, si cu sentimentele bietilor nominalizati, in editii trecute, deci, caveat pariorilor, sansele exprimate mai sus sunt pur orientative, sperantele, mai rau  totalmente subiective!

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*