Castigatorii Globurilor de Aur 2012 – live blogging cu citate, glumite si anecdote
HFPA – The Hollywood Foreign Press Association – tocmai si-a anuntat castigatorii, in cadrul ceremoniei Globurile de Aur cu numarul 69. Puteti gasi AICI articolul Magdei cu lista completa a castigatorilor, alaturi de perdantii care au plecat cu discursul inca impaturit prin buzunare. In continuare, iata cateva dintre highlights-urile ceremoniei fastuoase, premergatoare si secundare in rang fata de marele eveniment mare din teatrul Kodak.
Prezentatorul, acelasi Ricky Gervais care anul trecut a calcat tot “talentul” pe bataturi, a incercat sa fie amuzant intr-un mod oarecum mai retinut – ca atare nu am ras chiar cu pofta. Au fost schimburi cvasi-funny cand castigatorii sau prezentatorii premiilor i-au dat replica (Johnny Depp aproape ca l-a fugarit dupa ce Ricky l-a intrebat, in vazul si-auzul lumii-ntregi, daca el chiar si-a vazut filmul The Tourist) insa per total afacerea nu a ridicat la fel de multe sprancene in public ca in 2011. De altfel, Ricky a remarcat pe la mijloc ca “sunteti mult mai intelegatori ca spectatorii de anul trecut, aia erau al naibii de intepati!”
Previzibile in mare, premiile mai babane au fost impartite echitabil intre The Artist si The Descendants. As incepe cu productia americana regizata de Alexander Payne (Sideways), din motive pur subiective: este in topul listei mele de must-see-uri. Aici s-a distins George Clooney in rolul principal, urmand ca filmul sa incheie seara pe val: o parte din echipa a urcat pe scena ca sa accepte premiul pentru cel mai bun lung-metraj la categoria drama. Producatorul a verbalizat probabil ideea care statea pe buzele tuturor: “Daca acest film va rezista in timp, acest lucru i se va datora lui Alexander Payne”.
Mi-a parut rau de Michael Fassbender, care a pierdut statueta in fata lui Clooney, insa castigatorul a tinut sa observe, jucaus, apropo de rolul lui Fassbender in Shame, ca “poate sa joace golf cu mainile legate la spate”. Fassbender a izbucnit in ras si mie mi-a revenit brusc buna dispozitie – asa-i ca si voi abia asteptati sa vedeti Shame? :) De asemenea mi-a cam alunecat degetul spre butonul rosu al telecomenzii cand Matt LeBlanc, si nu David Duchovny, a castigat premiul pentru cel mai bun actor intr-un serial de comedie (Episodes, unde se joaca pe sine). Insa discursul lui mi-a pricinuit un zambet destul de larg cat sa-mi parchez dezamagirea: “[Scenaristii] scriu un Matt LeBlanc care, sa fim sinceri, e mult mai interesant si mai amuzant ca originalul din realitate. As vrea eu sa fiu ca el.”
Filmul The Artist a plecat acasa cu Globul de Aur pentru cel mai bun lung-metraj, categoria muzical sau comedie, un altul pentru jocul actoricesc al lui Jean Dujardin la aceeasi categorie, si inca o statueta i-a fost oferita lui Ludovic Bource pentru coloana sonora. Ca tot suntem la capitolul muzica, Madonna a castigat premiul pentru cel mai bun cantec, “Masterpiece”, compus pentru un film regizat si co-scris de ea, W.E. Pop-icon-ita a tinut sa improvizeze un raspuns taios la o glumita a prezentatorului Gervais: “Daca sunt like a virgin, de ce nu vii tu sa ma rezolvi?”. Cat despre premiu in sine, presa i-a cam desfiintat “realizarea”, cei de la Variety notand rautacios ca “Ah, evident ca Madonna trebuia sa-i multumeasca [producatorului] Harvey Weinstein pentru premiu”…
Daca s-au tras sfori in culise de dragul Madonnei, nu acelasi lucru putem spune (sau nu cu siguranta, cel putin) despre castigul serialului Downton Abbey la categoria cea mai buna miniserie sau film pentru TV. La fel am chiuit de fericire ca britanicii cand am vazut-o pe Kate Winslet urcand pe scena din Beverly Hills intr-o superba rochie alb-negru de Jenny Packham, ca sa inhate statueta binemeritata pentru rolul principal din miniseria Mildred Pierce – iar cand Idris Elba (Luther) a castigat premiul omolog masculin, din nou mi-am speriat vecinii…!
Si dintre reprezentantii senectutii au fost cativa premiati: Christopher Plummer (82 de ani) – pentru rolul secundar din dramedia Beginners – si Meryl Streep (62), care a intrat in pielea lui Margaret Thatcher in The Iron Lady, rol incununat cu Globul de Aur pentru cea mai buna actrita intr-o drama. Meryl isi uitase ochelarii la masa si, desi actorii din sala au incercat, fara succes, sa i-i trimita din mana in mana, a trebuit sa-si listeze multumirile din amintiri. Le-a multumit “tuturor celor din Anglia care m-au lasat sa dau iama in istoria tarii lor” si a incercat sa il ia peste picior pe Ricky Gervais, glumind cum ca el ar fi fost prima alegere pentru rolul lui Thatcher.
La capitolul seriale si miniserii, castigatorii serii au fost canalele de televiziune prin cablu, nu “The Big Four” (ABC, CBS, NBC, Fox), ceea ce era de asteptat. Doar Modern Family, difuzat de ABC, a salvat situatia cat de cat, luand premiul pentru cel mai bun serial de comedie. Aici actrita columbiana Sofia Vergara a tinut sa multumeasca pe limba ei, creatorul serialului Steven Levitan servindu-i pe post de interpret… pana la un punct, cand a ales sa se indeparteze de la discursul focoasei brunete si sa militeze in schimb pentru sansele barbatilor mai putin aratosi de a se cupla cu femeile din sala! De departe, acesta a fost cel mai amuzant moment al serii (pentru cei care intelegeau spaniola lui Vergara).
Serialul Homeland, favorit de altfel in categoriile la care a fost nominalizat, a greblat premiile pentru cea mai buna drama si cea mai buna actrita intr-un serial dramatic (Claire Danes). Paul Feig, regizorul lui Bridesmaids, s-a ridicat in picioare sa aplaude castigul. Cea mai buna actrita de serial comic a fost desemnata Laura Dern, starleta prospaturii de pe HBO Enlightened.
O alta surpriza a serii a fost inmanarea statuetei pentru cea mai buna actrita secundara intr-un serial lui Jessica Lange (o veterana a industriei care intr-adevar ridica exponential nivelul nou-lansatului American Horror Story). De remarcat ar mai fi si statueta lui Peter Dinklage, acordata pe drept pentru rolul sau secundar din Game of Thrones – desi previzibila, propria sa mama nu credea ca il va surclasa pe Guy Pearce (nominalizat pentru rolul sau din Mildred Pierce). Dinklage a remarcat in gluma: “Ador mamele astea, pentru ca ne tin cu picioarele pe pamant.” Iesirea lui la rampa a ocazionat si o scanteie de protest cand a cerut publicului sa caute pe Google numele Martin Henderson… un pitic cazut victima “practicii” de dward-tossing.
Printre cei care au mai capatat mentiuni pe scena Globurilor s-au numarat… copiii. Martin Scorsese, de exemplu, castigator-surpriza al premiului pentru regie, a dezvaluit ca filmul Hugo a fost ideea fiicei sale, si el si sotia bucurandu-se ca in sfarsit o productie de-a lui se preteaza si micutei. Iar Michelle Williams (insusindu-si Globul pentru rolul principal din My Week with Marilyn) si-a dedicat intreaga cuvantare fiicei sale, declarand ca se considera “mai intai mama, abia in al doilea rand actrita”. Cea mai sus-pusa personalitate care s-a regasit in discursurile de acceptare a fost insa Dr. Martin Luther King Jr., citat de Octavia Spencer. Castigand pentru rolul secundar din The Help, ea a adoptat un ton serios si a redat cuvintele lui Dr. King: “All labor that uplifts humanity has dignity and importance.”
Pe nota asta inspirationala, inchei. Va las cu lista completa a castigatorilor, fara alte note de subsol:
Cel mai bun film – drama:
The Descendants
Cel mai bun film – comedie / muzical:
The Artist
Cel mai bun regizor de lung-metraj:
Martin Scorsese, Hugo
Cea mai buna actrita intr-un lung-metraj – drama:
Meryl Streep, The Iron Lady
Cel mai bun actor intr-un lung-metraj – drama:
George Clooney, The Descendants
Cea mai buna actrita intr-un lung-metraj – comedie sau muzical:
Michelle Williams, My Week With Marilyn
Cel mai bun actor intr-un lung-metraj – comedie sau muzical:
Jean Dujardin, The Artist
Cea mai buna actrita intr-un rol secundar:
Octavia Spencer, The Help
Cel mai bun actor intr-un rol secundar:
Christopher Plummer, Beginners
Cel mai bun lung-metraj strain:
A Separation
Cel mai bun scenariu de lung-metraj:
Midnight in Paris
Cea mai buna coloana sonora intr-un lung-metraj:
The Artist
Cel mai bun lung-metraj de animatie:
The Adventures of Tintin
Cel mai bun cantec original intr-un lung-metraj:
“Masterpiece” – Madonna (W.E.)
Premiul Cecil B. DeMille
Morgan Freeman
Cel mai bun serial – drama:
Homeland
Cel mai bun serial – comedie sau muzical:
Modern Family
Cea mai buna miniserie / film pentru TV:
Downton Abbey
Cea mai buna actrita intr-un serial – drama:
Claire Danes, Homeland
Cel mai bun actor intr-un serial – drama:
Kelsey Grammer, Boss
Cea mai buna actrita intr-un serial – comedie / muzical:
Laura Dern, Enlightened
Cel mai bun actor intr-un serial – comedie / muzical:
Matt LeBlanc, Episodes
Cea mai buna actrita in film pentru TV / miniserie:
Kate Winslet, Mildred Pierce
Cel mai bun actor in film pentru TV / miniserie:
Idris Elba, Luther
Cea mai buna actrita secundara in serial / miniserie / film pentru TV:
Jessica Lange, American Horror Story
Cel mai bun actor secundar in serial / miniserie / film pentru TV:
Peter Dinklage, Game of Thrones
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.