Home » Filme

American Gangster – Russell si Denzel, rau si bine, cu praf de multa realitate

10 December 2007 scris de 4 comentarii

american_gangster_2007_3CoolRank: 8.5 /10

– atmosfera & entertainment: 8/10

– regie: 8/10

– actori: 9/10

– scenariu: 9/10

– montaj: 8/10

Nota IMDb: 7.9/10

Auzisem inainte de a merge la American Gangster, cum ca ar fi un pic plictisitor. Desi nu am avut nici o clipa senzatia de plictiseala, banuiesc ca pentru unii povestea stil documentar, extrem de realista, dorind sa intoarca cinematografia la filmele cu gangsteri de altadata, ar putea fi un pic arida.

La prima vedere in sprijinul acestui film este distributia. American Gangster beneficiaza de doi actori carismatici si foarte talentati precum Denzel Washington si Russell Crowe, nu poate fi altfel decat de la bun in sus si nu trebuie ratat. Plus formula magica Ridley Scott / Russell Crowe care a avut numai succese. Dovada si cele 2 nominalizari ale acestuia la premiile Oscar.

There are two sides to the American dream

American Gangster este bazat pe fapte reale si vorbeste despre cel mai mare american_gangster_2007_2traficant de droguri din Manhattan din America anilor ’70, Frank Lucas. Lucas foloseste sicriele soldatilor cazuti in Vietnam pentru a introduce droguri 100% pure in SUA. Lucas, interpretat de Denzel Washington, este pus in antiteza cu unul dintre cei mai corecti si mai onesti politisti americani, Richie Roberts interpretat de Russell Crowe.

Ceea ce este deosebit de frapant in antiteza Denzel american-gangster_2007_1Washington – Russell Crowe este aceeasi antiteza inversata intre personalitatile celor doi ca si viata de familie. In timp ce Russell Crowe este cinstit la job, in viata de familie acesta este un tata iresponsabil si un sot infidel.

Pe celalalt plan, Denzel Washington este un fiu si un sot model, fidel si iubitor, dar unul dintre cei mai mari raufacatori din Manhattan. Antiteza pe plan dublu vrea si reuseste sa demonstreze ideea ca nici raul si nici binele nu sunt niciodata pure, niciodata 100%, raul si binele convietuind in toate fiintele si toate situatiile.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Regia deosebita a lui Ridley Scott – care se pare ca are si un fetis pentru Russell Crowe – da viata american_gangster_2007_4peisajului acelor ani. De remarcat dezinvoltura atitudinii regizorale a lui Scott, bunul simt si spiritul creator, originalitatea cu care isi pune personajele in situatii limita.

Jocurile actoricesti ale lui Russell Crowe si Denzel Washington fac intregul film, fiecare reusind foarte bine sa sugereze ambele ipostaze de bun-rau in aceeasi masura si cu aceeasi putere, ajutandu-ne sa patrundem in mintile personajelor si intelegandu-le deplin.

Filmul American Gangster nu are in prim plan dialogurile, fiind mai mult un film construit din jocuri, situatii si priviri. Cei doi actori emana putere si hotarare, vorbesc despre jocuri de putere si ne fac sa resimtim atmosfera si tensiunea in fiecare clipa.

Verdictul KoolHunt.ro

Auzisem multe pareri inainte de a merge la film cum ca ar fi un pic plictisitor. Desi nu am avut nici o clipa aceasta senzatie, banuiesc ca pentru unii putea fi plictisitoare povestea stil documentar, extrem de realista, dorind sa intoarca cinematografia la filmele cu gangsteri de altadata.

Luati deci pe cineva la fel de innebunit dupa filme cu gangsteri si impuscaturi, dar care sa nu se plictiseasca de cinematografia realista, si mergeti cat mai repede la cinema la American Gangster.


4 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*