10 lideri si filmele despre ei
Anul acesta Steven Spielberg, unul din cei mai apreciati si talentati regizori mainstream, a facut echipa cu Daniel Day-Lewis, posibil cel mai talentat actor in viata, pentru a face un film biografic despre unul din cei mai bine-vazuti si importanti oameni din istoria Statelor Unite si chiar a Globului. Nu ar trebui sa fie nimeni surprins ca filmul a devenit unul din concurentii principali pentru premiile Oscar.
Exista o calitate in acesti oameni care au condus/inspirat/cucerit natiuni care atrage mereu persoane talentate din industria filmului cu dorinta de a surprinde esenta lor fascinanta si motivatoare. Am incercat, astfel, sa fac un top al filmelor biografice despre lideri. Lista nu se bazeaza neaparat pe importanta istorica a subiectelor filmelor, ci pe calitatea peliculelor de a atrage si a fascina publicul lor transmitand esenta oamenilor prezentati.
10. Che
Tricouri, steaguri, brichete, graffitiuri; exista putine medii vizuale in care faimoasa monograma a argentinianului Ernesto „Che” Guevara sa nu fie prezenta. Guevara a devenit un simbol al miscarilor contra-culturale si imaginea perfecta a revolutionarului, iar moartea sa prematura prin executie a garantat practic intrarea in panteonul legendelor secolului XX. De inteles astfel ca reprezentarile sale pe marele ecran nu au lipsit in ultimii ani.
Cele doua parti ale lui Che in regia lui Steven Soderbergh prezinta o versiune mai putin glorificata al revolutionarului, aratand parti din revolutiile de guerila pe care le-a condus in Cuba, unde a devenit un erou, si Bolivia, unde a esuat si a murit. Avem aici un Guevara intens si pragmatic, care nu are probleme de a se murdari pentru ideile sale. Fara a judeca, vedem momentele sale cele mai bune cat si cele mai proaste. Filmul a primit reactii mixte de la critici, dar actoria lui Benicio del Toro a fost unanim apreciata, fiind unul din rolurile definitorii ale carierei sale.
Note: Partea 1: IMDb: 7.2, Rotten Tomatoes: 66%
Partea 2: IMDb: 6.8, Rotten Tomatoes: 80%
9. Malcolm X
Alaturi de Martin Luther King, Malcolm X este unul din cei mai cunoscuti activisti pentru drepturile negrilor din Statele Unite. Doar ca acolo unde King vroia egalitate intre rase, X predica suprematie si o segregare idealista, devenind o figura controversata. Filmul lui Spike Lee, un regizor care adesea pune pe ecran povesti despre situatia oamenilor de culoare in SUA, urmareste viata lui Malcolm X de cand era un criminal prin anii ’40, trece prin incarcerarea sa unde adopta islamismul si isi descopera adevarata chemare, si ajunge la pozitia sa de conducator al negrilor musulmani si la asasinarea sa.
Filmul a fost aproape unanim laudat, Roger Ebert l-a numit unul din cele mai bune filme biografice. Denzel Washington a pus pe ecran unul din cele mai apreciate roluri ale sale, fiind nominalizat pentru Oscar in acel an. Filmul are nota 7.6/10 pe IMDb, iarpe Rotten Tomatoes, Malcolm X atinge 91% procent de prospetime.
8. The Queen
The Queen este nu este un film despre intreaga viata a unui conducator, ci despre episodul din viata Reginei Elisabeta a II-a cand Printesa Diana a murit intr-un tragic accident. Astfel, filmul este mai degraba o drama personala si intima care prezinta deciziile si actiunile prin care trebuie sa treaca un om aflat intr-o pozitie importanta in ochiul natiunii. Filmul a fost printre cele mai apreciate din acel fiind nominalizat la mai multe premii Oscar, si castigand unul pentru Helen Mirren in rolul principal.
Filmul are 7.4/10 pe IMDb si 97% pe Rotten Tomatoes pentru The Queen.
Probabil imi va fi greu sa va conving ca aceasta alegere nu are legatura cu evenimente ce au avut loc la inceputul lunii ianuarie si nu doresc sa discut nici despre viata regizorului sau motivatiile lui Mihai Viteazul. Alegerea se datoreaza faptului ca este unul din cele mai apreciate filme istorice si biografice din lume, si cel mai cunoscut film romanesc din lume. Nicolaescu a avut un talent pentru scene de batalie, iar actoria de prima clasa da un aer realist intrigilor politice dramatizate.
Nota IMDb: 7.8/10
6. Patton
Scris de Francis Ford Coppola si regizat de Franklin J. Schaffner, filmul prezinta cariera controversata a generalului Patton din perioada Celui De-al Doilea Razboi Mondial, unde a condus campanii victorioase in Africa si Franta si s-a pus de mai multe ori in pozitii delicate din cauza tendintei de nu se cenzura cand vorbeste. Filmul a obtinut sapta Oscaruri in 1971, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor si pentru cel mai bun actor, George C. Scott, care si-a facut rolul vietii si a demonstrat cat de mult se poate confunda un actor intr-un rol. Filmul are nota 8.0/10 pe IMDb, iar pe Rotten Tomatoes, Patton atinge un nivel de prospetime de 97%.
5. Spartacus
Ultimul film pe care Kubrick l-a facut in sistemul mainstream hollywoodian, acest epic prezinta revolta condusa de sclavul Spartacus impotriva romanilor. Filmul unuia din cei mai mari si importanti regizori care au trait vreodata a devenit un standard al cinematografiei si rar lipseste de pe vreo lista critica a celor mai bune filme facute vreodata. Filmul a fost nominalizat la sase premii Oscar din care a castigat patru. Are nota 8.0/10 pe IMDb si pe Rotten Tomatoes, Spartacus primieste un scor de prospetime de 96%.
4. Dee Untergang (Downfall)
Nu toti marii lideri au fost neaparat si oameni buni, iar nimeni nu poate spune ca Hitler nu a inspirat si motivat milioane de oameni. Dar filmul lui Oliver Hirschbiegel nu trateaza acest aspect al vietii Fuhrerului ci se concentreaza pe ultimele zile din viata acestuia, pe care si le petrece intr-un buncar cu asociatii sai cei mai apropiati in timp ce in jurul lor Germania cade sub fortele Aliantei. Fara a-l ridiculiza sau a-l demoniza, filmul prezinta un Hitler epuizat, batran si care incet incet isi pierde mintile, incercand sa-si recucereasca Reich-ul cu armate care au fost nimicte de mult. Bruno Ganz face un rol formidabil reusind sa scoata vulnerabilitatea unui om care nu de mult era convins ca va condude lumea. Un film marcant si minunat filmat. 8.3/10 pe IMDb unde ocupa locul 108 in top 250, si 91% fresh pe Rotten Tomatoes pentru Der Untergang (Downfall).
3. Lincoln
Dupa cum am mentionat in introducere, Lincoln aduce la un loc unul din cei mai apreciati regizori din lume cu unul din cei mai buni actori pentru a spunea povestea unuia din cei mai importanti oameni din istorie, rezultatul neputand fi altceva decat un film intens si profund si care va deveni un standard al filmului biografic. Cu toata admiratia americana pentru Lincoln, filmul nu incearca sa-l glorifice gratuit, aratandu-i si o fateta mai putin onorabila folosita in a-si obtine scopurile, oferindu-ne astfel un portret multidimensionat. Filmul ruleaza deja si la noi, asa ca recomand sa nu-l pierdeti, ca sa vedeti si voi de ce are 12 nominalizari la Oscar.
Pe IMDb a ajuns pana acum la nota 7.8/10 si pe Rotten Tomatoes i se acorda calificativul de 90% fresh lui Lincoln.
2. Braveheart
Desi este considerat unul din cele mai false filme biografice din punct de vedere istoric, gresind la evenimente, nume de personaje, imbracaminte etc, filmul lui Mel Gibson a devenit in ultimii ani un favorit al publicului, fiind parodiat si pastisat in nenumarate randuri. Filmul prezinta revolta scotienilor din secolul 13 impotriva conducatorilor englezi, si mai precis povestea liderului lor, William Wallace, un om caruia dusmanii puteau sa ii ia tot dar nu ar fi putut niciodata sa ii ia LIBERTATEA!!!!!
Filmul a fost nominalizat la noua premii Oscar din care a luat cinci, printre care premiul pentru Cel mai Bun Film si Cel mai Bun Regizor.
Dupa 18 ani de lalansare are nota 8.4/10 pe IMDb, ocupand locul 84 in top 100. Braveheart obtine un calificativ de 80% Fresh pe Rotten Tomatoes.
1. Gandhi
Filmul lui Richard Attenborough din 1982 nu este doar cel mai bun film biografic ci si unul din cele mai bune filme facute vreodata. In cele 3 ore si 11 minute, care trec nevazute, filmul incearca sa prinda momentele importante din viata avocatului indian Mohandes Gandhi. Un om plin de empatie, simpatic, amuzant, hotarat si ambitios, Gandhi un alt personaj legendar al secolului trecut, care este tinut minte nu doar ca un simbol sau doar pentru faptele sale, ci ca un mare invatator al umanitatii. Filmul insa se tine departe de imaginea aproape sfanta a micului indian imbracat intr-o haina simpla, si prezinta un Gandhi cat se poate de uman, plin de emotii si dureri si capabil de o incapatanare fare egal. Regia, imaginea, ritmul toate se imbina perfect, dar ceea ce le sustine cel mai mult este actoria lui Ben Kingsley, care a debutat aici pe marele ecran, si care reuseste sa dispara atat de mult in rolul sau, sa ii dea atata viata incat spiritul marelui conducator pare sa fie palpabil si nu exista secunda in care sa nu fie clar de ce miliarde de oameni l-au urmarit si l-au iubit si de ce un imperiu s-a aplecat in fata sa.
Pe IMDb filmul se gaseste pe locul 188 cu nota 8.1/10, in timp ce pe Rotten Tomatoes Gandhi primeste un procentaj de 88% fresh.
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.