10 filme care mi-au placut dar pe care probabil nu le stiti
Initial erau vreo doua filme care mi-au placut foarte mult si am vrut sa le impartasesc cu voi, dar nu stiam daca are rost sa le postez recenzii, considerand ca sunt filme mai vechi. Asa mi-a venit ideea pentru aceasta lista, sperand sa gasesc inca o mana de titluri. Problema e ca am gasit prea multe, si nu stiam cum sa le aleg.
Exista multe filme care imi plac si despre care majoritatea probabil nu ati auzit, si spun asta fara intentia de a fi snob sau a va subestima, dar nu cred ca multi cititori au o pasiune pentru filme mute ca mine, deci as fi putut pune doua titluri de Buster Keaton, de exemplu. Sau filme clasice, ca The Third Man, film in competitie cu Citizen Kane pentru cel mai bun film facut vreodata. Sau filme straine, OldBoy, Thirst, Stalker, Kontroll etc.
Asa ca am decis sa aleg titluri mai obscure, care si pentru mine au fost surprize si descoperiri noi. Nu sunt filme cunoscute, nici filme de nisa. Hei, stiti ce? Multe dintre ele nici macar nu sunt bune. Sunt niste filme insolite, si ma bucur ca am dat peste ele, in mare parte accidental, caci le-am indragit pe loc. Si acum impart cu voi cele zece titluri alese complet subiectiv:
10. Colin (2008)
Cei care imi urmaresc blogul s-ar putea sa recunoasca titlul, caci de Sfantul Valentin l-am pus pe lista de 14 filme alternative despre Dragoste. E un film cu zombii. Si nu de orice fel, e primul film care e complet din punctul de vedere al unui zombie, pe nume, ati ghicit, Colin. Povestea il urmareste pe acesta de la transformare, pe parcursul unei zile, si intalnirile sale cu alti zombie, cu familia sa si cu vanatori de zombie. Un film amatoristic cu un buget estimat de 45£, Colin a atras multa atentie pentru calitatea sa in conditiile date, ruland inclusiv la Festivalul de la Cannes, si mai tarziu lansat la cinema si pe DVD. Bugetul mic se vede la cinematografie si actorie, efectele de fapt sunt chiar ok, dar Colin este un personaj care creeaza empatie si impinge povestea in fata, ajungand la unul din finalurile mele preferate din orice film.
Filmul nu se bucura de note foarte mari nici pe IMDb (5.2/10) nici pe Rottentomatoes, unde Colin e 46% fresh, majoritatea plangerilor critice fiind in legatura cu calitatea cinematografica; cu toate astea criticii importanti lauda filmul sau macar intentiile sale.
9. Ink (2009)
Alt film independent, Ink e o drama sf/fantasy care are loc intr-o lume unde creaturi mistice creeaza vise pentru oameni, si altele, malefice, creeaza cosmaruri. Ink, o fiinta deformata, fura sufletul unei fetite pentru a-si cumpara propria libertate. Cu ceva mai mult buget decat Colin, filmul are o serie de efecte speciale cu un puternic simt estetic propriu, creand unele din cele mai memorabile imagini pe care le-am vazut in filme, acompaniate de o muzica minunat compusa. Conceptul pentru creaturile malefice in special e original si bizar. E drept ca regia si actoria mai lasa de dorit, dar sunt detalii peste care se trece repede. Filmul nu a primit o distributie majora, dar a devenit una din cele mai descarcate filme de pe torrents, 400.000 de mii de descarcari intr-o singura saptamana. Pe IMDb are un 6.8/10, iar pe RottenTomatoes Ink aduna un umil 100% fresh (bazat, ce e drept, pe doar 5 recenzii).
8. The Room (2003)
Ce as putea spune despre The Room? Desi e un film independent cu buget mic, si creat de oameni de care nu a auzit nimeni, filmul a atras destul de multa atentie de la lansarea sa… ca fiind unul dintre cele mai proaste, sau chiar cel mai prost film facut vreodata (3.1/10 pe IMDb si 31% pentru The Room pe RottenTomatoes). Si da, e asa de prost incat e incredibil de entertaining. De fapt filmul ruleaza in continuu de la lansarea sa, in diverse cinematografe din lume, in unele locuri chiar lunar. Exista si reguli si jocuri pentru a face experienta si mai amuzanta. Asa ca invitati niste prieteni si pregatiti-va de ras.
Priviti doar trailerul si credeti-ma ca e pe bune:
Si pentru ca nu ma pot satura de acea scena:
7. The Company of Wolves (1984)
Sa nu credeti ca recentul Red Riding Hood a facut ceva original prin reinterpretarea pentru adulti a unui basm, scriitoarea Angela Carter facea asta prin anii ’70, colectia de povesti The Bloody Chamber explorand temele din subtextul unor basme precum “Alba ca Zapada”, “Frumoasa si Bestia” si desigur “Scufita Rosie”. Descoperirea sexualitatii, pierderea inocentei, combinate cu bogate elemente de horror si gothic domina aceste povesti, la fel cum domina adaptarea lor de catre Neil Jordan in omnibus-ul The Company of Wolves. Jordan, care mai tarziu a regizat The Crying Game si Interview with the Vampire, adauga si alte povestioare intr-un film cu o estetica aparte. Angela Lansbury si Stephen Rea sunt printre actorii care ne incanta vizual si intelectual. The Company of Wolves e 77% fresh rosiomatic, si aduna 6.6/10 pe IMDb.
6. Dear Wendy (2005)
Scris de Lars von Trier si regizat de partenerul sau in miscarea Dogma 95, Thomas Vinterberg, Dear Wendy ni-l prezinta pe izolatul lui Jamie Bell (Jumper, The Adventures of Tintin) compunand scrisori mult-iubitei sale Wendy, care insa nu e o fata, ci un pistol. Impreuna cu alti paria, printre care Allison Pill (Midnight in Paris, Scott Pilgrim vs. The World) si Michael Angarano (Red State), el gaseste curaj si incredere in sine prin partenera sa metalica, pe care jura sa nu o foloseasca insa niciodata impotriva altui om. Poate insa sa se tina de aceasta promisiune cand lumea din jur pare plina de cruzime si de oameni fara scrupule?
Tot 6.6/10 pe IMDb, dar parerea critica nu depaseste mai mult de 37% fresh pentru Dear Wendy.
5. Europa (1991)
Si daca tot suntem la subiectul Lars von Trier si filme prinse accidental noaptea pe ceva post romanesc nu pot sari peste Europa, al cincelea film al sau, cand inca nu era o lumina asa puternica pe plan international, si cand inca nu-si facuse fetisuri din torturea protagonistelor. Povestea are loc imediat dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial, unde un tanar idealist american vine in Germania pentru a ajuta la reconstruirea tarii, si accepta un post de controlor pe tren. In curand isi va da seama ca asta e mai complicat decat pare, cand se indragosteste de o tanara simpatizanta nazista, dragoste pentru care va trebui sa plateasca. Filmat intr-o combinatie de alb-negru si color, filmul ni-l prezinta pe Trier in cel mai estetic si original moment al sau, si sunt pana in ziua de azi convins ca l-a influentat major pe Spielberg cand a facut Schindler’s List. Vedeti filmul si veti sti de ce. 7.7/10 pe IMDb, si un 85% fresh pe RT pentru Europa.
4. Taxidermia (2006)
Sau filmul care mi-a fost introdus ca “filmul cu un tip care se impaiaza singur”. Noh, ce as mai putea sa zic aici? O pelicula care urmareste trei generatii de barbati, trei bizarerii de oameni, o explorare a grotescului dar mai ales a frumosului care-l contrapuncteaza. Un film fara tabuuri si greu de digerat, dar minunat construit si absurd pana in cel mai mic detaliu, motiv pentru care a luat premiul pentru cea mai buna regie la TIFF. Va garantez ca nu ati mai vazut nimic asemanator. Un 6.9/10 pe IMDb si 80% Certified Fresh pe Rottentomatoes pentru Taxidermia.
3. Hedwig and the Angry Inch (2001)
John Cameron Mitchell, care anul trecut a regizat Rabbit Hole, a adaptat pentru ecran propriul sau musical, in care joaca si rolul principal. Filme despre barbati in travesti exista destule: Big Mommas, White Chicks, Mrs. Doubtfire etc., si toate tind spre un anume fel de comedie, dar filme care sa trateze travestitii mai in serios sunt mai putine (culmea, si acestea tind spre comedie, vezi The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert, sau filmul de fata). Hedwig and the Angry Inch nu e despre travestism in sine, personajul principal sa intampla sa fie un travestit (foarte convingator), si de asemenea liderul unei trupe de punk-rock care se afla in mijlocul unui turneu… de mall-uri, caci un fost partener (Michael Pitt) a furat melodiile si a atins faima cu ele inaintea lui Hedwig, iar acum acesta din urma cauta dreptate. Prin niste cantece minunate, inspirate de muzica lui Lou Reed, Iggy Pop si altii din acea vreme, povestea lui Hedwig, de la evadarea din Berlinul de Est pana la ziua de azi ne este incet desfasurata.
Drama amestecata cu umor si absurd, un film minunat jucat si regizat, si care a adunat 7.6 din 10 puncte pe IMDb. Hedwig and the Angry Inch obtine si 92% Certified Fresh pe Rottentomatoes.
2. Withnail & I (1987)
Bruce Robinson, care in curand ne va prezenta noua adaptare dupa Hunter S. Thompson cu Johnny Depp, The Rum Diary, a debutat cu aceasta comedie neagra despre doi actori boemi, ratati din Londra, care, deprimati de o viata plina de lipsuri, decid sa faca o vacanta la tara. Dar daca asta suna ca si elementele unei comedii ieftine, filmul e mai apropiat de spiritul tragi-comic din Trainspotting, unde umorul adesea are un subtext mai dramatic. De asemenea filmul are unele din cele mai originale si entertaining personaje din cinematografie si e plin de monologuri si replici de pus pe tricouri. Un film de neratat pentru toti boemii si artistii (inca) neapreciati. Trendul discrepantelor de note continua cu un 7.7/10 pe IMDb si 93% Fresh pe RottenTomatoes pentru Withnail & I.
1. The Cook the Thief his Wife & her Lover (1989)
Si tot din acea perioada e si ultimul film, care insa e mai aproape de Taxidermia decat de orice alt film din lista, fiind o afacere care calca in picioare orice tabu, celebrand somptuos si extravagant grotescul, uratul, cruzimea si scarbosenia lumii. Din nou, un film ce poate fi doar recomandat, dar nu si explicat. Un gangster neanderthalian care se vrea sofisticat preia un restaurant de lux, unde seara de seara socheaza clientii si angajatii prin vulgaritatea sa. Sotia sa, superioara in orice fel, si grav abuzata, cauta o scapare incepand o relatie cu unul din clientii restaurantului, cei doi fiind ajutati de bucatarul sef, care bucuros se razbuna pe omul care i-a distru viata.
Mancare de 5 stele, dialog de nota 10, o abundenta coplesitoare de imagini vizuale si auditive, un regizor maestru pe ce face, un set de actori de prima clasa (Hellen Mirren, Michael Gambon, Tim Roth, Ciaran Hinds, Richard Bohringer), costume de Jean-Paul Gaultier – este filmul care a sters linia dintre urat si frumos, si care prin bogatia sa tematica si estetica aminteste de suprarealism, de picturile lui Hieronymus Bosch, de Stanley Kubrick (mai ales A Clockwork Orange, Barry Lyndon si Eyes Wide Shut), de Jean Pierre Jeunet si de atatea altele. Dar fiti avertizati, ca si unele din mancarurile servite pe parcursul sau, filmul e greu de digerat, motiv pentru care poate publicul de pe IMDb i-au dat doar 7.4 din 10, in timp ce criticii de pe rottentomatoes i-au acordat 90% fresh lui The Cook the Thief his Wife & Her Lover. Bon appétit!
Oh come on, locul 1 este un clasic =))
pai da, acolo am trisat putin, dar totusi cati au auzit de el? si dintre aceia, cati l-au si vazut?
I did, I did, I did see the movie
ce parerea ai avut? mi se pare filmul ideal pentru discutii, pentru ca impresiile lasate sunt intotdeauna puternice, fie ca sunt negative sau pozitive
1. The Cook the Thief his Wife & her Lover trebuie vizionat
imi place topul facut de tine, dar filmele nu sunt chiar atat de necunoscute precum crezi. eu personal am vazut mai mult de jumatate din ele. Cat despre Europa, unul din filmele mele preferate, eu cred ca sunt de fapt putini cei care nu au auzit de el.
dar este strict o parere strict personala pentru ca dupa cum ti-am zis imi place topul si apreciez efortul
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments