Home » Acum la cinema, cinema, Filme

Warm Bodies – un Romeo si Julieta insolit

18 March 2013 scris de 1 comentariu

warm-bodies1[Titlu in limba romana: Iubitul meu e zombi]

Koolrank: 5.5/10

– atmosfera si entertainment: 7.5/10

– regie: 5.5/10

– actori: 7.5/10

– scenariu: 6.5/10

– montaj: 5/10

– Nota IMDb: 7.3/10

Regie: Jonathan Levine An: 2013
Actori: Nicholas Hoult, Teresa Palmer, John Malkovich Genul: comedie romantica horror

 

warm-bodies2M-am instalat distrat si putin cu intarziere in intunericul salii ce urma sa gazduiasca avanpremiera pentru presa a celui mai nou film cu morti vii – Warm Bodies. M-am dus hotarat sa fiu indulgent, sa indur inca un film despre vampiri sau cum se numesc tipul asta de morti vii. Rasul din sala, venit dinspre scaunele greilor criticii de film de la noi, m-a trezit din letargia cu care pasisem inauntru.

Am devenit atent si am descoperit un film simpatic, cu scenariu zglobiu, cu multe momente de umor fin de limbaj, cu aluzii – mai fine sau mai directe – la adresa prejudecatilor societatii americane, la adresa acesteia in general, de fapt.

Avem insa in intriga filmului un amanunt care, odata dezvaluit, face privitorul sa vada cu totul alti ochi totul. E o incercare insolita (am spus-o in titlu si o repet) de a lua tragedia shakespeariana Romeo si Julieta si a o transforma intr-una similara, in care personajele nu pot fi impreuna, nu pentru ca fac parte din doua clanuri rivale ce impart un oras, ci pentru ca fac parte din doua lumi diferite ce se lupta pentru supravietuire fizica.

Ideea nu e rea, iar modul in care au inteles scenaristii sa nu ne spuna de la inceput, direct, faptul ca vor sa ne duca inspre tragedia lui Shakespeare si sa ne antreneze pana la momentul in care ne trezim ca ne cam place filmul – e laudabil. Practic, filmul merge pana si dupa momentul in care intelegem unde bate idila dintre Julie si R. (ca era prea evident sa-i cheme Julieta si Romeo, nu?).

R [to himself]: “Don’t be creepy. Don’t be creepy. Don’t be creepy.”

warm-bodies3Nu am de gand sa dezvalui intriga sau cum si ce se intampla in film. R () e cel care face un rol bunicel, mai ales ca e obligat prin natura rolului sa taca aproape tot filmul. Cu toate acestea, omul are o mimica nemaipomenita iar , actorul care-l interpreteaza, e de urmarit in viitor. Julie (jucata de Teresa Palmer), pe care am mai vazut-o in The Sorcerer’s Apprentice alaturi de Nicolas Cage, face un rol curat, fara repros, atat de stralucit pe cat i-a permis scenariul s-o faca. El se chinuie aici sa si-o apropie pe Julie, lucru care in “conditia” lui e foarte greu de reusit, ea e cea care se lupta cu prejudecatile societatii si ale sale pentru a ajunge sa gaseasca in cele din urma in el un om cu un suflet pulsand.

Nora: “You miss him… like a boyfriend… you miss your zombie boyfriend?”

warm-bodies4Tatal Juliei () este cel care se afla in fruntea oamenilor vii, in lupta impotriva mortilor vii. Acestia din urma ii vaneaza pe oameni pentru a se hrani cu ei, iar oamenii trebuie, pentru a se salva de la disparitie, sa ii distruga pe ceilalti impuscandu-i in cap. Pe scurt – unii sunt dusmanii de moarte ai celorlalti. Acestea fiind spuse, totul ar fi de inteles pana la punctul in care el – mort viu in toata puterea cuvantului – se indragosteste de ea – om normal. Ce poate face tatal ei in cazul asta, decat sa doreasca sa-l extermine?! Nu mai duc mai departe spoiling-ul, trimit adolescentii sa vada filmul, pentru ca este un film cu si pentru ei.

Despre actori si regie ce se poate spune?

warm-bodies6Ideea scenariului – pe mine personal – m-a incantat, sa spun sincer. Mi-a placut faptul ca am ras cu adevarat, ca la o adevarata comedie, in anumite momente, si eu si ceilalti privitori din jurul meu, lucru care cred ca a marit si nota de pe IMDb. Am mai spus, nu este un film exceptional, nici macar unul foarte bun, dar pentru publicul-tinta de care am vorbit mai sus – eu spun ca e ok. Ce m-a surprins neplacut a fost faptul ca am inceput sa ne obisnuim (cred ca de la I Am Legend cu Will Smith, cred) cu imaginea apocaliptica a viitorului nu prea indepartat, cand totul e o ruina, supravietuieste cine si cum poate, iar oamenii sunt niste fiare preocupate sa mai prinda si ziua de maine. O imagine de acest gen incepe sa nu ne mai impresioneze, cunoastem chiar si detalii ale vietilor acelor oameni si eu spun ca nu-i a buna…

Ce spun criticii despre Warm Bodies?

Notele pe IMDb sau pe alte portaluri de specialitate sunt mari dupa parerea mea: 7.3 pe IMDb, 79% arata tomatometerul de pe rottentomatoes.com in dreptul lui Warm Bodies si 59 din 100 este nota acordata lui Warm Bodies pe metacritic.com. Eu pun aceste note mari pe seama faptului ca cei ce au votat au reusit sa aprecieze si tonul usor al filmului, dar si ideea de a-l adapta pe Shakespeare unei societati a viitorului.

Verdictul KoolHunt.ro

Copiii de pana in 16 ani ar trebui sa vada filmul, e haios si parca mai old school decat laureati ai zmeurei de aur din acest an… :) So, young people, go for it! :)

1 comentariu »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*