Home » Acum la cinema, cinema, Filme

Upside Down – o intreaga poveste de dragoste intre doua lumi

6 November 2012 scris de 2 comentarii

[Titlu in limba romana: Intre doua lumi]

CoolRank: 7/10

– atmosfera & entertainment: 7.5/10

– regie: 8/10

– actori: 7.5/10

– scenariu: 8/10

– montaj: 7.5/10

Nota IMDb: 6.1/10

Regie: Juan Diego Solanas An: 2012
Actori: Kirsten Dunst, Jim Sturgess, Neil Napier Genul: drama, romance

 

Nu stiu altii cum sunt, insa mie ideea unei povesti de dragoste pe fond SF mi-a suras din primul moment. Probabil de aceea am mers la avanpremiera organizata pentru presa de catre cei de la Media Pro Distribution cu destul de multe asteptari in privinta filmului. Nu ca m-ar fi dezamagit modul in care a fost valorificata ideea filmului (mie mi s-a parut una generoasa), insa probabil as fi scos mai mult din ea.

We don’t go down to their world, we certainly don’t want them coming up to ours!

Situatia se prezinta in felul urmator: un el si-o ea, un Adam si-o Eden (mi-a placut ca nu i-au zis chiar Eva, dar au lasat prin sonoritatea numelui sa se sugereze ideea celebrului cuplu primordial), se indragostesc la vremea copilariei/adolescentei. Fiecare apartine unei lumi. La propriu. Filmul este plin de clisee, dar se pare ca asa s-a dorit, din moment ce acestea sunt foarte evidente. Sa revenim. Practic actiunea se desfasoara pe doua planete ingemanate, foarte apropiate, fiecare cu gravitatia ei. Acestea graviteaza in jurul unei stele comune. Diferenta dintre ele este ca una, numita lumea de sus de catre locuitorii ambelor planete, este cea bogata, favorizata, pe cand cealalta (lumea de jos) este cea ai carei oameni traiesc in mizerie, in special in totala opozitie cu ceilalti. Curat cliseu, nu?

Eden (Kirsten Dunst) apartine lumii de sus, Adam (Jim Sturgess) lumii de jos. Lumile sunt pe alocuri atat de apropiate incat oamenii se pot vedea unii pe altii, desi fiecare apartine de gravitatia planetei sale, deci stau cu susul in jos unul pentru celalalt. Suntem familiarizati de la inceput cu tot ce trebuie sa stim despre situatia generala, dar mai ales ni se scoate in evidenta faptul ca cine merge pe planeta cealalta nu poate sa nu ia foc daca sederea depaseste o ora, din cauza efectelor antigravitatiei.

Imagine if we could go anywhere we wanted to…

Asadar, Adam si Eva se cunosc de cand sunt mici si ajung sa se indragosteasca. Ea face incursiuni scurte pe planeta lui si ii vedem pe cei doi alergand in momente ce aduc izbitor cu cele din seria Twilight. In cursul unei astfel de incursiuni sunt prinsi de paznicii ce vegheau ca nimeni de sus sa nu vina jos si viceversa, ea se loveste la cap in urma intoarcerii intempestive la ea pe planeta, sufera astfel de amnezie, iar el este intemnitat si coborat la conditia de paria. Dupa o vreme, el, baiat destept si cu idei multe, reuseste sa puna la cale formula unei creme/solutii care ar putea fi revolutionara pe ambele planete. Se angajeaza astfel la megacorporatia care practic conduce planeta de deasupra, in speranta sa ajunga la ea si sa se reinnoade firul de iubire.

Mai mult nu mai dezvalui – repet, ideea e haioasa, cei doi actori sunt bine alesi, mai sunt pe ici, pe colo mici inadvertente legate de gravitatie sau antigravitatie, dar se pare ca inginerul din mine a acordat prea multa atentie detaliior de gen… Filmul e de vazut, mai ales ca te tine atent si in suspans pana la final (daca mergeti, nu trebuie ratate nici primele secvente, nici ultimele, acolo sunt multe din explicatiile care va fac sa intelegeti mesajul si mecanismul filmului si al lumilor mai mult sau mai putin metaforice descrise de el).

Despre actori si regie ce se poate spune?

Am concluzionat, eu si cu mine, ca Adam (Jim Sturgess) este “de-acolo”, insa pentru Eden (Kirsten Dunst) parca ar mai fi fost loc de cautari la casting… Regia este ok, curata, ideea celor doua lumi e bine creionata si foarte credibila. Este un film pe care, pentru a-l intelege pe deplin, e nevoie de cunostinte minime de gravitatie sau legi ale fizicii, precum atractia gravitationala.

Ce spun criticii despre Upside Down?

Datorita faptului ca filmul va fi lansat undeva la inceputul lunii decembrie in Statele Unite, principalele site-uri de critica nu au inca o parere despre acest film.

Verdictul KoolHunt.ro

De vazut, mai ales de catre cei care accepta ca merg la un film si pot vedea o poveste abstracta. De ce? Pentru ca mai toate povestile abstracte vor sa ne spuna ceva cat se poate de realist. In cazul acestei pelicule accentul se pune, evident, pe puterea dragostei si pe faptul ca aceasta nu cunoaste bariere…

2 comentarii »

  • Upside Down (2012) > Blog de Cinema said:

    […] o g?seasc? ?i s? o recucereasc?. Nici m?car legile sau ?tiin?a! Dorin Apavaloae – Raluk Nu ca m-ar fi dezamagit modul in care a fost valorificata ideea filmului (mie mi s-a parut una […]

  • Upside Down « Movie Zone said:

    […] p?reri: FilmeTari, Filme-Carti, Film Reporter, La buticul cu filme si carti…, Raluk, spookie, Piese dintr-un puzzle… Share this:FacebookEmailLike this:LikeBe the first to like […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*