Unrelated – Fara legaturi in vacanta
– atmosfera & entertainment: 9/10
– regie: 9/10
– actori: 9/10
– scenariu: 9/10
– montaj: 8/10
Nota IMDb: 6.9/10
Regie: Joanna Hogg | An: 2007 |
Actori: Kathryn Worth, Tom Hiddleston, Mary Roscoe | Genul: drama |
Unrelated este filmul de debut pe marele ecran al Joannei Hogg, o poveste simpla asa cum a dorit Hogg sa o transpuna pe ecran de pe vremea cand lucra in televiziune. Este povestei Annei (Kathryn Worth) si a vacantei ei in Toscana alaturi de un grup de prieteni si de copiii acestora. O poveste simpla, dar induiosatoare si pe alocuri amuzanta, in stilul lui Hogg.
Long term relations are not easy, they’re a challenge. (Anna)
Anna (Kathryn Worth) vine sa-si petreaca vacanta de vara in Toscana alaturi de prietena sa Verena (Mary Roscoe). In vila inchiriata, pe langa familia Verenei (sot si cei doi copii) ii intalnim si pe George (David Rintoul) un verisor al Verenei si fiul acestuia, Oakley (Tom Hiddleston). Aceasta vesela congregatie este divizata in gasca batraneilor, the olds, si cea a tineretului emancipat si mereu pus pe distractii. Unrelated, adica pe romaneste fara legatura, intr-un mot a mot ce surprinde fix starea Annei. Desi logica distribuirii pe varste o fixeaza in mijlocul gastii the olds, Anna isi petrece timpul cu tineretul vesel, bea bere, fumeaza, ia parte la diverse sotii si resimte o oarece atractie fata de Oakley.
Fie ca Anna incearca sa-i intre in gratii lui Oakley, fie ca-i prieste sa fie in mijlocul gastii lui Oakley, cert este ca Anna filtreaza pe fata cu acest Casanova junior, promite sa nu spuna parintilor ca pustii fumeaza iarba, ba mai mult devine complice si ii acopera atunci cand peripetiile lor se finalizeaza cu un accident de masina. De unde provine starea aceasta a Annei? Poate din relatia pe butuci cu Alex, partenerul de viata cu care vorbeste pe fel de fel de tapsanuri, pe unde prinde semnal la mobil. Anna in echilibristica groovy old momma si adult responsabil isi da singura cu stangul in dreptul, sau poate realizeaza ca a venit momentul sa aleaga. Farmecul filmului lui Hogg vine din miile de intrebari pe care ti le poti pune in legatura cu personajele din film. Iti poti face o idee si poti sa ghicesti in functie de ce isi spun unii altora care le este trecutul, prezentul si viitorul.
Men and women are always bound to be unfaithful. (Oakley)
Pe logica descoperirii sinelui merge si Hogg, iar Kathryn Worth reliefeaza o gama variata de stari, de la singuratate, la angoasa, trecand prin tentative de resuscitare a libidoului si incercari sortite esecului de a se integra intr-un grup ce-i inspira siguranta, dar si mult prea multe provocari. Nu sunt putine momentele cand ti se face mila sa o vezi pe Anna mergand singura pe camp, incercand sa poarte o conversatie la telefon sau tarandu-si valiza sau pe sine, mereu in spatele familiei Verenei. Anna incearca sa fie infidela, dar de fapt Anna incearca sa uite ceea ce este, acoperindu-si de tot identitatea si demnitatea sub aerul unei adolescente intr-un corp de femeie matura ce se lasa antrenata in jocurile tinerilor, fara a lua in calcul consecintele unui astfel de comportament ca un om matur.
Si stam si parca asteptam ca all Hell to break loose. Cu toate ca Hogg are un stil propriu de a spune o poveste si de a filma, nu asteptam prea mult. All Hell in cele din urma breaks loose, iar Anna devine din unrelated o outcast, trecand astfel prin diverse etape pana cand in fata Verenei spune ce o macina pe suflet si merge mai departe. Din outcast devine accepted. Speram noi, poate nu doar o tolerated. Cu toate acestea, Anna merge mai departe. Ne bucuram pentru Anna, ne bucuram de peisajele Toscanei, cum ne-am fi bucurat poate si mai mult daca Hogg ar fi lasat sa scape in film mai multe detalii despre personaje, dar acele franturi din vietile lor, daruite parca cu pipeta dau farmec filmului.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Am putea spune ca Joanna Hogg merge in viata pe principiul to march to the beat of your own drum (face ce face dupa cum o taie capul) si bine face. Unrelated, primul sau film pe marele ecran, prezinta o abordare inovativa in stilul de a filma, pentru unii devine prea monotona iar cadrele filmate in ipostaze de piese de teatru de televiziune par atipice, dar Hogg este adepta inovatiei si improvizatiei, cu toate ca stie foarte bine ce vrea sa faca in film. Personajele sale si actorii alesi sunt naturali, iar filmul iti da impresia ca nu are absolut nimic regizat, naturaletea fiind una din caracteristicele de baza ale lui Hogg. Nu putem uita nici de predilectia pentru secvente fara dialog, din care lipseste coloana sonora tipica pentru aceste scene, singurele sunete provenind din natura – vant, ploaie, pasari, greieri – sau din spatiul unde au loc evenimentele din film, parca tresari cand din linistea grava tasneste o melodie euro – pop.
Pe langa premiul obtinut la London Film Festival in 2007 din partea criticilor de film, Unrelated a fost nominalizat de critici in ziarul The Guardian pe pozitia 21 in topul celor mai bune 100 de filme ale deceniului trecut. In ceea ce priveste distributia, Kathryn Worth reuseste sa surprinda natural personajul Annei, de la femeia fragila la femeia matura ce ia viata din nou in piept. Unrelated reprezinta si filmul de debut pe marele ecran al lui Tom Hiddleston, dupa diverse roluri in filme si seriale de televiziune (Conspiracy, The Gathering Storm, Suburban Shootout). Oakley este impetuos, the alpha male, el dicteaza legea in grupul tinerilor, n-are nicio problema sa-i puna intrebari incomode Annei si sa fie in centrul atentiei datorita relatiei tensionate cu tatal sau, George (David Rintoul).
Ce spun criticii despre Unrelated?
Unrelated are pe IMDb in momentul de fata un scor de 6.5/10 pe baza voturilor din parte a 392 de utilizatori si 18 cronici de film. Pe Metacritic, Unrelated nici pana acum nu a fost luat in calcul iar pe Rotten Tomatoes, descoperim un scor de 6.9/10 pentru Unrelated, o prospetime de 85% si un total de 13 cronici dintre care 11 sunt pozitive si 2 negative. Matthew Turner de la View London, de exemplu, vede in Unrelated o drama foarte bine scrisa si regizata, cu o Kathryn Worth in rolul Annei debordand de forta si energie. Anna este cat se poate de statica in miscarile ei fizice, dar nu dezamageste cand vine vorba de tumultul starilor interioare.
Peter Bradshaw, de la The Guardian (acelasi The Guadian ce a inclus Unrelated in topul celor mai bune filme ale ultimului deceniu) este surprins de aparitia de nicaieri a Joannei Hogg (cu toate ca nu este chiar o necunoscuta, pana la date aparitiei filmului sau de debut pe marele ecran, Hogg isi facuse un nume la capitolul regie si prin colaborarea cu Alison Moyet la capitolul regie videoclipuri) – cu un stil aparte, o tehnica de filmare unica si un stil revigorant. Cu toate acestea, Tim Evans de la Sky Movies a fost dezamagit de finalul filmului, fiind considerat un final de film scris prost. Noroc cu Anton Bitel de la Film4, ce vede in Unrelated un film adresat adolescentilor ce inca mai traiesc inchisi in sufletele adultilor. Hai liberare, macar pentru o vacanta.
Verdictul KoolHunt.ro
Iti trebuie rabdare si curiozitate sa vezi si sa lasi pelicula scrisa si regizata de Joanna Hogg sa te invaluie si sa te surprinda. Calitatea filmului vine din simplitatea si naturaletea cu care este spusa povestea Annei si a grupului in mijlocul caruia poposeste ca sa-si petreaca vacanta. Macar pana la anul, cand probabil Joanna Hogg va debuta cu Project London, titlul provizoriu al celui de al treilea sau film pe marele ecran, merita sa incercam un film altfel de ce am vazut poate pana acum.
[…] read: Unrelated – Fara legaturi in vacanta […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.