True Legend – Legenda celui mai badass stil de lupta
[Titlu in limba romana: Legenda adevarata]
CoolRank: 8/10
– atmosfera & entertainment: 8/10
– regie: 7/10
– actori: 7/10
– scenariu: 7/10
– montaj: 7.5/10
Nota IMDb: 6.3/10
Regie: Woo-ping Yuen | An: 2010 |
Actori: Man Cheuk Chiu, Xun Zhou, Michelle Yeoh | Genul: actiune, istoric |
Da-mi un pumn, dar fa-l sa arate bine. Cred ca aceasta ar fi cea mai simpla modalitate in care ar putea fi explicat ce este wushu. Wushu e si un spectacol, si un sport de contact, ce are la baza artele martiale chinezesti. Cand un film se prezinta cu scene de wushu, atunci stim exact ca luptele vor fi o serie de lovituri si barari rapide si ritmatice, ca un dans in care partenerii vor intentionat “sa se calce pe picioare”. True Legend e un prequel neoficial la Drunken Master din ’78 (in ochii mei) ce prezinta modul in care Su Can descopera stilul de lupta si ajunge primul Maestru Betiv. .
Esti fratele meu. Te vor respecta.
Prin 1860 dinastia Qinq tremura, atat de frica invaziilor straine, cat si de a atacurilor interne din partea rebelilor. Generalul Su are o misiune speciala si anume sa-l salveze pe print. Ca rasplata pentru salvarea lui Su primeste numele de Guvernator al Hubei, dar refuza titlul in favoarea retragerii si a formarii unei familii. In locul sau il lasa pe Yuan, devenit fratele sau adoptiv dupa ce tatal sau l-a omorat din greseala pe tatal lui Yuan.
Sarim peste cinci ani si descoperim ca Yuan este putin mai palid ca de obicei, dupa perfectionarea stilului de lupta numit Cele Cinci Veninuri. Guvernatorul este pus pe razbunarea tatalui si decide sa il omoare pe tatal vitreg si pe oricine ii sta in cale. Su, la randul lui, doreste razbunare si dupa un intens antrenament cu zeul betiv reuseste sa il invinga pe Yuan. Creditele ruleaza. Nu! Caci povestea nu e gata. In atacul sau asupra lui Yuan, Su o pierde pe sotia lui, Ping, si acesta cade in butoiul cu melancolie – la propriu si la figurat. Mai trec cativa ani si il redescoperim pe Su in postura de cersetor, tot timpul beat, cu flacara vietii abia arzand in el. Renasterea lui Su se datoreaza fiului ce il trezeste la viata dupa o confrutare cu mai multi wrestler-i rusi. Su traieste si intemeiaza o scoala de wushu si stilul de lupta Pumnul Betiv.
Minte limpede, forma beata
Am pornit cu o idee in cap si am terminat cu totul altceva. Woo-ping a facut ceva la care chiar nu ma asteptam. A facut doua filme cu trei povesti. Nu e chiar cel mai bun lucru facut, pentru ca, desi se poate lua ca poveste in poveste, pare mai mult a fi doua filme lipite destul de brut intre ele. Avem viata lui Su alaturi de familia lui, drama si trauma lui Yuan si apoi, la urma, bucata de film ce se poate lua ca o poveste separata legata de renasterea lui Su – care ar fi putut sa fie doar text in timp ce rulau creditele.
Scenele de lupta sunt extraordinare si, cum suntem obisnuiti de Woo, ele dureaza minute bune. In Drunken Master avem o parte finala destul de lunga de bataie, la fel si in Kill Bill sau Matrix. In True Legend, Woo s-a axat mai mult pe putere si pe cum reactioneaza corpul cand este lovit. Veti vedea cum reactiile la pumni sunt trimiteri in aer ale adversarilor. Personajul negativ trebuia conturat mai bine dar asta nu mai conteaza atunci cand stapanesti stilul Celor Cinci Veninuri si ai o armura cusuta direct pe piele. Armura a fost ceva nou, dar putin prea mult, pentru ca, oricat de bun ai fi, ea se misca o data cu tine si fiecare cusatura o simti. Dar arata bine, asta conteaza. Alt lucru care mi-a placut a fost lupta de la sfarsit, unde Su trebuie sa lupte cu wrestler-i. E usor sa te gandesti la kung fu vs kung fu, ca doar miscarile se pot anticipa, dar cand fiecare vine cu stilul de lupta propriu arata exact ca manga/anime-ul Baki The Grappler.
Pentru fanii CGI-ului, imi pare rau, dar lasa putin de dorit in True Legend. Eu ma gandeam ca este totul din vina vinului si de aceea se vede asa de prost. Faceti la fel si nu veti avea probleme.
Despre actori si regie ce se poate spune?
True Legend este regizat de omul care a invatat Hollywood-ul sa se bata. Si aici ma refer la nimeni altul decat Woo-ping Yuen. Va suna ciudat poate numele, dar filmele lui probabil le stiti pe de rost. Filme ca Drunken Master, unde l-a avut ca star pe Jackie Chan, apoi l-a avut pe Donnie Yen in Drunken Tai Chi si Iron Monkey. Inainte de a fi regizor Woo-ping a jucat ca actor mai bine de 30 de ani, iar acum este cunoscut petru coregrafiile batailor din filmele cu arte martiale. A lucrat cu Tarantino la Kill Bill (1 si 2) ?i cu fratii Wachowski la intreaga serie Matrix. Rolul generalui Su ii revine lui Vincent Zhao, in Asia e mai cunoscut cu numele de Chiu Man Chuk. Actorul a facut o buna impresie pe marele ecran dupa nenumarate roluri in serialele de arte martiale chinezesti, unde a mai avut roluri de maestru betiv. Este primul actor asiatic pe care nu il aseman cu altul. In rolul sotiei o avem pe Zhou Xun care are parte de un personaj bine cladit si lasa foarte putin loc pentru intrebari. Personal, am vazut-o in doua filme, Perhaps Love si Painted Skin, unde a jucat exceptional.
Spre deosebire de personajul Yuan Ping (Zhou Xun), fratele acesteia, Yuan Lie, este total opus. Este jucat bine, dar apare episodic in film si nu raspunde la foarte multe intrebari legate de Cele Cinci Veninuri. Andy On este fratele cu intrebari care ne face sa ridicam o spranceana. Interpretarea personajului negativ este buna, vedem clar ca la fiecare aparitie este tot mai intunecata si asta mi-a placut la el. Pe langa personajele principale avem alaturi, pentru cateva momente, si actori care apar ca din nostalgie pentru filmele de altadata: actrita nominalizata la Bafta pentru rolul din Crouching Tiger, Hidden Dragon – Michelle Yeoh, si David Carradine, nominalizat la Globul de Aur de patru ori, cea mai recenta nominalizare fiind pentru rolul lui Bill din Kill Bill vol. 2. Rolul lui David Carradine din True Legend a fost printre ultimele lui aparitii, acesta incetand din viata in 2009.
Ce spun criticii despre True Legend?
In viziunea criticilor True Legend nu arata atat de grozav ca in ochii mei. Dar asta nu insemana ca ei nu lauda filmul. Cel mai des mentionat minus a fost ca, desi Yuen Woo-ping este un maestru in artele martiale, asta nu il face imediat si un bun povestitor, dupa cum relateaza Peter Hartlaub de la San Francisco Chronicle – “The story is painfully simplistic, and it becomes quickly apparent that the narrative is a crude cement to hold together the carnage.” Chiar si asa, are o poveste mai buna decat multe alte filme. Notele primite de film nu sunt foarte mari si claseaza filmul putin peste satisfacator. True Legend obtine 62 din 100 pe Metacritc, nota bazata pe 10 recenzii ce sunt impartite egal in pozitive si neutre. Pe Rotten Tomatoes, True Legend este tot 62% fresh cu 11 recenzii – 6 fresh si 4 rotten.
Verdictul KoolHunt.ro
True Legend este un film ce are doua categorii de public. Eu ma voi referi doar la una, si anume aceea care apreciaza un film de actiune cu arte martiale in schimbul celor cu explozii si extraterestri. Artele martile sunt departe de a fi depasite de un ecran verde si aceasta se poate vedea clar prin munca actorilor. Nu il recomand copiilor sub 15 ani, caci poate avea efecte de “OMG, vreau si eu!” si atunci mai toate vazele din casa vor avea de suferit.
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.