Home » Muzica

Top 10 piese pentru Valentine’s Day

13 February 2012 scris de Niciun comentariu

Sa faci un top 10 al pieselor de Valentine’s Day inseamna, in fond, sa faci un top 10 al pieselor de dragoste, lucru comparabil cu un top 10 al moleculelor de oxigen din aer, din moment ce este vorba de cel mai abordat subiect din toate artele posibile, din vremea cand s-au prins unii ca pot sa scrijeleasca diverse chestii pe peretii pesterilor. Prin urmare, nu va propun un top, ci o lista de 10 piese care, sper eu, isi vor gasi – daca nu toate, macar cateva dintre ele – un loc in playlist-urile voastre nu doar de Valentine’s, ci si de toate zilele. Avem dream pop, indie folk, goth, rock clasic si alternativ – pe scurt, cate ceva pentru fiecare.

Bright EyesFirst Day of My Life (I’m Wide Awake, It’s Morning, 2005)

Constituita in jurul productivului compozitor Conor Oberst, trupa Bright Eyes este cunoscuta datorita baladelor cu versuri elaborate vorbind despre existenta izolata in lumea contemporana si lipsa de comunicare. Piesa First Day of My Life este ca o raza de soare intr-un album cam pesimist, iar versurile sunt, de data asta, simple si dragute, fara sa dea in sirop, si, in acelasi timp, destul de ambigue si de incarcate de simbolism pentru a transmite un mesaj universal.

 

The CureLovesong (Disintegration, 1989)

Unul dintre marile adevaruri ale vietii este ca Robert Smith nu poate sa compuna un cantec vesel, asa ca si o declaratie muzicala de dragoste din partea lui suna ca si cum ar veni dintr-un loc intunecat, plin de panze de paianjeni si alte elemente de decor de horror clasic – nu degeaba videoclipul a fost filmat intr-o pestera. Insa, tocmai asta este farmecul. In ciuda atmosferei spooky, piesa Lovesong vorbeste, la urma urmei, despre faptul ca si cineva cu dispozitii oarecum sinistre poate gasi speranta alaturi de persoana potrivita.

 

Elysian FieldsBlack Acres (Queen of the Meadow, 2000)

Cu alte cuvinte – melodia din reclama aia la cafea, ceea ce demonstreaza, inca o data, faptul ca reclamele pot fi o sursa buna de recomandari muzicale. Formata in 1995 la New York, trupa Elysian Fields a produs o discografie foarte variata, abordand stiluri ca dream pop sau art rock. Lenta si sugestiva, cu o irezistibila parte de pian, piesa Black Acres debordeaza de senzualitate si e perfecta pentru o noapte magica. Cafeaua este optionala.

 

INXSNever Tear Us Apart (Kick, 1987)

E clar, baladele nu mai sunt ce au fost in anii ’80, si nici frontman-ii nu mai sunt precum Michael Hutchence. Never Tear Us Apart este o piesa construita magistral, cu pauze dramatice si un solo de saxofon, iar videoclipul este filmat in Praga, unul dintre cele mai romantice orase din Europa. Versurile vorbesc despre iubire ca despre o putere cosmica, si care ne face sa fim constienti de propria maretie. We all have wings, but some of us don’t know why.

 

Jimi HendrixMay This Be Love (Mini Boum EP, 1967)

Om dupa infatisare si extraterestru dupa talent, Jimi Hendrix semneaza aceasta piesa hipnotica, in purul spirit al anilor ’60. Titlul este, in acelasi timp, un apel la o binecuvantare din partea universului, si o expresie a renuntarii la sine in favoarea acelui ceva care nu poate fi explicat. Astfel, iubirea apare ca o manifestare a fortelor naturii, care vine ca o eliberare de toate constrangerile artificiale. So let them laugh, laugh at me,/so just as long as I have you / to see me through, / I have nothing to lose ‘long as I have you.

 

Lacuna CoilEntwined (Comalies, 2002)

Formata in 1994 la Milano, trupa Lacuna Coil se remarca prin compozitiile energice si, mai ales, prin vocea superba a Cristinei Scabbia. Extrasa de pe albumul Comalies, care le-a adus faima internationala, Entwined este o piesa despre puterea iubirii de a lega doua fiinte foarte diferite. Ce-i drept, versurile sunt destul de ambigue pentru a lasa loc de mai multe interpretari, dar o prefer pe a mea.

 

Nick Cave & The Bad SeedsInto My Arms (The Boatman’s Call, 1997)

Considerata de Nick Cave ca fiind una dintre cele mai bune compozitii ale sale, Into My Arms este o balada acustica pe care se aud doar pianul, basul si, desigur, vocea grava si nuantata a artistului. In acelasi timp melancolica si optimista, piesa poate fi descrisa ca un cantec de dragoste al unui ateu, pentru care iubirea apare ca o revelatie: I don’t believe in the existence of angels, but looking at you, I wonder if it’s true.

 

Patti SmithBecause the Night (Easter, 1978)

Piesa compusa in colaborare cu Bruce Springsteen, Because the Night a fost cel mai mare hit al lui Patti Smith, a cunoscut nenumarate variante cover si, dupa mai mult de 30 de ani, suna ca si cum ar fi putut fi inregistrat ieri. Secretul? Piesa este indeajuns de heavy si indeajuns de accesibila si catchy pentru a fi pe placul tuturor, iar versurile vorbesc despre sarbatorirea iubirii – ceva ce ar trebui sa facem cu totii mai des.

 

The Smashing PumpkinsStand inside Your Love (Machina: The Machines of God, 2000)

The mystery of love is greater than the mystery of death – este citatul din Oscar Wilde ce apare la inceputul videoclipului acestei piese, care trebuie sa fie una dintre cele mai frumoase declaratii de dragoste din toate timpurile. Sound-ul energic si abraziv al celor de Smashing Pumpkins si vocea metalica, stridenta a lui Billy Corgan sunt de-a dreptul fascinante, iar versurile vorbesc de la sine: Who wouldn’t be the one you love? / Who wouldn’t stand inside your love? / Protected and the lover of.

 

SwansMiracle of Love (White Light from the Mouth of Infinity, 1991)

Una dintre cele mai apreciate si interesante trupe asociate curentului goth, Swans este proiectul muzicianului si scriitorului Michael Gira. Foarte influentate de imaginarul suprarealist, versurile lui sunt adeseori brutale si socante, dar exercita o fascinatie irezistibila. Miracle of Love pastreaza elementele solemne si grave specifice compozitiilor Swans, insa, de data aceasta, “Marele Preot” Gira vorbeste despre puterea salvatoare a iubirii.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*