Home » Filme, Gale de film, Oscar 2011, TIFF 2011

The Way Back – sau 6400 de km parcursi pe jos

16 May 2011 scris de 3 comentarii

[Titlu in limba romana: Drumul de intoarcere]

CoolRank: 7.5/10

– atmosfera & entertainment: 8/10

– regie: 7.5/10

– actori: 8/10

– scenariu: 7/10

– montaj: 7/10

Nota IMDb: 7.4/10

Regie: Peter Weir An: 2010
Actori: Jim Sturgess, Ed Harris, Colin Farrell Genul: drama, aventura

 

Cum spuneam si in articolul trecut, nu ma pasioneaza in mod deosebit filmele inspirate din fapte reale. Dar, cum mereu exista un mare dar, mai fac mici exceptii. Master and Commander este un film care mi-am propus de mult timp sa-l urmaresc dar n-am reusit pana acum. In regia lui Peter Weir, filmul a fost bine primit de critici. Cand am urmarit trailerul de la The Way Back si am vazut ca este acelasi regizor, m-am gandit ca este ocazia perfecta sa vad de ce este capabil respectivul.

Their escape was just the beginning

The Way Back este bazat pe cartea scrisa de Slavomir Rawicz,The Long Walk, in care prezinta evadarea lui dintr-un lagar siberian si parcurgerea a 6400 de km pe jos pana in India, pentru a deveni un om liber. Actiunea este plasata in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Desigur ca aici exista o serie de discutii cum ca evenimentele prezentate in carte n-au avut loc sau ca nu el a fost cel care a scris cartea. Nu vreau sa fac pe detectivul.

Expozitiunea il prezinta pe Janusz, un prizonier de razboi polonez, care este interogat de un ofiter sovietic. Acesta refuza sa admita ca este spion. Prin urmare, sotia acestuia este adusa in incapere si fortata sa depuna o declaratie impotriva lui. Janusz primeste o sentinta de 20 de ani intr-un lagar din Siberia.

In lagar, acesta isi face amici noi. Intamplator, unul dintre acestia este obsedat de ideea de evadare, dar asta doar pentru a se incuraja. Ideea aceasta ii ramane in minte si lui Janusz, dar spre deosebire de amicul sau, este dornic sa o puna si in practica. Astfel, in timpul unei furtuni de zapada foarte puternice, cand urmele sunt acoperite cat ai clipi, acesta isi pune planul in miscare. Bineinteles ca nu evadeaza singur, este insotit de o parte dintre amicii lui.

If you’re thinkin’ about makin’ a run for it… I’m with ya.

Scenariul pare foarte simplu, pana la urma este vorba doar despre o evadare. Punctul cu adevarat forte il reprezinta personajele, de aceea nici n-am vorbit despre ele. Fiecare este bine conturat si verosimil. Astfel, printre amicii lui Janusz se numara un american, pe numele sau Mr. Smith, actorul Khabarov si Valka, un calit criminal rus. Practic personajele sunt cele care storc tot ce se poate din film. De la temperaturi foarte scazute, la temperaturi foarte inalte, personajele nu se lasa doborate de fortele naturii si isi continua drumul spre libertate, prezentand publicului atat suferinta cat si bucuria lor intr-un mod bine gandit.

Alaturi de personajele puternic dezvoltate, la capitolul atmosfera contribuie foarte mult autenticitatea peisajelor si a vestimentatiei. Totul a fost realizat cu grija si atentie la detaliu. Viata in lagar este murdara si plina de riscuri, iarna extrem de friguroasa. O haina in plus te poate salva de la moarte, in timp ce o simpla vorba te poate trimite la ea. Filmul a fost si nominalizat la Oscar pentru make-up.

Despre actori si regie ce se poate spune?

The Way Back poarta semnatura lui Peter Weir. Acesta a mai rezigat Master and Commander, castigator a doua premii Oscar si The Truman Show, care a fost nominalizat la 3 premii Oscar. In cazul lui The Way Back acesta s-a folosit de tehnici de filmare clasice, care se potrivesc foarte bine filmului tinand cont ca actiunea are loc in trecut si a fost nevoie de autenticitate. Spre rusinea mea nu am vazut alte filme ale lui, dar acum cu siguranta le voi urmari.

In materie de actori, filmul s-a bucurat de nume sonore, dar si de niste surprize foarte placute. Jim Sturgess il interpreteaza pe Janusz. Acesta poate fi urmarit si in productia 21. Mr. Smith este jucat cu naturalete de catre Ed Harris. Pe acesta sigur il cunoasteti din productii precum A Beautiful Mind sau The Rock. Criminalul Valka este interpretat de nimeni altul decat Colin Farrell. Despre acesta sigur nu trebuie sa va spun prea multe, dar va recomand cu caldura In Bruges. Se pare ca Mark Strong e un actor foarte apreciat de regizori, intrucat acesta primeste cate un rol cat de mic in o multime de filme. Surpriza cea mai mare a fost prezenta lui Dragos Bucur intr-un rol important in film. Pana la urma romanii chiar au talent, iar actorul nu a dezamagit. Alaturi de acesta este prezent si Alexandru Potocean, un alt actor roman. Vedeta din recentul Hanna, Saorsie Ronan este prezenta si in The Way Back, unde o interpreteaza pe Irena.

Ce spun criticii despre The Way Back?

Cei de la The Telegraph au numit filmul “O calatorie infricosatoare, eroica si de nepatruns – si veti dori sa o urmariti din nou”. Cei de la Empire i-au acordat un calificativ de 3 stele din 5 cu mentiunea ca filmul este bun, dar de la un asemenea regizor aveau asteptari mult mai mari. Pe rottentomatoes.com The Way Back este 75% fresh, cu un calificativ de 6.8/10 bazat pe 118 recenzii. Tot rottentomatoes afirma ca filmul nu este suficient de emotional pe cat ar fi trebuit sa fie, dar Peter Weir ofera o viziune ambitioasa si joc actoricesc excelent alaturi de un spectacol vizual maret. Metacritic.com ii ofera lui The Way Back un calificativ de 66/100 bazat pe 33 de recenzii.

Verdictul KoolHunt.ro

Inspirat sau nu din fapte reale, The Way Back este un film facut ca la carte. Dorinta de libertate ii poate impinge pe oameni in extreme si sa realizeze lucruri care par imposibile.Tot ce trebuie e sa iti doresti,iar dorinta te va face mai puternic. Atmosferic si cu personaje puternice, filmul merita urmarit.

3 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*