Home » Filme

The Prestige – magia unui film bun

4 December 2007 scris de 8 comentarii

M-am dus la film la recomandarea prietenei mele, Irina, poate cu inima un pic indoita. Spuneti-mi ca sunt eu paranoica, dar la ce te poti astepta de la un film al carui regizor are in palmares Batman (pe langa alte filme mai vechi bunicele, recunosc) si ca actori ii are pe fostul Batman, fostul X-Man Wolverine, fostul Smeagol/Gollum si pe deasupra si David Bowie. Michael Caine salva in ochii mei distributia, dar asta nu inseamna ca nu a jucat si el in acelasi Batman Begins ca si Christopher Bale. Din fericire, am fost doar paranoica.

Filmul a fost cu adevarat unul dintre putinele filme din ultima vreme care m-a facut sa spun “WOW! Asta chiar mi-a placut” (Stiu ca Irina nu imi va spune acum “I told you so”, asa ca pot recunoaste).

Prestige este un film despre o prietenie care a devenit rivalitate, rivalitate care se transforma mai apoi intr-o lupta. Lupta care poate nu ar fi atat de fascinanta daca nu ar avea loc in lumea fascinanta a magiei. Fascinanta daca nu va uitati suficient de bine. (“Are you watching closely?“).

Pe tot parcursul filmului se vede clar ca Nolan este un expert in tensiunse si suspans. Rasturnarile de situatie si fragmentarile temporale sunt cele care fac tot deliciul acestui film fascinant.

Christian Bale a jucat foarte bine si a reusit sa ma impresioneze, eu nefiind o mare fana. Mi-a placut atat de mult cum a jucat incat mi-am trecut pe lista de vizionari Rescue Dawn si Harsh Times. Hugh Jackman nu prea a reusit sa ma impresioneze si parerea mea este ca nu prea si-a iesit fie din rol, fie din perceptia de Wolverine din X-Men. Sau poate a uitat sa mai si joace… Scarlett Johansson nu prea are ce juca, rolul ei fiind secundar si de amanta-victima.

Filmul decurge ascendent, in paralul cu conflictul dintre cei doi. Intorsaturile de situatie se succed intr-un ritm nebunesc si se inmultesc o data cu apropierea sfarsitului filmului. Misterele se dezvaluie treptat, lasand loc la mistere si mai mari. Tensiunea narativa are ca motor misterul si incertitudinea, care se amplifica cu fiecare moment.

Ceea ce spectatorul nu isi mai da seama in acest conflict care capata proportii este cu cine sa tina? Turmentat de schimbarile de roluri dintre cei doi, stai si te intrebi care dintre cei doi este cel bun? Probabil cel care va castiga, pentru ca binele triumfa din cate stim noi. Nu acesta va fi si cazul celor doi, care vor muri fiecare, continuand sa si traiasca. :) Nu vreau sa va stric supriza…

Va intrebati de la ce vine titlul? Prestigiul este ce-a de-a treia parte a unui truc reusit: rezultatul. Putem spune ca The Prestige a fost prestigiul care il va consacra pe Christopher Nolan, regizorul care a fost si co-autor al scenariului.

Va recomand sa va grabiti sa vedeti filmul pentru ca merita cu adevarat! Si nu am mai spus asta de multa vreme… It feels so good. Vizionare placuta!

Nota: 8.5/10


8 comentarii »

 • dan said:

  Frumos film, finalul a fost cel mai reusit. (l-am vazut dupa ce am citit postul)

 • Raluca Georgescu said:

  :) Ma bucur ca ti-a placut si ca mi-ai ascultat sfatul de a vedea filmul

 • danezia said:

  intradevar un film bun… insa pentru a vedea o diferenta in abordarea recomand si “The Ilusionist”

 • Raluca Georgescu said:

  Da, am vazut si The Illusionist si mi-a placut mult, dar mai tare a fost The Prestige. :) O sa scriu in curand si despre The Illusionist. Tot vreau de cateva zile, dar apar mereu alte subiecte :p

 • Stefan said:

  Si eu sunt de parere ca The Prestige a fost mai bun decat The Illusionist, cu toate ca a cam depasit sfera posibilului/realului. Dar pot spune sincer ca nu ma asteptam la un final ca ala.

 • Top 20 filme cu final neasteptat - KoolHunt.ro - Coolhunting in Bucuresti said:

  […] The Prestige (2006) – The Prestige  este un film despre o prietenie care a devenit rivalitate, rivalitate care se transforma mai apoi […]

 • The Dark Knight Rises – Joaca s-a terminat | KoolHunt.ro - Filme, restaurante, cafenele, ceainarii, baruri din Bucuresti said:

  […] inceput cariera cu Following, a atras ochiul lumii cu Memento, dupa care a continuat cu Insomnia, The Prestige, Inception si desigur reboot-ul Batman. Ca si in celelalte filme ale sale, regizorul arata un […]

 • Onofrei Sergiu said:

  imi place