Home » Filme

The Painted Veil – pre-adulter, adulter si post-adulter

18 March 2007 scris de 3 comentarii

Uneori, cea mai lunga calatorie este distanta dintre doi oameni. Acesta este tagline-ul filmului The Painted Veil.

In cateva vorbulite, filmul este despre o casatorie din care lipseste pasiunea (sau mai degraba, aceasta este unilaterala), despre o sotie care recurge la adulter si despre un sot care isi traieste razbunarea aducandu-si sotia in Mei-tan-fu, oras cuprins de o epidemie de holera. Filmul parcurge maturizarea eroinei principale, Kitty si infiriparea unei povesti de dragoste intre aceasta si sotul ei. Deci, avem trei cadre: pre-adulter, adulter si post-adulter.

Parerea mea este ca ar fi fost putin greu ca intre cei doi sa nu se nasca in Mei-Tan-Fu o poveste de dragoste. Erau singurii doi albi si frumosi vorbitori de engleza de pe acolo. Totusi, daca este sa privim povestea din unghiul lui Maugham morala este alta. Kitty rade de o chinezoaica care spune ca isi iubeste sotul pentru ca este un om bun: “De parca vreo femeie iubeste un barbat pentru virtutile sale“. In final, acelasi lucru i se intampla si ei – se indragosteste de bunatatea, curajul si puterea sotului.

Nu vreau sa fiu rea, dar ecranizarea acestui roman de Sommerset Maugham mi s-a parut inca dinainte de a ajunge la cinema, o dovada clara ca se trece printr-o lipsa acuta de subiecte de film. Sa fim seriosi, nu mai suntem in anii ’20 si mare parte din subiectul cartii nu este de actualitate.

Ecranizarea este insa deosebit de frumoasa. Atat scenariul, cat si regia sunt excelente, Edward Norton si Naomi Watts joaca surprinzator de bine si, per total, atmosfera acelor ani este recreata foarte aproape de realitate. Muzica filmului, realizata de Alexandre Desplat, este absolut superba si creeaza cadrul necesar desfasurarii actiunii.

Am plecat de la film nelamurita ce este valul pictat… Am aflat ulterior din carte, pe care am rasfoit-o putin inainte de culcare: valul pictat este viata, in acceptiunea lui Maugham.

Si, ma gandeam acum la final, sa va zic sa va duceti sau sa nu va duceti la film? Pai, este un film usor si siropos, deloc plictisitor, potrivit unei seri in oras cu iubitul/iubita. Va trebui doar sa gasiti o explicatie pertinenta pentru intrebarile de dupa: “Despre ce a fost filmul?

Nota: 7/10


3 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*