The Lincoln Lawyer – One man movie
Pentru ca incurajam dezbaterea pro-si-contra, chiar si in randul cinefililor din echipa KoolHunt.ro, azi vom dedica nu una, ci 3 recenzii filmului Lincoln Lawyer. Pentru ca le merita, sau poate doar e un gen de film care se preteaza mai multor perspective. Noi va propunem 3 pareri critice, voua va ramane sa alegeti cui ii dati crezare. Cititi si articolul lui Lucian Bodnar despre The Lincoln Lawyer sau viziunea Andreei Ciobanu despre The Lincoln Lawyer.
– atmosfera & entertainment: 7,5/10
– regie: 8/10
– actori: 8/10
– scenariu: 7,5/10
– montaj: 8/10
Nota IMDb: 7.5
One man movie
Lasand la o parte traducerea titlului (am impresia ca romanii se intrec in a traduce aiurea numele filmelor), filmul acesta are de toate: crima, violenta, putin sex, replici bune, oameni buni si baieti rai. Pe afis apare si Marisa Tomei si acesta poate fi el insusi un motiv pentru care sa mergi sa vezi filmul (in opinia mea). Asadar omul mi-a placut, filmul mi-a placut, a mers, a fost curat montat si bine dozat ca desfasurare a actiunii.
Matthew McConaughey, caci la el m-am referit in titlu, confirma dupa seria de succese care l-au facut celebru si care include filme precum Ghosts of Girlfriends Past, How To Lose A Guy in 10 Days, Fool’s Gold sau comedia de actiune Surfer, Dude produsa chiar de casa sa de productie. Pentru mine insa filmul sau de referinta (pana acum) este reprezentat de Two for the Money in care a jucat alaturi de Al Pacino si in urma caruia, in 2005, revista People l-a desemnat “cel mai sexi barbat in viata”.
“I checked the list of people I trust and your name ain’t on it” – Mick Haller (Matthew McConaughey).
Se da un avocat chipes si profitor (Mick Haller), un oras plin de criminalitate marunta precum Los Angeles si borfasi marunti dar cu destui bani pentru a apela la servicii de minimizare la maxim posibil a sentintelor corespunzatoare faptelor lor.
Avocatul isi are biroul pe bancheta din spate a limuzinei sale (cu numar NTGUILTY), foloseste la greu traficul de influenta, mica mita si toate celelalte parghii neortodoxe de gen pentru a se mentine in postura de ceea ce noi putem numi “un avocat de succes” iar cei care apeleaza la el “mijlocul de a iesi din inchisoare”.
Este divortat, (aici fetele vor ofta nedumerite) “cum fata sa divortezi de un baiat asa frumos, chiar si in film?!”, insa raspunsul la intrebarea lor vine imediat: fosta lui sotie este Marisa Tomei (Maggie McPherson), deci ea isi permite acest lux. Ea joaca rolul unui procuror, evident ca el se foloseste inca de ea pentru a-i stoarce “mici” detalii vitale in dosarele sale.
Viata de avocat de LA e dura, dar e grea!
In iuresul de borfasi marunti ai vietii sale de zi cu zi se iveste la un moment dat si pestele mare, la care orice avocat din lumea aceasta viseaza: vinovatul fara limita de buget. Intalnirea cu acesta ii este facilitata eroului nostru de catre un coleg la cererea expresa a clientului, lucru contrariant si care il face pe Haller sa aprofundeze problema.
Si cum aprofundeaza el asa, isi da seama ca acest caz este similar altuia in care el a pledat tot ca avocat al apararii si in urma caruia, la sfatul sau, inculpatul a pledat vinovat impotriva vointei lui salvandu-se astfel de executie, dar primind 25 de ani de inchisoare. Mergand mai departe pe fir, Omul nostru va descoperi ca de fapt criminalul, si atunci si acum, este actualul sau client, aceasta descoperire incurcand lucrurile destul de tare pentru el. Are de ales intre a-l salva pe acesta din urma si a reveni la cazul mai vechi, salvand astfel pe nevinovat si condamnand pe cel care l-a angajat cu bani grei sa-l scape.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Numai lucruri bune spun eu la acest capitol. Dar nu extraordinare. In sensul ca filmul nu rupe gura targului, dar este de vazut. Marisa Tomei joaca rolul ex-sotiei inca indragostita de aiuritul tata al fiicei sale, slabiciunea sa pentru el fiind asa cum am spus deseori speculata de acesta.
Tanarul bogat si vinovat pe care il apara Haller este jucat de catre Ryan Phillippe, l-am mai vazut doar demult (in 1997) in I Know What You Did Last Summer sau putin mai recent in Crash (in 2004), dar cu un rol superepisodic de politist, deci… ii uram un viitor luminos, caci trecutul nu ne prea impresioneaza.
Revenim la The Lincoln Lawyer si vorbim putin despre regie (regizor). La biografie nu zabovim prea mult, in afara de The Take, tanarul regizor Brad Furman demonstreaza ca are potential, modul alert in care sunt filmate anumite scene sau atmosfera autentica pe care o confera Los Angeles-ului prin filmarile aeriene ne face sa pariem pe el.
Este bine sa aflam ca apar oameni noi in cercul destul de ermetic al regizorilor consacrati, este bine sa vedem si ca acestor oameni le sunt incredintate filme cu bugete relativ mari (Lincoln Lawyer a avut un buget estimat de aproximativ 40 de milioane de dolari americani).
Ce spun criticii despre Lincoln Lawyer?
In general critica a fost generoasa, personal m-a surprins comparatia pe care un critic american de film, Louise Keller, de la Urban Cinefile a facut-o pentru Rotten Tomatoes: “De la The Firm al lui John Grisham nu am mai avut asa o poveste stilata cu avocati ca aceasta”.
Referitor la principalele site-uri de critica cinematografica, RottenTomatoes.com il noteaza pe Lincoln Lawyer la 83%, iar metacritic.com ii acorda lui Lincoln Lawyer un user score de 7.3 din 36 de voturi exprimate.
Verdictul KoolHunt.ro
Lincoln Lawyer este de vazut. Spun ferm si sec asta pentru ca un actor ca Matthew McConaughey a atras atentia inca odata, iar eu sper ca vom mai avea surprize placute din partea sa pe viitor, surprize venite din roluri mai de substanta.
[…] Ieri mi-a mai ap?rut o cronic? de film pe KoolHunt.ro, v? invit s-o citi?i aici. […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.