Home » Filme, Oscar 2010

The Last Station – ultima noapte de dragoste a lui Lev Tolstoi

9 January 2011 scris de Niciun comentariu

CoolRank: 8/10

atmosfera & entertainment: 7.5/10

regie: 10/10

actori: 10/10

scenariu: 7.5/10

montaj: 8/10

Nota IMDb: 7/10

The Last Station este o superba poveste despre dragoste si despre lupta pe care un geniu trebuie sa o poarte intre viata sa cotidiana si viata sa sprirituala pentru a gasi un echilibru intre acestea. The Last Station nu este in niciun caz o biografie a lui Tolstoi, ci pur si simplu un ultim episod de viata sa, marcat de femeia de langa el si de dragostea dintre cei 2, o dragoste plina de pasiune, dar si de piedici. Nu aflam prea multe despre scriitor si nici despre motivele pentru care acesta este un mare nume. Dar aflam lucruri dulci-amare despre dragoste, casatorie si, sper eu, ne indeamna sa aflam mai multe despre aceasta icoana a literaturii si poate chiar, daca nu indraznesc prea mult, ne incita sa il citim.

Intoxicating. Infuriating. Impossible. Love.

The Last Station este un film biografic despre viata lui Lev Nicolaevici Tolstoi (interpretat de Christopher Plummer), dar este un film biografic care surprinde doar un ultim episod din viata acestuia. Lev Tolstoi are 82 de ani si ii este angajat de catre prietenul si discipolul sau cel mai inflacarat Vladimir Chertkov (interpretat de Paul Giamatti) un secretar tanar in persoana lui Valentin Bulgakov (interpretat de James McAvoy). Inca de la inceput Chertkov. liderul miscarii ce are la baza valorile promovate de Tolstoi,  il avertizeaza pe Bulgakov de sotia lui Tolstoi, Sofia Andreevna (interpretata de Helen Mirren), care isi doreste sa il domine cu totul pe sotul ei. In realitate, Chertkov incearca sa il convinga pe Tolstoi sa lase prin testament toate drepturile sale de autor poporului rus, in timp ce Sofia Andreevna doreste ca acestea sa ramana familiei si copiilor lor. Aflat in plina glorie la batranete, Tolstoi va avea parte in familie doar de conflict in acest ultimi ani. Prin in mijlocul acestui conflict, Bulgakov va fi pus in situatia de a-si regandi propriile valori de viata.

All, everything that I understand, I understand only because I love.

Cu aceste cuvinte incepe filmul, cu acest citat din Lev Tolstoi. Si aceasta este pana la urma tema centrala a peliculei. Ceea ce as putea reprosa clar filmului The Last Station este lipsa unui mic istoric de context. Ulterior vizionarii recitind paragrafe din viata scriitorului am inteles mult mai bine la ce ma uitasem pana atunci. Tolstoi este casatorit cu Sofia timp de 48 de ani. Dupa 16 ani fericiti, Lev nu se mai regaseste in viata de familie si atunci incepe sa caute idei filosofice, idei ce sunt impartasite de socialism si idei ce il indeparteaza total de Biserica. Sotia sa Sofia incearca sa il tina langa ea, in timp ce discipolul sau Chertkov il influenteaza negativ si il face sa se afunde in aceste idei si intr-un continuu zbucium sufletesc. Cam aici incepe filmul.

Filmul vorbeste despre eroul din umbra, sotia lui Tolstoi, care incearca in permanenta sa il aduca pe Tolstoi din nou alaturi de ea si la realitatea cuplului lor si a familiei pe care ei 2 au intemeiat-o. Sofia ajunge sa para isterica si este pusa in aceasta lumina de oponentul ei, Chertkov, si in mare masura si este isterica. Dar asta se datoreaza doar iubirii pentru sotul ei si pentru copiii ei si dorintei ei de a-l readuce pe Tolstoi sa vada ca prin renuntarea la drepturile sale de autor nu face decat sa se razbune pe familia lor.

Desi filmul este superb, imi pare rau sa spun ca nu reuseste deloc sa evoce de ce Tolstoi a fost extraordinar si ce a insemnat el pentru posteritate sau literatura. Nu este nicidecum o biografie a acestuia, ci o poveste de dragoste bazata de fapte reala deosebit de frumoasa.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Regizorul The Last Station este gigantul regizor Michael Hoffman de la care sunt convinsa ca toti avem asteptari marete, pe care acesta chiar le depaseste cu biografia lui Tolstoi. Hoffman isi alege bine distributia, reuseste sa ne tina cu sufletul la gura, sa ne impresioneze, sa ne ataseze de personaje si sa ne faca sa empatizam pana la reactie cu acestia. Helen Mirren este minunata, evocand excelent ambele fatete ale personajului sau. Christopher Plummer o sustine minunat in aceasta performanta actoriceasca. Iar cireasa de pe tort este James McAvoy, care intotdeauna mi-a fost deosebit de drag ca actor si am considerat ca stie deosebit de bine sa transmita sentimente. Pe McAvoy il iubesc inca din The Last King of Scotland, m-a convins in Atonement si in afara de action-flick-ul Wanted a jucat doar in filme pe gustul meu. Dar in The Last Station cred ca s-a autodepasit. Ma bucura mult sa vad noi actori atat de capabili si ma astept la lucruri mari de la James McAvoy.

Paul Giamatti m-a dezamagit si a aratat clar prin rolul din The Last Station ca nu este un actor care poate juca o gama prea larga de roluri. Giamatti joaca super rolul prietenului bun si cam atat. Rolul diabolico-idealist din The Last Station nu l-a prins deloc si chiar mi s-a parut ca el a fost o alegere foarte slaba pentru acest rol.

Ce spun criticii despre The Last Station?

Pe MetaCritic.com The Last Station a obtinut un metascore de 76/100, in timp ce tomatometer-ul de pe RottenTomatoes.com a aratat 70% fresh pentru The Last Station.

Roger Ebert de la Chicago Sun-Times remarca cat de sexy este Helen Mirren la cei 64 de ani ai sai in The Last Station si crede ca atunci cand actrita va avea 70 de ani vom incepe toti sa dezvoltam o atractie fata de septuagenari. Claudia Puig de la USA Today spune si ea ca filmul The Last Station are forta in mare parte datorita performantei extraordinare a lui Helen Mirren si jocului foarte sensibil al lui James McAvoy, mult mai degraba decat datorita povestii.

Verdictul KoolHunt.ro

The Last Station este un film foarte bine realizat si o poveste de dragoste foarte frumoasa. Nu este un must-see din punctul de vedere ca nu este un film mainstream, are un subiect usor mai dificil si nu este chiar o pelicula la care sa te poti uita oricand. Nu este din pacate nicio biografie a lui Tolstoi. Dar este un film frumos, plin de momente si personaje cu care vom empatiza, un film facut cu suflet si dragoste. Un film pe care nu regret nicio secunda ca l-am vazut.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*