The Hunger Games: Catching Fire – Panem et Circenses
[Titlu in limba romana: Jocurile foamei: Sfidarea]
KoolRank: 8.5/10
– atmosfera & entertainment: 8/10
– regie: 8/10
– actori: 8.5/10
– scenariu: 8.5/10
– montaj: 8/10
Nota IMDb: 8.2/10
Regie: Francis Lawrence | An: 2013 |
Actori: Liam Hemsworth, Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson | Genul: actiune, SF |
Vine iarna, vin continuarile la blockbusters. The Hunger Games: Catching Fire a reusit performanta sa impace atat criticii, cat si fanii. Cum s-a petrecut minunea? Actorii, in special Jennifer Lawrence au jucat mult mai bine decat in prima parte a The Hunger Games, iar scenariul a fost cat de cat inchegat, chit ca filmul dureaza doua ore si 26 de minute. Paine si circ vor spectatorii si exact asta primesc. Continuarea dupa pataniile din primul film si revolta ce ameninta Capitoliul.
The other victors. Because of her, they all pose a threat. Because of her, they all think they are invincible. (President Snow)
Katniss (interpretata de Jennifer Lawrence) si Peeta (interpretat de Josh Hutcherson) au castigat Jocurile Foamei si au sfidat regulile Capitoliului. Presedintele Snow (interpretat de Donald Sutherland) nu a inghitit prea bine atitudinea tinerei din Districtul 12. Oferta este pusa pe masa si show-ul trebuie sa continue. Lumea trebuie sa creada ca povestea de dragoste dintre cei doi luptatori este adevarata. In caz contrar, familiile lor vor fi nimicite. Turul Invingatorilor se transforma intr-un tur de forta, poporul s-a cam saturat sa fie asuprit, iar ecourile revoltei devin incetul cu incetul un strigat care nu mai poate fi amutit. Pe scurt, asistam la decaderea Imperiului si schimbarea regimului. Farmecul cartilor si interesul pentru film vin nu numai datorita actorilor, dar si datorita foamei spectatorilor pentru circ. Ne place circul. Postul de televiziune Starz a a avut de castigat de pe urma lui “Spartacus”. Ne place sa vedem sange, bataie, desfrau si opulenta. Paine si circ cat cuprinde pana cand ceva se schimba. Papusile refuza sa mai asculte de stapani si infrunta sistemul. Katniss nu doreste sa fie un simbol, dar ajunge sa devina “gaita zeflemitoare”. Vrei nu vrei, intri in sarba.
People are looking to you, Katniss. You’ve given them an opportunity. They just have to be brave enough to take it. (Gale)
Colac peste pupaza sau peste gaita, Katniss si Peta ajung sa se lupte din nou in arena. Capitoliul nu are chef sa vada cum poporul si ceilalti castigatori isi ridica in slavi eroii. Katniss invata sa-si invinga frica, iar Peeta devine mana ei dreapta. Partea buna este ca filmul nu insista enorm asupra triunghiului amoros Katniss-Peeta-Gale. Altfel am fi ajuns sa privim un fel de Twilight. Partea proasta este ca ajungem sa nu ne intereseze prea mult soarta lui Gale – cei care au citit cartile vor avea de obiectat, dar rolul lui Gale (interpretat de Liam Hemsworth) este sa apara pe ecran, sa-si dea jos camasa si sa sufere. In rest, multa sanatate. Se poate spune ca filmul ii apartine lui Jennifer Lawrence, dar supriza: cativa actori reusesc sa se strecoare pe langa eroina si sa ofera cateva sclipiri. Asa este cazul lui Lenny Kravitz (Cinna) si Lynn Cohen (Mags). Partea a doua ofera o viziune asupra viitorului. A ceea ce va urma. Poate expozitia putea sa fie un pic mai scurta, dar s-a incercat ca toti actorii angrenati in proiect sa aiba cateva secvente. Macar avem si morala. Lucru rar in filmele aparute pe ecran. Acum depinde cum vedeti si voi filmul si ce simtiti pe parcursul lui. Daca va lasa rece si ideile trec prin voi fara sa nasca cateva intrebari, luati filmul ca pe o forma de entertainment. Paine si circ.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Vorba lunga, saracia omului. The Hunger Games este filmul lui Jennifer Lawrence. In aceasta a doua parte actrita si-a studiat personajul si se vede in felul cum se prezinta pe ecran. Tematoare, neinfricata, mandra, sfidatoare, eroina, martira. Atatea fatete, atatea modalitati prin care Lawrence arata ca nu este doar o fata frumoasa cu succes la public. Pacat ca Liam Hemsworth nu a avut mai multe scene, dar cat apare se achita onorabil. La fel putem sa spunem despre Josh Hutcherson care face din Peeta un personaj onorabil. Filmul are o distributie mamut. Woody Harrelson si Elizabeth Banks ofera interpretari bune, Donald Sutherland este sinistru in rolul lui Snow, iar Philip Seymour Hoffman este imposibil de citit, finalul apartinandu-i. Daca exista dreptate pe lumea asta, Trish Summerville merita o nominalizare la Oscar si cu putin noroc poate castiga. Sa nu uitam coloana sonora, poate-poate vedem o nominalizare si pentru Christina Aguilera si “We remain“.
Ce spun criticii despre The Hunger Games: Catching Fire?
Luam frumusel siturile de profil si vedem ce avem in momentul de fata. IMDb-ul indica o nota de 8.3/10. Rotten Tomatoes afiseaza un certified fresh cu 89% si o medie de 7.5/10 din partea criticilor de film pentru The Hunger Games: Catching Fire. Pe Metacritic avem un metascore de 75/100 si critici care de care mai favorabile pentru The Hunger Games: Catching Fire.
Michael Phillips (Chicago Tribune): “Catching Fire ofera ca bonus un actor carismatic in centrul sau. Jennifer Lawrence, acum castigatoare a premiului Oscar gratie Silver Linings Playbook, te emotioneaza pe tot parcursul filmului, dar niciodata nu te prinzi ca doar joaca”. Peter Travers (Rolling Stone): “Pop-culture escapism este minunata atunci cand este contestata de experti. Katniss este un personaj demn de cateva sequel-uri. Iar Lawrence o face pe Katniss sa straluceasca pe ecran. O vei urma oriunde”. Ian Nathan (Empire): “Lawrence cauta sa exploateze complexul, umanul si pamanteanul din Katniss, reusind sa invinga notele eroice si Frodoismele specifice rolului. Acesta este cel mai mare triumf al acestui film”.
Verdictul Koolhunt.ro
Daca n-ati vazut inca The Hunger Games: Catching Fire nu mai asteptati. Pana cand vine The Hobbit: The Desolation of Smaug in cinematografe este filmul momentului.
[…] The Hunger Games: Catching Fire […]
[…] The Hunger Games 2: Catching Fire […]
[…] – Atlas, The Hunger Games: Catching Fire […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments