Home » cinema, Filme

The ABCs of Death – Un film pentru care Oscarul e fier vechi

15 February 2013 scris de Niciun comentariu

[Titlu in limba romana: The ABCs of Death]

the-abcs-of-death1CoolRank: 6.5/10

– atmosfera & entertainment: 7/10

– regie: 6.5/10

– actori: 5/10

– scenariu: 6/10

– montaj: 7.5/10

Nota IMDb: 5.4/10

Regie: Kaare Andrews, Angela Bettis, si alti 24 regizori An: 2012
Actori: Dallas Malloy, Kyra Zagorsky, Peter Pedrero Genul: groaza

 

The ABCs of Death va supara multa lume. Vor fi multi cei care vor urla ca acesta nu e film, ca o chestie ieftina facuta de cativa regizori (26) de care nimeni nu a auzit si care  vor atentie. Cand vor termina cu ce au avut de spus si isi vor stinge tortele, le voi spune ca da, au avut dreptate – The ABCs of Death nu e un film. E un festival intreg.

Aceasta recenzie putea fi mai lunga

the-abcs-of-death-2Ideea din spatele filmului este destul de simpla. Producatorii au trimis o scrisoare invitatie celor 26 de regizori cu o litera din alfabetul american si explicatia cu ce vor de la ei. Pe baza literei primite regizorii vor trebui sa isi aleaga un cuvant ca apoi sa creeze un film ce se invarte in jurul mortii. Libertatea creationista a fost limitata doar de suma de 5000$ (dupa cum reiese din Q de la Quack) primita ca fonduri pentru film. Antologia The ABCs of Death este un experiment reusit in ceea ce priveste libertatea artistului. Cu nicio legatura intre parti, filmul de peste doua ore a reusit sa ma faca sa retreiesc stari si sentimente de cand eram mic.

Cele 26 de episoade, desi se invart in jurul mortii (in fiecare episod moare ceva) reusuesc, cateva din ele, sa amuze in loc sa ne inspaimante sau sa ne creeze greata si dureri de cap. Pentru ca avem regizori diferiti avem si genuri diferite si asta mi-a placut foarte mult. Montajul (O de la Orgasm), animatia (K de la Klutz) si stop-motionul (T de la Toaleta) mi-au creat o impresie buna. Multa lume va spune ca e o porcarie din cauza episoadelor cu fecale, penisuri, vagine sau pedofilie. Sunt  cateva litere din alfabet care au o mare legatura cu asa ceva, dar si acestea se impart in doua: bune si proaste. Un exemplu bun ar fi K de la Klutz in care ne este dat sa vedem cum o doamna nu poate scapa de o comoara maro, sa o spun in termeni frumosi, chit ca trage apa de multe ori.

Pentru ce suma de bani ai strivi cu tocurile o pisica?

the-abcs-of-death3Dupa doua ore si un pic iti dai seama care din cele 26 de filme au fost bune, ce regizori chiar si-au dat interesul sau care pur si simplu au facut ceva sa fie acolo. Altii au gasit scuza ca litera era prea grea. W de la WTF e chiar what the fuck. E un clip cu tot ce i-ar zbura prin cap unui tip daca ii dai 5000 de dolari pentru droguri… de proasta calitate. Unele capitole sunt superbe si te fac sa vrei sa le mai vezi o data, si inca o data, pentru ca  tot ce au in ele e un imens wow, de la imagine la sunet, la efecte si poveste. Vorbesc aici de episodul D e de la Dogfight (lupta de caini) in care un om fara viitor boxeaza pe bani impotriva unui caine. E spectaculos. Cu parere de rau spun ca am avut momente in care chiar vroiam sa trec peste cate un episode doar pentru ca parea prea lung pentru cele cinci minute cat dura. Regizorii asiatici din nou ne incanta cu ce vedem si pe internet, penisuri, multe sange, gaze si ciudatenii. Foarte multe ciudatenii.

Filmul trebuie luat ca atare, sa nu ne gandim ca producatorii se asteapta la premii importante pentru acest film, pentru ca NU le vor primi. Filmul este primul pe care l-am vazut sub forma de experiment si fiind primul, tot timpul e loc de mai bine.

Despre actori si regie ce se poate spune?

the-abcs-of-death4Despre actori nu prea am ce sa spun deoarece sunt prea multi. Nici unul nu iese in evidenta si in plus  The ABCs of Death este mai degraba despre regizori. Foarte multi regizori cei drept, dar nu toti sunt remarcabili. Cei care ies in fata sunt: Kaare Andrews cu al sau Vagitus, care m-a impresionat prin CGI-ul modest si placut ochiului in cele cateva minute de film. Urmatoarea pe lista este actrita Angela Bettis pe care am vazut-o in The Woman si care ne arata in ABC (E de la Exterminate) ca razbunarea cere sacrificii enorme. Montajul O de la Orgasm a lui este unul din cele mai intense din punct de vedere vizual. Reusita o imparte alaturi de Bruno Forzani, cu care a lucrat la lung metrajul Amer. Filmul lui Ernesto Diaz Espinoza (C de la Cycle) mi-a placut pentru ca desi dureaza putin, tine o vesnicie. O sa vedeti de ce. Numele de Jason Eisner mi-a sarit instant in ochi si filmul, Y de la Youngbuck, mi-a ramas in minte. Mi-a placut ce a facut cu Hobo with a Shotgun si mi-a placut si episodul din ABC. Xavier Gens este poate un nume mai cunoscut, daca nu va aduc aminte de Hitman sau The Divide. In filmul X de la XXL, el arata clar ce efecte poate avea televizorul asupra omenilor mai sensibili.

Pentru Lee Hardcastle (T de la Toaleta) perioada gradinitei a fost cea care i-a inspirat ce sa faca pentru restul vietii. Stop-motionul si plastelina sunt cei 2 asi din maneca lui Lee. Mai multe clipuri puteti sa vedeti pe canalul personal de youtube. Animatia K de la  Klutz este un scurt comic produs de Anders Morgenthaler. Anders este una din cele doua jumatati care face zilnic banda desenata pentru site-ul Wumocomicstrip.com.

the-abcs-of-death5Cu doar un lung metraj, dar si acela unul greu de privit (A Serbian Film), Srdjan Spasojevic ne pune in episodul R de la Removed sa citim printre randuri. Ultimii sunt preferatii din cei 26 de regizori care au compus antologia The ABC of Death. Marcel Sarmiento – D de la Dogfight, m-a facut sa dau din cap in semn de apreciere pentru munca depusa. Absolut tot e impecabil pentru un scurt metraj. Ultimul ramas, ca intr-un joc de supravietuire e si episodul L de la Libido a lui Timo Tjahjanto. Acest “joc” simplu la inceput ne face sa ne punem un semn de intrebare cu privire la urmatoarea runda.

Ce spun criticii despre The ABCs of Death?

the-abcs-of-death6The ABCs of Death este inca un film pe care il putem vedea cu aproape o luna inainte de lansarea in cinematografe prin VOD (video on demand) iar aceasta ne da sansa sa il vedem inaintea multor critici. De aceea, acum, la cateva zile dupa lansarea lui, criticii inca lipsesc din peisaj. Publicului de pe RottenTomatoes i-a placut mult The ABCs of Death si asta se vede in nota destul de mare pe care a acordat-o majoritatea: 65% Fresh. Foarte bine pentru un film cu un buget redus. Pe Metacritic bate vantul, ei inca mai asteapta sa vada ce spune/scrie lumea despre el.

Verdictul KoolHunt.ro

Din cauza unor clipuri interminabile, The ABC of Death, va parea un film lung. Cu toate acestea, per total, este un film experiment reusit ce merita atentie si minti deschise. Violenta, sexul, sangele si ideile in general nu sunt pentru cei sub 18 ani. Cei peste 18 ani insa, uitati-va! Veti ramane fara popcorn dupa primele 4 episoade.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*