Home » Evenimente, Filme, Timp liber

Sta sa ploua – cu animatii din tichia Anim’est

6 October 2011 scris de Niciun comentariu

Maine seara, la Cinema Patria de la ora 19:00, vedem Crulic – drumul spre dincolo, in premiera, o animatie marca Anca Damian despre moartea inutila a unui roman inchis pe nedrept in Polonia si abandonat de propria tara. Un barbat care poate nu era el vizionar din liga lui Steve Jobs, dar a carui soarta, pecetluita de ai nostri guvernanti indiferenti, ne trezeste aceeasi revolta ca orice punct pus unei vieti care nu a avut timp indeajuns sa se desfasoare, sa faca mai mult decat umbra pamantului. Filmul, o mica bijuterie pe care v-o recomand din tot sufletul, va bate gongul de inceput pentru Anim’est, festivalul international de animatie derulat in acest an intre 7 si 16 octombrie.

Aceasta a sasea “reanimare a animatiei” va poposi in trei orase – nu doar in Capitala, la care ma voi referi in continuare, ci si in Cluj-Napoca si Chisinau vi se trezeste apetitul pentru desene. Selectia oitei cu scafarlie neagra-n crestet include scurturi si lung-metraje deopotriva, proiectate in Bucuresti la Patria, Union, ArCuB si Club Control, dar in programul Anim’est-ului vom descoperi si tot felul de activitati conexe: de la masterclass-uri pentru cei interesati de dimensiunea artistica a animatiilor la incursiuni in lumea copiilor, pentru cei mici (si cei nostalgici).

Creepy Animation Night 3, evenimentul nocturn de neratat pentru cine-bufnite ca mine, se va desfasura vineri, de la 23:00, pe ecranul Patria. Bizareria generalizata ne va bulbuca ochii in trei reprize intense de scurt-metraje, 21 in total. Pentru delimitarea fiecarui calup, trei artisti (animatorul japonez Mirai Mizue si muzicienii nostri Montgomery Clunk si Res Es) s-au angajat sa ne tintuiasca-n scaune si in pauze – facand problematica aprovizionarea cu cafea! Iata un material promo pentru noaptea scurturilor interzise minorilor, care castiga bile albe (si atat de tenebroase totodata!) de pe urma coloanei sonore semnate Res Es:

O alta ramura a festivalului, dar una diurna, AG si canalizata inspre copii cu precadere, va rula in cele doua weekend-uri cuprinse in perioada 7-16. Sectiunea Minimest vine in completarea categoriilor mai riscant-inovatoare si infioratoare din program – ca un tribut pentru acele vremuri din prunciile noastre cand puneam semnul egal intre animatie si desenele animate difuzate la televizor. Minimest ii invita pe cei mici la Patria, unde vor putea urmari lung-metrajele momentului – Hollywood-iene (Rio, Kung Fu Panda 2 sau Hop) si nu numai (Toys in the Attic) – dar si filme mai mini. Scurturile pentru mogaldete includ desene dar si claymation, dupa cum se poate intrezari in colajul mai jos:

 

Tot pentru spectatorii in crestere, care se foiesc dupa un timp in scaunul de cinema, Anim’est-ul s-a luat de mana cu BluParty pentru organizarea unor activitati distractive: face painting, discutii interactive in prezenta unor personaje indragite de copii si jocuri cu baloane. Adultii au si ei o portie de dulce aparte, cu savoare orientala: ei se vor putea delecta cu productii japoneze, adica din categoria grea a genului. Proiectate in afara competitiei, trei dintre filmele lui Satoshi Kon – inca un vizionar rapus recent de cancer pancreatic :( – vor fi intercalate in program, insumand un omagiu adus artistului: Perfect Blue, Tokyo Godfathers si, preferatul meu, Paprika.

Sperand ca v-am accelarat putin pulsul inainte de main event, va reinnoiesc invitatia pentru vineri seara – ne vedem la Crulic, si, daca sunteti ca mine, fani ai artei desenatorilor pentru film, poate chiar inainte de inchiderea luminilor, in holul Patria, care va gazdui si o expozitie cu desenele realizate pentru film de cei sase co-echipieri animatori, responsabili pentru look-ul proaspat al produsului final. Pentru bilete si abonamente la Anim’est, vizitati magazinele Flanco sau Libraria Engleza Anthony Frost, sau, pe toata durata festivalului, le puteti achizitiona direct de la casieriile cinematografelor Patria, Sala ArCuB si Cinema Union.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*