Home » Carti, Timp liber

Splendida cetate a celor o mie de sori – prietenie neasteptata in mijlocul ororilor

30 January 2013 scris de Niciun comentariu

splendida-cetate-a-celor-o-mie-de-sori-editura-NiculescuCoolRank: 10/10

Cand spui Afganistan, spui in primul rand razboi, teroare, talibani, saracie, islamism extrem si violenta inimaginabila. Totusi, lucrurile nu au stat intodeauna asa, doar evenimentele si politica ultimelor trei decenii au determinat conditiile actuale de viata si exodul a milioane de oameni in tarile vecine. Cei ramasi in tara traiesc la limita, prinsi intre un razboi care nu se mai termina si lupta pentru propria supravietuire.

In cartea de fata, Khaled Hosseini a reusit sa redea foarte bine aceasta atmosfera din tara natala, chiar daca el nu mai locuieste din copilarie acolo. Splendida cetate a celor o mie de sori este una din acele carti care nu se pot uita, care iti ating inima si pe care vrei sa le recomanzi tuturor pentru lectiile de istorie, dragoste, prietenie, speranta si curaj pe care le impleteste atat de subtil.

Mariam

Mariam este o harami, adica o fiica nelegitima, tatal ei fiind stapanul casei in care mama lucrase ca servitoare. La cererea celorlalte sotii, tatal le izoleaza pe mama si fiica la marginea orasului intr-o casa saracacioasa, unde le viziteaza saptamanal pe ascuns de familie. Mariam creste astfel tanjind dupa prezenta si dragostea paterna, surda la vorbele pline de amaraciune ale mamei, care incearca sa ii deschida ochii. O decizie spontana de copil ii schimba insa dramatic existenta. Ramasa orfana de mama, Mariam este fortata sa se marite pentru ca tatal ei doreste sa o indeparteze si sa scape astfel de rusinea unui copil nelegitim.

Intr-o tara in care barbatul are toate drepturile, iar femeile sunt bune doar pentru a procrea, este usor de inteles cosmarul care incepe pentru tanara, care abia daca depasise perioada copilariei. Mariam afla rapid cum stau lucrurile in casa lui Rasheed, un alcoolic care o abuzeaza fizic si psihic si care ii da de inteles ca are drept de viata si de moarte asupra ei.

Laila

Laila este opusul lui Mariam atat in ceea ce priveste varsta, cat si dragostea si educatia de care a beneficiat in copilarie. Si probabil ca, daca nu ar fi fost razboiul si teroarea aduse de venirea talibanilor, cele doua femeie nici macar nu s-ar fi intalnit. Ranita in urma exploziei unei bombe care ii daramase casa si ii omorase parintii, Laila este salvata de Mariam si sotul ei. Rasheed, in urma pierderilor de sarcina ale lui Mariam, intrevazuse in Laila femeia care sa ii nasca in sfarsit un mostenitor si ii propune sa ii devina sotie. Spre nefericirea si stupoarea lui Mariam, Laila accepta.

Sa nu uitam ca era o perioada grea pentru toti afganii, dar mai ales pentru femei. Nu putine erau cazurile in care soldatii navaleau in casele femeilor singure si le violau pe ele si pe copii, pentru ca apoi sa le ucida. Diabolicul Rasheed a stiut cum sa profite de situatie si cum sa isi joace cartile pentru a o convinge pe Laila, dar ceea ce el nu stie este ca fata are propriul ei secret.

Atat, mai mult nu vreau sa merg cu dezvaluirile. Khaled Hosseini, desi medic de profesie, are clar un mare talent de povestitor si a facut din cartea de fata unul dintre romanele mele preferate. Splendida cetate a celor o mie de sori  este mai mult decat un roman despre razboi sau despre conditia femeii in islam. Este o calatorie in timp, in niste vremuri teribile, la care cititorul poate doar sa asiste neajutorat, si o incursiune in viata unor femei greu incercate, unite de mana destinului. Dar, cred ca mai mult decat atat, este o carte despre speranta si prietenie, despre lectiile pe care viata ni le da in fiecare zi, despre bunatate si despre bucuriile si schimbarea pe care o aduce o prietenie in viata oricui.

Daca prin tot ce am spus, tot nu am reusit sa va conving sa o cititi, este doar vina mea, si nu a romanului. Va puteti forma propria parere si il puteti comanda pe site-ul editurii Niculescu.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*