Si la sfarsit a mai ramas cosmarul – invitatie la o nunta… horror!
Citesc revistele, site-urile si topurile de specialitate si vreau sa cred sunt mereu la zi cu noile aparitii. Iar premiile literare sunt atat de numeroase incat orice carte este castigatoarea unei anume categorii, daca se bucura de putina notorietate. Pentru ca timpul liber a ajuns sa fie atat de pretios, de multe ori alegem lecturile in functie de publicitatea si controversele create in jurul lor.
Si asa ajungem sa ignoram cartile unor scriitori aflati la inceput de drum care nu au parte de reclame luminoase sau lansari fastuoase. Probabil ca debutantii ar trebui sa se considere norocosi daca primesc 2-3 randuri intr-o revista glossy. Daca mai vorbim si despre un autor roman, lucrurile stau chiar mai rau.
Sa ne promovam scriitorii
Si dau exemplu cartea lui Oliviu Craznic, Si la sfarsit a mai ramas cosmarul. Desi aparuta in 2010 si castigatoare a Premiului Societatii Europene de Science-Fiction si Fantasy Eurocon Encouragement Award, nu multa lume a auzit de ea. Un adevar trist, pentru ca romanul este unul bun, care banuiesc ca daca ar fi aparut la o editura din afara s-ar fi bucurat de mai mult succes. Intr-o perioada in care romanele cu vampiri sunt pe val, putem spune ca Oliviu Craznic este in trend. Dar face nota discordanta prin vampirii sai, care nu sunt deloc romantati si nici in cautare de dragoste ca prin alte carti. Dimpotriva, sunt personaje malefice care isi sacrifica fara remuscari chiar si prietenii sau rudele pentru a-si potoli setea de sange.
Actiunea incepe cu o invitatie la nunta marchizei Josephine de Lauras cu Maximillien Schwartz, trimisa naratorului nostru, Arthur de Seranges. Initial uimit de ravasul primit, mai ales ca nu era decat o cunostinta indepartata a miresei, protagonistul accepta invitatia mai mult la staruinta bunului sau prieten, vicontele de Vincennes, si el participant la neasteptata reuniune.
Un decor perfect pentru o nunta de neuitat
Locatia aleasa pentru eveniment este un castel dintr-un loc destul de izolat, iar oaspetii sunt alesi parca la intamplare, fara a se cunoaste intre ei. Misterul se adanceste cand o boala ciudata incepe sa faca victime. Semnele de pe gatul bolnavilor si comportamentul lor ulterior inlatura ceea ce initial fusese diagnosticat drept ciuma.
Cand oaspetilor le este interzisa parasirea castelului pana la elucidarea enigmei, totul se precipita si. speriata, lumea incepe sa faca aliante si sa se suspecteze reciproc. De aici si pana la crearea unui haos total si sacrificarea unui nevinovat nu mai este mult.
Am devorat romanul intr-o zi, asa ca aveti grija, daca vreti sa il incepeti, sa aveti 4-5 ore la dispozitie pentru ca ritmul este ametitor si nu va lasa timp de altceva. Iar finalul mai rezerva o surpriza: cartea are o posfata in care autorul enumera numeroasele documente, cronici, legende care au stat la baza romanului de fata.
Autorii romani mai putin cunoscuti publicului ar trebui sa se bucure de o mai mare sustinere, nu doar din partea editurilor, dar si a noastra, a cititorilor. Si cum putem face asta mai bine decat cumparandu-le cartile si incurajandu-i astfel sa isi urmeze mai departe pasiunea de a scrie? Pentru ca necunoscutul de astazi poate fi cel care care maine va dobori recorduri, dar pentru asta trebuie si sustinut.
Si la sfarsit a mai ramas cosmarul a aparut la editura Vremea si o puteti comanda direct pe site la un pret promotional.
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.