Shrink – Kevin Spacey cu Hollywood-ul la psihiatru
– atmosfera & entertainment: 8.5/10
– regie: 8.5/10
– actori: 8.5/10
– scenariu: 8/10
– montaj: 8/10
Nota IMDb: 7/10
Shrink este un film cu Kevin Spacey in rol principal. Shrink este o satira hollywoodiana cu scenariu bazat pe o suma de coincidente si intersectii intre vietile unor personaje aparent aleatoare, dar totusi subtil interconectate. Este un film care aminteste de filmele lui Spacey de pe vremuri. Iar a-l urmari pe Kevin Spacey este intotdeauna pentru mine o delectare. Unul dintre cei actori care m-au facut sa iubesc filmul, intelectual detasat si profund emotional in acest timp, Spacey m-a insotit intr-un periplu fascinant printre unele dintre cele mai originale pelicule hollywood-iene. L-am remarcat pentru prima oara in Glengarry Glen Ross, mi-am confirmat opinia in Usual Suspects, m-am bucurat sa il revad chiar si in mod pasager in Se7en, ca mai apoi sa cunosc un mare actor in filme ca L.A. Confidential, The Negotiator si Midnight in the Garden of Good and Evil.
Totul a culminat cu Oscarul primit de Spacey in 1999 pentru American Beauty, unul dintre filmele mele preferate. Spacey a continuat sa joace in filme frumoase, dintre care amintesc Pay It Forward, K-PAX, The Shipping News, The Life of David Gale si Beyond the Sea. Nu mica a fost dezamagirea mea in 2004, momentul in care Spacey a decis ca prioritatea sa numarul 1 este teatrul, inaintea filmului, acceptand titlul de Director Artistic al teatrului Old Vic din Londra. Dar poate tocmai asta il confirma inca odata pe Kevin Spacey ca mare actor.
The doctor is out
Shrink isi propune sa fie o satira hollywoodiana, ilustrand tragedia din spatele vietii aparent de succes a vedetelor Los Angeles-ului. Personajul central este Henry Carter (interpretat de Kevin Spacey), psihologul celebritatilor Hollywood-ului, printre clientii caruia se numara actori, regizori, scenaristi, producatori, impresari si alte vedete. O recenta tragedie din viata psihologului, sinuciderea sotiei sale cu un an in urma, il marcheaza pe acesta, impingandu-l catre droguri, alcool, nopti pierdute si incapacitatea de a profesa.
Propunandu-si sa-l ajute sa treaca peste aceasta drama personala, tatal lui Henry, la randul sau psiholog, decide sa ii dea fiului sau o pacienta care a trecut prin aceeasi criza personala. Este vorba despre adolescenta Jemma, a carei mama s-a sinucis recent. Henry este profund miscat de povestea Jemmei si isi propune sa o ajute pe aceasta, ajutandu-se in acelasi timp pe sine. Psihologul sper sa isi rezolve propriul caz in oglinda, raspunzand incet-incet la intrebarile fetei.
Concomitent cu cazul Jemmei, Henry trateaza cazul unui actor devenit dependent de droguri si in lipsa de roluri, unui actor dependent de alcool care isi doreste sa isi insele sotia, unui producator aflat in cautarea scenariului salvator si unui scriitor aflat in pana de inspiratie. Vietile acestora se vor intrepatrunde, iar salvarea tuturor personajelor pare a se afla exact la intersectie. Nu va stric surpriza, dar va spun ca Shrink este un film frumos, incitant, care va reusi sa va capteze si mentina atentia, numai pentru ca la sfarsit sa va bucure printr-un final incarcat de pozitiv.
Let the Healing Begin
Filmul incepe intr-o atmosfera de “life is bullshit, then you die” si incearca prin situatii reusite si pline de umor negru sa ne redea aceasta realitate. Personajele par a se confrunta cu situatii fara iesire, cu ironia propriilor drame, iar acestea par doar a se adanci cu fiecare cadru. In ciuda stralucirii exterioare de succes financiar si popularitate, vietile personajelor se dovedesc incet-incet a fi lipsite de sens sau profunzime. Totusi, atunci cand aceste vieti se intersecteaza, sensul lor pare a se recompune din piese de puzzle si fiecare personaj pare a-si gasi un sens in celalalt.
Ideea centrala a filmului – aceea a vindecarii proprii prin vindecarea altuia – este o idee des intalnita deopotriva in filme si in realitate. Detasarea pe care o implica salvarea unui caz similar cu al tau si proiectia propriilor probleme pe un alt subiect decat sinele este o practica recomandata in astfel de drame personale.
Can he fix others if he can’t fix himself?
Cu alte cuvinte, in cazul pacientilor lui Kevin Spacey, psihologul lor are mai multe probleme decat insisi pacientii. Drama lui ne este revelata incetul cu incetul. Viata sa pare a fi traita fara prezenta lui efectiva, se dovedeste cu fiecare cadru a fi mai goala si mai lipsita de sens. Iar pe acest fundal ne este proiectata imaginea unei societati hollywoodiene degradate, intr-o serie de scene satirice si coincidente ironice.
Un alt subiect atins tangential in mod ironic in Shrink este acela al cartilor self-help si discursurilor motivationale. Filmul chiar incepe pe fundalul unor astfel de cuvinte marcante, ale unui audiobook self-help pe care toate personajele o asculta pentru a depasi criza personala prin care trec. “Happiness. Happiness is a word for a feeling. Feelings are rarely understood; in a moment they are quickly forgotten and misremembered“. Nu mica este surpriza in momentul in care il cunoastem pe autorul acestor vorbe mestesugite, un psiholog care pare a avea nevoie de acelasi ajutor ca si pacientii lui.
Ceea ce a fost suparator la Shrink, cel putin pentru mine, a fost faptul ca pelicula nu aduce ceva nou. Se poarta scenariile bazate pe coincidente si intersectii fortuite intre personaje aleatoare interconectate intr-un anumit moment al vietii prin intamplari marcante. Ma refer la scenarii de tipul celor care au consacrat peliculele Crash si Babel la timpul lor. Shrink este construit in aceeasi formula trendy. Si se doreste a fi o satira hollywoodiana. O satira hollywoodiana care apeleaza la cel mai la moda tipar hollywoodian. De aici ceea ce se poate reprosa filmului si ceea ce vom intalni ca punct slab in cele mai multe recenzii ale filmului Shrink.
Mai mult decat atat, intalnirile accidentale ale personajului par usor nerealiste intr-un oras atat de mare pe cat este Los Angeles-ul. Din fericire insa, verosimilitatea peliculei este salvata de performantele actoricesti credibile ale lui Kevin Spacey si Keke Palmer. Iar umorul negru inserat din loc in loc in scenariu are rolul binefacator de a distrage atentia de la micile scapari si de a ne mentine conectati la actiune.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Kevin Spacey este cel care tine Shrink in picioare. Verosimilitatea personajului sau, degradarea si apoi revenirea treptata a acestuia, drama sufleteasca infatisata incet-incet, toate aceste ingrediente devin centrale in Shrink. Un alt rol foarte reusit este cel al lui Keke Palmer, aceasta dandu-i replica lui Spacey deosebit de verosimil. Un alt joc reusit este in opinia mea cel al lui Mark Webber, scenaristul care decide sa o studieze pe Jemma si sa scrie un scenariu de film despre povestea acesteia.
Robin Williams ne va bucura si el cu o aparitie secundara demna de marele actor. Desi Williams nu are mare lucru de jucat, scena finala in care acesta decide sa nu isi insele sotia, in momentul in care o tanara flirteaza cu el, am gasit-o emotionanta si foarte dragut jucata. Aparitii secundare au in film si Jack Huston si Robert Loggia. Regizorul Shrink este Jonas Pate, responsabil de serialul TV Chuck.
Ce spun criticii despre Shrink?
In general, review-urile criticilor de film pentru Shrink au fost mixte inspre semi-defavorabile. Owen Gleiberman de la Entertainment Weekly crede ca Shrink s-a dorit a fi un Good Will Hunting pe taramul Entourage, dar nu a reusit sa mentina spectatorii interesati prin lipsa de ritm si coeziune la nivel de subiect.
Claudia Puig in review-ul Shrink pentru USA Today remarca aceeasi asemanare cu Crash, care indeparteaza usor filmul de la o comedie neagra despre viata hollywoodiana, droguri si sinucidere. Ceea ce a gasit Puig ca fiind nepotrivite in scenariu sunt intorsaturile de situatie si coincidentele specifice scenariului tip Babel sau Crash foarte la moda in ultima vreme. Ceea ce salveaza insa filmul in opinia lui Puig este interpretarea credibila a lui Spacey, acompaniata de interpretarea reusita a lui Keke Palmer.
Apropo de critici, ii multumesc foarte mult unuia dintre cei mai acizi critici ai mei (dintre cei care se si exprima, bineinteles) – Dus cu Gandul – pentru ca mi-a recomandat acest film.
Verdictul KoolHunt.ro
Eu una va recomand sa vedeti Shrink, daca v-ati saturat de blockbusterele nereusite care circula in prezent pe la cinema. Iar daca, pe deasupra, va mai este si dor de Kevin Spacey, va recomand sa va grabiti. Shrink ne prezinta un Kevin Spacey enigmatic si emotionant, asa cum il tineam minte, iar filmul se ridica la nivelul asteptarilor setate de prezenta marelui actor in distributie.
Ei :) ma onorezi pe nedrept ;) Cat despre criticile semi-defavorabile, sa le punem doar pe seama decalajului si diferentei de gusturi dintre America si batranul continent.
Vezi ca ai a slip of tongue în text: ai vrut sa spui desigur “nu mica mi-a fost dezamagirea în 2004…”. O zi frumoasa îti doresc.
@Dus cu gandul:Sa zicem ca este decalajul. Desi imi plac foarte multe filme europene si chiar ma declar sincer impotriva blockbusterurilor americane. Mai vedem de gusturi, s-ar putea sa te miri ca vom mai nimeri pe aceeasi lungime de unda. Merci mult pentru atentionare, nu prea am timp sa recitesc textele – sper in timp sa se dezvolte KoolHunt.ro si sa imi permit acest lux. :-( Chiar imi scapa mult mai des astfel de mini-greselute, mult mai des decat mi-as dori.
Frumoasa recenzie, chiar daca nu sunt total de acord cu tine in ceea ce priveste tiparul “trendy” despre care vorbesti la un moment dat. Nu stiu daca pot fi comparate cele trei filme din punctul acesta de vedere, pentru ca in Shrink personajul principal exista, iar in Crash avem de-a face cu o serie de mici pelicule, fiecare cu eroii sai, avand un final, ce-i drept bulversant(unul din preferatele mele :) ).
In rest, imi place ideea site-ului..
Te-ai ales cu un cititor fidel :).
Bafta.
[…] nivel de subiect, Love Happens mi-a semanat foarte mult cu recenta drama Shrink, in care l-am vazut pe Kevin Spacey. Da, este ce-i drept o varianta romantata a acesteia. Si, da, […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments