Home » Filme

Scarecrow – Pacino, Hackman si o capodopera despre prietenie

20 October 2009 scris de Niciun comentariu

scarecrow-al-pacino1CoolRank: 8.5/10

atmosfera & entertainment: 7.5/10

regie: 9/10

actori: 9/10

scenariu: 9/10

montaj: 7/10

Nota IMDb: 7.2/10

Daca aveti chef de un film clasic si bun in acelasi timp, condimentat de 2 performante actoricesti incredibile, Scarecrow este o alegere potrivita pentru voi. Gene Hackman in plina glorie si Al Pacino  la inceputurile carierei sale. Un film emotionant, despre prietenie, viata, destin si vise. Un studiu aprofundat de personaj si caracter. Daca puteti trece peste faptul ca este un film facut acum mai bine de 30 de ani si este filmat ca atare, veti descoperi in acelasi timp o capodopera cinematografica premiata la Cannes in 1973 si un film de arta placut si care da de gandit.

The road leads itself to somewhere.

Pe un dscarecrow-al-pacino2rum de tara doi oameni fac autostopul. Unul dintre ei este Max (interpretat de Gene Hackman), un fost condamnat, care si-a petrecut ultimii 6 ani din viata in inchisoare. In tot acest timp cat a fost inchis, si-a facut planuri si a strans banii pe care ii aduna in acest timp pentru a-si deschide o spalatorie de masini in Pittsburgh. Celalalt barbat este Lionel Francis (interpretat de Al Pacino), un marinar care a petrecut ultimii 5 ani pe mare si acum se intoarce acasa la fosta iubita cu care are un copil. Max ii povesteste lui Lion (porecla lui Lionel) despre afacerea pe care vrea sa o inceapa si cei 2 hotarasc sa devina parteneri si sa .Cei 2 devin tovarasi de drum si calatoresc impreuna din California spre Reno, apoi spre Denver, Detroit, cu destinatia finala Pittsburgh.

Pe drum, cei 2 afla mai multe unul despre celalalt si isi scarecrow-al-pacino3descopera treptat unul altuia temerile, trecutul si reactiile. In timp ce Max este impulsiv, introvertit, nu are incredere in nimeni si este destul de autoritar, Lion este extrovertit, exuberant, destul de naiv si idealist, asumandu-si usor rolul de clovn. Max a facut inchisoare omorand un om intr-o lupta unu la unu si are obiceiul de a se incaiera des cu oameni la cea mai mica provocare. Lion este opusul lui Max si incearca sa il ajute pe acesta sa treaca peste impulsurile violente, invatandu-l ideea sa despre sperietorile de ciori.

Lion crede ca ciorile fug de sperietoarea de ciori pentru ca aceasta este deosebit de amuzanta, asemenea unui clovn. Lion se gandeste ca ciorile vad sperietoarea si incep sa rada in hohote, realizand ca fermierul este probabil un tip de treaba. Asa ca decid sa ii lase recoltele in pace. Max intelege si el principiul sperietoarei pana la finalul filmului si reuseste sa ajunga incet-incet pe aceeasi lungime de unda cu Lion.

Drumul catre sufletul unui prieten

Sscarecrow-al-pacino4carecrow a primit in 1973, dupa aparitie, o sumedenie de review-uri pozitive din partea principalilor critici de film. Scarecrow a avut premiera in cadrul Festivalului de Film de la Cannes si a castigat atunci premiul Ex Aequo. Din pacate insa, filmul nu s-a bucurat de un foarte mare succes in randurile publicului, incasarile din box-office demonstrand acest lucru. Gene Hackman chiar a pomenit de mai multe ori de-a lungul carierei sale, intrebat de ce prefera filmele comerciale filmelor de arta, despre esecul Scarecrow ca fiind dovada vie a faptului ca publicul nu indrageste filmele de arta.

Scarecrow ilustreaza o prietenie nascuta aleator intre doi oameni aparent foarte diferiti si totusi trecuti prin experienta de viata similare. Cei 2 prieteni sunt studiati indeaproape, de la trecutul care i-a adus in punctul in care se afla pana la visele pe care le nutreste fiecare. In spatele fiecarei reactii putem ghici o dezamagire. In spatele fiecare actiuni putem ghici o nazuinta. Iar cei 2 actori reusesc sa sugereze foarte bine nuantele in care sunt conturate portrele personajelor lor.

Despre actori si regie ce se poate spune?

In Scarecrow, Gene Hackman se afla in plina glorie, fiind scarecrow-al-pacino5deja un actor de prestigiu recunoscut dupa succesele cinematografice The French Connection (1971) (pentru care a si primit un premiu Oscar), The Poseidon Adventure (1972), Prime Cut (1972) si Bonnie and Clyde (1968). In numeroase interviuri, Hackman a pomenit Scarecrow ca fiind filmul in care el unul considera ca a jucat cel mai bine. Se simte in timpul filmului ca rolul lui Max i-a facut o deosebita placere actorului, acesta incercand sa ii descopere acestuia toate dedesubturile si veleitatile personalitatii. Tocmai pentru ca a apreciat foarte mult acest rol, Hackman a fost profund dezamagit de esecul Scarecrow in box-office, luand decizia sa se orienteze in cariera sa incepand din acel moment pe filme comerciale. Astfel, Hackman a refuzat ulterior roluri in filme ca One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975) si Network (1976).

Al Pascarecrow-al-pacino6cino este in Scarecrow, asa cum spuneam si mai sus, la inceputul carierei sale cinematografice. Desi avea doar 2 aparitii in filme la activ, Pacino jucase deja in The Godfather (1972), film care ii adusese deja recunoastere.  Pacino a spus in mai multe randuri in interviuri ca rolul din Scarecrow a fost un studiu atent de personaj pentru care a fost necesar un lucru intens. Ceea ce lui Pacino i s-a parut ca a lipsit filmului a fost o anumita conexiune intre el si Hackman. Actorul a simtit ca ei 2 au fost mult prea diferiti si au moduri de gandire prea diferite pentru a sugera o legatura profunda.

Regia este asigurata de Jerry Schatzberg si asigura coeziunea dintre cele 2 personaje, aratand treptat si indeaproape caracterul si transformarile celor doua personaje.

Verdictul KoolHunt.ro

Desi nu s-a bucurat de succesul de box-office asteptat, Scarecrow a primit cronici foarte pozitive din partea criticilor de film. Scarecrow este un film care necesita concentrare si rabdare, dar este si un studiu de caz jucat minunat despre o legatura care se stabileste absolut intamplator intre doi oameni complecsi si diferiti. Pe scurt, o reflectie frumoasa asupra vietii, care merita vizionata.

Scarecrow/Sperietoarea a aparut pe DVD in Romania si poate fi cumparat online de pe site-ul ProVideo.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*