Home » Carti, Timp liber

Sa tai in piatra vie – ce inseamna familia si legaturile de sange

10 January 2013 scris de 4 comentarii

sa-tai-in-piatra-vie-abraham-verghese-editura-literaStie cineva vreun scriitor sudanez? Sau un autor de origine kenyana? Nu de alta, dar odata cu ultimul roman al etiopianului Abraham Verghese mi s-a deschis apetitulul pentru literatura africana. As dori totusi niste scriitori exceptionali, pentru ca Sa tai in piatra vie a ridicat destul de sus stacheta si cu greu poate fi egalata.

Romanul a fost relativ repede tradus la noi in 2011, la doar un an de la publicarea in Statele Unite, cand deja ii fusese confirmata valoarea. Cartea lui Verghese a urcat in topul Amazon imediat de la aparitie si a ramas acolo luni intregi, iar pe lista din New York Times – mai bine de doi ani.

Shiva si Marion, doi siamezi despartiti la nastere

Sa tai in piatra vie ne poarta pe trei continente, dar se dezvolta cel mai mult in Etiopia, si spune povestea a doi frati speciali, Shiva si Marion. Naratorul este Marion care, ajuns la maturitate, ne dezvaluie povestea vietii lui, care se anunta a fi una deosebita inca de la nastere.
In 1954, la spitalul unei misiuni din Etiopia, vin pe lume doi gemeni siamezi uniti in zona capului. Mama, sora Mary Joseph Praise, o calugarita din India, reusise sa tina secreta sarcina pana in ziua nasterii, chiar si fata de tatal copiilor, chirurgul englez Thomas Stone. In urma complicatiilor, sora Mary Joseph moare in mainile neputincioase ale doctorului Stone care, naucit, paraseste Addis Abeba fara sa-i pese de copiii ramasi orfani.

Despartiti in ultima clipa, Shiva si Marion, asa cum vor fi botezati micutii, sunt crescuti si educati de Gema si Ghosh, doi doctori indieni care lucreaza la acelasi spital Missing. Inca de la inceput legatura dintre cei doi frati este deosebita, si de multe ori lumea se refera la ei ca la o singura persoana, ShivaMarion. Copilaria lor, desi intr-o tara saraca si instabila politic, este una fericita, inconjurati de dragostea netarmurita a Gemei si ocrotirea lui Ghosh. Mediul in care cresc isi spune cuvantul cand vine vorba de afinitatea pe care ambii o manifesta fata de medicina, spre care ulterior se vor si orienta, insa in arii diferite.

Razboiul civil, turbulentele politice si o tanara domnisoara schimba totul

Adolescenta gemenilor este marcata de tulburarile politice din Etiopia anilor ’60-’70 si de regimul militar care se instaureaza. Daca in copilarie erau nedespartiti si aveau o relatie speciala, aproape supranaturala, pe masura ce cresc, aceasta legatura se raceste. Nu ii ajuta nici faptul ca Marion se indragosteste de Genet, fiica doicii lor, iar ea ii inseala asteptarile si are o relatie cu Shiva. Pe fondul razboiului civil si a incurcaturilor politice pe care Genet le genereaza, Marion se vede nevoit sa-si abandoneze familia si sa-si continue cariera in medicina la New York. Dar tocmai cand credea ca a lasat problemele in Etiopia, trecutul il prinde din urma.

Este usor sa te pierzi in paginile cartii si sa pierzi notiunea timpului citind. Desi are peste 700 de pagini, Sa tai in piatra vie nu este plictisitoare si nici nu abunda in descrieri tendentioase, iar jargonul medical este folosit doar in cazurile necesare actiunii. Si sa nu uitam ca scriitorul este medic de profesie, deci cunoaste trucurile meseriei si cum sa capteze atentia cititorilor.

Spuneam la inceput ca as vrea sa mai gasesc carti scrise de autori africani pentru ca, lasand la o parte India (din prima parte) si America (de la final), scriitorul reuseste sa surprinda foarte bine intreaga paleta coloristica a tarii natale, Etiopia, probabil asa cum si-o aminteste din copilarie cu toate zgomotele, sunetele, mirosurile si frumusetea ei exotica si neslefuita. Iar in completarea unei povesti de neuitat vin personajele, atat de atent dezvoltate incat la finalul cartii par familiare.

Sa tai in piatra vie a aparut la editura Litera si poate fi comandata direct pe site.

4 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*