Robin Hood – Russell Crowe, the gladiator behind the outlaw
– atmosfera & entertainment: 8.5/10
– regie: 8.5/10
– actori: 9/10
– scenariu: 8/10
– montaj: 8/10
Nota IMDb: 7,1/10
Un film care-i readuce impreuna pe Ridley Scott si pe actorul favorit al acestuia Russell Crowe, este un eveniment in lumea cinematografica si o sarbatoare pentru devoratorii de filme. Asteptarile au fost intretinute si de intentia anuntata, de schimbare nu numai a ambalajului, dar si a continutului uneia din cele mai populare povesti de inspiratie istorico-folclorica. Era normal ca Ridley Scott, care s-a dovedit in timp un adevarat fauritor de lumi in filmele sale, sa aiba alt punct de vedere si sa nu isi doreasca un simplu remake.
Cele cca. 100 de filme realizate in istoria cinematografiei, despre legenda lui Robin Hood, ne-au oferit in general imaginea unei gasti de buna-dispozitie, conduse de un justitiar, cu simtul umorului si lupte pline de vitejie si elan. Din cand in cand filmele au mai adus si cate ceva nou, un actor carismatic, o diva ispititoare, efecte speciale, niste perechi de ismene, desene animate cu o vulpita, o vrajitoare, niste spiridusi, un maur…
Ei bine, Robin Hood in regia lui Ridley Scott iese complet din aceasta zona. Este un film decupat din paginile cartilor de istorie, bazat in mare masura pe realitatea acelor vremuri, fara detalii prea duioase, fara cosmetizari. Imaginea rezultata este realista si plina de forta, dar te coboara si cu picioarele pe pamant. Suntem intr-un ev intunecat, macinat de razboaie, dar in care se moare la fel de mult si de foame sau de boala…
The story behind the legend
Filmul lui Ridley Scott, este o poveste despre originea eroului popular englez, dezvoltand circumstantele care au dus la crearea haiducului, cunoscut drept Robin Hood. Astfel, in locul justitiarului proscris, care alaturi de banda lui jefuieste de la bogati pentru a-i ajuta pe sarmani, avem de-a face cu un adevarat razboinic al secolului al XIII-lea.
Intr-o tara slabita de decenii de razboaie si cruciade inutile, cu un rege incapabil sa conduca si vulnerabila la pericolul care venea dinspre Franta, Robin Hood ne conduce intr-o aventura care il va transforma dintr-un jefuitor la drumul mare, intr-un erou care isi va salva tara de un razboi civil sangeros si va reda Angliei gloria pe care o merita.
Robin este un tip care a strabatut toata Europa, a vazut cum traiesc tot felul de oameni, iar acum va descoperi cu surprindere ca Anglia devenise cel mai opresiv loc. Filmul Robin Hood este in esenta calatoria unui om pentru descoperirea sinelui, care ia lucrurile de unde le lasase tatal sau si duce mesajul mai departe. “Rise, and rise again. Until lambs become lions.”
Believe it or not…
Povestea incepe in momentul in care arcasul Robin – Russell Crowe participand la inca una din numeroasele batalii impotriva Frantei, in serviciul regelui Richard Inima de Leu, isi da seama ca s-a saturat sa ucida si nu are alta dorinta decat sa ajunga acasa. Regele moare in lupta, iar haosul pare sa ameninte definitiv Anglia, unde fratele regelui, King John uneltea oricum sa-i ia locul. Amenintarea unui razboi civil, cauzat de revolta baronilor si iminenta unei invazii franceze se dovedesc si ele a fi pe aproape.
Robin dezerteaza alaturi de amicii lui, Little John, Scarlett Will si Allan A’Dayle. Pe drum este silit printr-un concurs naucitor de imprejurari sa-si schimbe identitatea, sa recupereze coroana regelui mort si sa duca la indeplinire juramantul facut unui muribund.
Ajungand in Nottingham, pentru a innapoia sabia si a-si indeplini juramantul, el gaseste aici un oras in care darile exagerate si comportamentul despotic al serifului, vasnic slujitor al regelui John, adusesera populatia in pragul revoltei si la limita saraciei. El decide ca poate gasi o cale sa ajute orasul si incepe sa stranga o banda de mercenari, ulterior reusind sa uneasca fortele Angliei si sa castige victoria impotriva Frantei.
Motivatia initiala a eroului este aceea de a castiga inima unei vaduve bataioase, Lady Marion – Cate Blanchett, de care se indragosteste, plus respectul pe care il simte pentru Sir Walter Loxley – Max von Sydow.
Dar dupa ce afla ca tatal sau fusese unul din aurorii primei Carte a drepturilor omului din Anglia, devine un adevarat justitiar. Astfel el isi va atrage ura principalului uneltitor impotriva coroanei, tradatorul Godfrey, dar si invidia regelui.
In apararea lui Robin Hood 2010
Povestile de bravura ale lui Robin Hood fac parte din tezaurul literaturii engleze, numarandu-se printre cele mai vechi istorisiri orale engleze. Istoria personajului originar din folclorul englezesc, izvoraste din timpurile medievale si este important in cultura populara, fiind cunoscut pentru ca “Fura de la bogati pentru a da celor saraci” si pentru ca lupta contra nedreptãtii si tiraniei.
Baladele de incepute ne explica clar statutul social a lui Robin Hood, acela de yeoman. Desi sensul cuvanului s-a modificat intre timp, esenta sa ramane aceeasi, „nici cavaler, dar nici taran”, ci undeva la mijloc. In secolul al XIV-lea, mestesugarii, cum ar fi morarii, dulgherii erau consideraþi ca fiind yeomen. Tot din balade aflam ca banda lui era formata din fermieri liberi aflati in afara legii, numiti „Merry Men”. Continua schimbare a povestii nu ar trebui sa ne mire, asa se intampla cu toate povestirile transmise din generatie in generatie de-a lungul timpului.
Filmul isi propune practic sa ne povesteasca cum a ajuns Robin Hood un erou si nu faptele sale de vitejie despre care aflasem si din restul peliculelor pe aceasta tema. Cum a reusit un arcas saxon din Anglia secolului al XIII-lea sa devina o figura eroica ce a dat nastere celebrei legende a lui Robin Hood?
Despre actori si regie ce se poate spune?
Robin Hood este rezultatul colaborarii dintre Russell Crowe si regizorul Ridley Scottt, premiat cu Oscar pentru Gladiator, carora li se alatura si scenaristul Brian Helgeland (L.A. Confidential).
Specialist in realizarea filmelor istorice, regizorul Ridley Scott i-a placut ideea scenariul si in dorinta de a face un film autentic, l-a schimbat pana a corespuns viziunii sale. Un film in care aura de legenda a eroului sa fie estompata de realitatea istorica si in care sa existe din plin arcuri, arcasi si sageti. Grija regizorului pentru acuratetea detaliilor istorice (decoruri, costume) este una dintre bilele albe ale filmului. Producatorii au reusit sa creeze un univers convingator, dur, nedrept si periculos, respectiv Anglia asa cum era in urma cu sute de ani.
O alta bila alba, este modul interesant si original prin care scenariul lui Brian Helgeland rezolva istoria alternativa a lui Robin Hood. Acesta a amestecat cu inteligenta si multa documentare parti ale istoriei Angliei, cu povesti din folclor, rezultatul devenind plauzibil.
Russell Crowe este foarte in mediul lui si intrat complet in pielea personajului. Este carismatic, se bate foarte bine, fara nuanta de tragism din Gladiatorul si ofera o performanta actoriceasca memorabila. Unii vor afirma ca totusi colantii personajelor imbracate de Sean Connery, Errol Flynn sau Kevin Costner au avut mai mult farmec sau umor. Dar eu cred ca e loc pentru toata lumea…
Cate Blanchett ofera la randul sau o interpretare magistrala a frumoasei Lady Marion: mandra, curajoasa, descurcareata si frumoasa intr-un mod deosebit. A reusit sa se sincronizeze cu Crowe creind un cuplu placut, care a adus un plus de picanterie filmului. Superb realizate au fost scenele gen Femeia indaratnica, ca si replicile pline de umor ale celor doi: “I sleep with a dagger. If you ever move as to touch me, I will sever your manhood.”
Unul din lipsurile filmului este accentul pus mai mult pe scenele grandioase de lupta in dauna personajelor, mai mult schematice. Desi filmul beneficiaza de o distributie de zile mari.
Max von Sydow este minunat in rolul patriarhului orb din familia Loxley, un barbat cu principii si foarte intelegator. In rolul tradatorului Godfrey, exceleaza ca de obicei Mark Strong, unul din cei mai interesanti actori ai noului val. La fel Oscar Isaac surpinde bine nervozitatea lui John si frustarile acestuia pentru a-si depasi in notorietate fratele.
Tot bile albe au din gasca lui Robin Hood, Little John – Kevin Durand, Friar Tuck – Mark Addy, William Hurt, in rolul lordului William Marshall. Putin nepotrivit pe rol este blajinul Matthew Macfadyen.
Nimic de reprosat sunetului si montajului, scenele de lupta sunt dinamice si ingenios realizate, iar imaginea este superba.
Robin Hood – Gladiator reloaded?
Lansat la festivalul International de Film de la Cannes, Robin Hood a starnit foarte multe controverse in tagma criticilor de film. Cea mai interesanta reactie a fost lui Mel Brooks care comenta plin de umor “Am crezut cã dupã filmul meu s-a terminat cu Robin Hood“, referindu-se la parodia sa Men In Tights. Unii critici au considerat ca le-au fost inselate asteptarile, altii au avut consideratii de genul: Not Gladiator, But Still A Good Movie.
Roger Ebert de la Chicago Sun-Times ofera filmului Robin Hood, 2 stele in loc de 4 si il incadreaza in categoria filmelor care distrug miturile in loc sa le construiasca: “Little by little, title by title, innocence and joy is being drained out of the movies” Iar despre Russell Crowe este de parere ca jocul sau are de pierdut din cauza ca este: “one muddy boot in history and the other in fantasy“. Cat despre el, criticul, ar fi preferat sa ramana in inocenta baladelor lipsite de violenta, in padurea Sherwood, in compania unor Merry Men, ale jovialului Friar Tuck si ale unui Robin Hood vesnic indragostit de Maid Marian.
Dar cei mai multi critici, asemenea lui Peter Travers, de la Rolling Stone, reproseaza acestui Robin Hood similitudinea cu oscarizatul si mult laudatul Gladiator . Filmului i se reproseaza lipsa de originalitate si faptul ca realizatorii succesului Gladiator, cuplul Ridley Scott – Russell Crowe, au fost tributari succesului anterior.
Cu alte cuvinte Robin Hood trimite cam multe sageti spre The Gladiator: jocul plin de manierisme si expresia de nepatruns a lui Russell Crowe; relatia cvasi-filiala dintre Robin si sir Loxley, gen Maximus si imparatul Marcus Aurelius; introducerea curt explicativa despre contextual geopolitic al timpurilor; finalul cu vocea din off a personajului principal feminin…
Verdict KoolHunt.ro
Robin Hood este un film spectaculos, cu siguranta un must see al anului 2010. Un film cu un scenariu neasteptat, in care personajul principal nu seamana cu nici un alt Robin Hood anterior, dar care din pacate seamana putin cu cel din Gladiator. Si asta pentru ca Russell Crowe imprumuta ca orice mare actor, cate ceva din personalitatea sa personajelor sale.
De fapt, ca si in cazul filmului Gladiator, Ridley Scott demonstreaza ca poate sa mai faca un film demn de Oscar si ca il poate distribui pe Russell Crowe in rolul principal de fiecare data. Iar filmul va fi de fiecare data un posibil succes.
[…] fericire il vom urmari in 2010 intr-un film special, o istorie alternativa despre inceputurile lui Robin Hood. Regizat de Ridley Scott, film este manusa pentru Russell Crowe. Colaborarea si intelegerea dintre […]
[…] Robin Hood – Russell Crowe, the gladiator behind the outlaw […]
[…] ce priveste regia, cine nu a auzit de Ridley Scott? Sunt convinsa ca anul acesta nu v-au scapat Robin Hood (cu Russell Crowe in rol principal) regizat de Ridley sau The A-Team (cu Liam Neeson si Bradley […]
[…] Robin Hood – Russell Crowe, the gladiator behind the outlaw […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments