Home » Teatru

Revansa – Totul e bine cand se termina cu bine

22 November 2013 scris de Niciun comentariu

afis“Revansa” a constituit debutul proiectului “FABULAMUNDI.PLAYWRITING EUROPE”, dedicat dramaturgiei contemporane, traducatorilor, autorilor dramatici si textelor lor. Este vorba despre unul dintre proiectele castigatoare ale programului Cultura 2007-2013 in care sunt implicate cinci tari – Franta, Germania, Italia, Spania si Romania – si care are ca scop crearea unei platforme de cooperare intre dramaturgiile europene, activand un discurs critic asupra textelor de teatru contemporane.

“Revansa” este un spectacol lectura in care atentia publicului se centreaza cu precadere pe textul dramatic, insa acest lucru nu inseamna ca mijloacele scenice sau interpretarea actoriceasca raman in umbra, ba dimpotriva. Sala Studio a Teatrului Odeon, de altfel un spatiu destul de sufocant dupa parerea mea, a fost transformata miercuri seara intr-un decor destul de rustic cu fan, caluti, caini si fazani impaiati, caci actiunea piesei se petrece undeva la tara.

Lucrarile mele vorbesc de cele mai multe ori despre oameni cu o puternica legatura cu pamantul pe care traiesc” spunea autorul, asa ca piesa pe care a ales-o sa vorbeasca despre dramaturgia contemporana , nu avea cum sa faca exceptie.  Vincenzo (interpretat de Cristi Iacob) si Sabino (interpretat de Gabriel Pintilei) sunt doi frati care traiesc de pe urma pamantului pe care il cultiva,iar acesta reprezinta pentru cei doi scara pe care urca sau coboara in functie de roadele sale. Vincenzo este steril din cauza pesticidelor folosite in agricultura si este capabil de orice pentru a-i darui Martei (interpretata de Alina Berzunteanu) copilul pe care atat de mult si-l doreste. Sabino are o  familie din ce in ce mai numeroasa, pentru ca Angela (interpretata de Crina Muresan) prefera  sa cheltuie la Loto chiar si banii de contraceptive. Din toate situatiile ii salveaza, sau ii incurca, Mihai Calota, care este pe rand, povestitor, doctor, avocat, functionar la banca, secretar la primarie si camatar. Asadar, toate situatiile pe care le vor intampina cei patru soti sunt in stransa legatura cu pamantul, pentru ca in final, tot rodul pamantului sa-i aduca impreuna si sa-i multumeasca pe toti.

Revansa este un spectacol despre pamant si despre oameni, dar si despre resemnare, despre relatiile interumane si despre cat de departe poti merge pentru ca fericirea celuilalt sa nu devina  nefericire, un spectacol care te binedispune, dar care pe alocuri increteste fruntile, cu o distributie care nu mai are nevoie de laude suplimentare, o distributie care a reusit sa se concentreze pe semnificatiile textului si sa incite cu fiecare replica imaginatia spectatorilor.

Si cum ii sta bine unui spectacol-lectura, “Revansa” s-a incheiat printr-o discutie a autorului cu publicul, caci Michele Santeramo a raspuns intrebarilor si a asteptat cu interes feedbackul  spectatorilor bucuresteni.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*