Restaurantul Tephra = ceva exploziv
– atmosfera si design interior: 8.5/10
– meniu: 8/10
– servire: 8/10
– preturi: 8/10
Tephra, dupa cum spune Wikipedia, inseamna material fragmentar rezultat in urma exploziei unui vulcan, indiferent de natura sau consistenta. Carevasazica, localul despre care urmeaza sa cititi (pentru ca nu, acesta nu este un referat la geografie :)) are in el ceva exploziv. Data fiind ambianta de acolo, n-as putea sa spun ca am inteles imediat de unde vine ideea. Dar sa le luam pe rand.
Care-i atmosfera in restaurantul Tephra si cum sta la capitolul design interior?
Restaurantul Tephra este un loc cu precadere elegant: mobilier de lemn, tapiterie de catifea, fotolii de catifea, lustre bogate, masti venetiene pe pereti. Muzica mai mereu ambientala: valuri, viori, fluiere si voci calde. Daca ajungi acolo in timpul unei pauze de pranz, e cam greu sa mai pleci, pentru ca te relaxezi poate putin mai mult decat e nevoie in timpul orelor de program. De altfel, cred ca locul e gandit ca un fel de refugiu: semiintunericul din miezul zilei nu te poate indemna decat la meditatie si leneveala. Culorile sunt oarecum neobisnuite si interesant alese: o parte din pereti mov, o parte din pereti negri. Mobila din vecinatatea lor, asortata. Date fiind aceste detalii cromatice, localul are un aer usor pretentios, potrivit mai degraba pentru o iesire de seara cu sampanie decat pentru o ciorba la pranz.
Ce mancam si bem bun in restaurantul Tephra?
Cu toate acestea, Tephra are cate ceva bun pentru fiecare moment al zilei. Dimineata, in jur de orele 8:30, poti servi meniul fix de mic dejun la una dintre masutele de pe “terasa” (adica de pe trotuar, in imediata vecinatate a agentiei CFR de pe Str. Eforie). Pentru 13 lei primesti un espresso – scurt sau lung, dupa preferinte, iar daca il vrei lung primesti lapte adevarat, nu conserve in miniatura – si o frumusete de omleta taraneasca, plina de ciuperci, ardei gras, bacon, ceapa si invelita in cascaval ras. O bunatate. Deasemenea, dimineata merge bine de tot si un suc proaspat stors de portocale, gref sau chiar o limonada (preturile variind intre 11 si 8 lei). Salut calduros bucatarul de la Tephra, chiar si atunci cand ajunge mai tarziu decat de obicei, pentru ca omleta lui chiar este satioasa si iti poti incepe ziua in forta.
Daca am sta sa comparam cu alte localuri din centru(l vechi) unde sa poti manca dimineata, ofertele sunt extrem de putine (ironic, nu??). Ai de ales intre City Grill cu 3 variante de meniu la 12 lei, Van Gogh cu o varianta de 10 lei (in care primesti o bautura calda si un produs de patiserie) si una de 20 lei (o bautura calda, un suc si oua ochiuri sau omleta). Sau poti sa servesti un sandvis la Gregory’s. Si cam atat. Puzderia de restaurante care populeaza stradutele din centrul vechi nu ofera variante de mic dejun si nici pranzul nu poti sa-l iei intotdeauna, daca vrei sa mananci devreme (adica la ora 12:00). Date fiind acestea, Tephra este o varianta buna pentru a incepe ziua bine hranit si bine dispus.
La pranz, avem de-a face cu fenomenul “Meniul Zilei”. Am observat ca tot mai multe restaurante si-au imbogatit oferta cu o combinatie de 2 sau 3 feluri de mancare la un pret avantajos, oferta disponibila de regula intre orele 12:00 si 16:00. La Tephra aceasta combinatie consta intr-un antreu sau o supa/ ciorba, un fel principal cu garnitura si un desert, totul pentru 19.99 ron. De mentionat ca preparatele reunite sub aripa Meniului Zilei sunt mai putin sofisticate decat cele din meniul a la carte, dar nu sunt mai mici sau mai putin gustoase. Meniul a la carte contine o gama moderata de preparate organizate pe mai multe categorii (moderata pentru ca nu contine nici 2 sau 3 varietati pentru fiecare fel, nici un foileton intreg acoperind cel putin 3 continente de expertiza culinara): antreuri reci si calde, supe si ciorbe, preparate din pui, preparate pe roca vulcanica, specialitatile casei (unde ne surad din meniu diverse familii de fripturi), preparate la cuptor, paste, garnituri si salate si bineinteles desert.
La capitolul antreuri reci, recomand cu mare caldura salata crocanta de bacon (14 lei): un amestec de salata eisberg gustoasa, cu rosii, crutoane tavalite bine de tot in ulei de masline si usturoi, branza feta si bucatele generoase de bacon la tigaie. Totul foarte bine echilibrat, astfel incat sa rezulte o salata satioasa, suficienta pentru doamnele si domnisoarele care doar ciugulesc la pranz sau la cina. Dintre antreurile calde, am incercat clatitele cu pui, smantana si ciuperci (11 lei) si am descoperit cu mare bucurie ca ciupercile nu erau de la conserva iar smantana era foarte cremoasa. La fel ca si salata crocanta cu bacon, aceste clatite pot foarte usor sa constituie “felul principal” pentru o persoana “atenta” la dieta (desi clatita si smantana nu prea au loc in multe diete :)).
Avansand spre felul principal, pastele sunt un preparat care face cinste localului. Cu preturi variind intre 16 si 25 de lei, ele sunt preparate cu ingrediente de buna calitate (la orice preparat ciupercile sunt proaspete, nu conservate), iar pastele cu 4 feluri de branza au chiar 4 feluri de branza, nu un amestec generos de smantana cu parmezan ca prin alte parti unde bucatarii se bazeaza pe faptul ca majoritatea clientilor nu disting sortimentele de branza in sosul topit si cremos. Frigaruile asortate (16 lei) sunt si ele delicioase, cu ceapa strecurata printre bucatelele de carne, pentru un rezultat final gustos si nu uscat, asa cum sunt frigaruile “simple” de pui prin alte locuri.
La capitolul garnituri avem de ales dintr-o gama varianta cuprinzand atat preparate mai putin dietetice pe baza de cartofi (cartofi cu bacon, piure, cartofi frantuzesti, cartofi taranesti, cartofi la tigaie cu chimen si unt) cat si orez salbatic si legume la gratar. Preturile unei garnituri variaza intre 6.5 si 9 lei. Preferatele mele au fost legumele la gratar, combinand felii de vanata, dovlecel, ardei gras, ceapa si rosie intr-un companion extrem de gustos pentru un gratar.
Daca ce v-am povestit pana acum v-a incantat cat de cat, piesa de rezistenta, in umila mea parere, o constituie unul dintre deserturi, pe numele lui “Desert irezistibil Tephra” (12 lei). Prima oara cand l-am primit am fost realmente redusa la tacere si mormaiala de combinatia de clatita crocanta sub forma de cosulet, sos de fructe de padure imprastiat din belsug peste o alta clatita taiata fideluta si asezata in cosulet si cupa mare de inghetata de vanilie. Asezata tot in cosulet si coplesita cu inca un strat de sos de fructe de padure si ceva sos de ciocolata. A fost mai mult decat putea manca o singura persoana. Din pacate, a doua oara cand am mers acolo special pentru acest desert bucatarul nu mai era acelasi sau nu mai era in aceeasi inspiratie: in loc de sosul bogat din fructe de padure aveam un sos facut din dulceata si mult mai multa frisca pentru a ascunde lipsa fructelor rosii. A fost bun, dar nu la fel de bun. Merita sa va asumati riscul de a comanda, chiar daca primiti varianta a doua veti pleca multumiti :)
La capitolul bauturi, in functie de dispozitie si de momentul in care mergeti, puteti alege dintr-o gama larga de frappe-uri si ciocolate calde (cu preturi intre 8 si 12 lei) sau daca preferati ceva mai racoritor puteti comanda “Limonada barmanului” pentru 8 lei. O limonada facuta chiar din lamaie stoarsa si miere, nu din prafuri spumoase ca prin alte parti.
Cash or credit? Cum sunt preturile in restaurantul Tephra?
Daca va este foarte foarte foame cand ajungeti la Tephra, n-ar fi rau sa va comandati si un aperitiv, doar pentru faptul ca il veti primi relativ repede. Portiile sunt in general bine gandite, nu in spiritul complementaritatii astfel incat sa fie nevoie de un antreu, un fel principal cu garnitura si o supa ca sa iti astamperi foamea. O persoana “atenta” la dieta se poate declara multumita cu una dintre salate, pe cand un gurmand mai serios ar putea avea nevoie de inca ceva pe langa felul principal. Astfel, pentru un meniu complet compus dintr-un antreu, un fel principal cu garnitura si un desert, o persoana ajunge la 50-60 ron, in functie de bautura pe care o alege. Raportul calitate / pret este insa foarte bun, preparatele sunt foarte gustoase si unele inedite, astfel incat de cele mai multe ori poti avea o supriza placuta vis-a-vis de interpretarea bucatarului pentru un anumit tip de preparat.
Cum suntem serviti in Tephra?
Muzica este uneori putin cam prea tare, dar la fel de buna, insa daca solicitati ospatarului sau barmanului sa reduca volumul, se rezolva. Personalul este in general amabil, dar nu exceleaza la capitolul viteza de reactie. Daca mergeti acolo pentru masa de pranz, constransi de timp, este posibil sa intarziati, intrucat in acel interval orar localul se umple si e destul de greu sa multumesti pe toata lumea cu unul sau doi chelneri.
Cand sa mergem la Tephra si pentru ce ocazii este potrivit?
Tephra incearca sa multumeasca pe toata lumea asa ca aici gasesti si canapele (sau mai bine zis seturi de fotolii cu recamier colorate frumos in lila sau negru) si mese unde poti servi ceva intr-un cadru ceva mai formal. L-as recomanda insa cu precadere pentru evenimentele mai informale si mai putin pentru pranzurile de afaceri. Muzica da tonul unui ambient relaxat si camaraderesc, ceea ce atrage nu de putine ori grupuri de liceeni fugiti probabil de la Liceul Gh. Lazar sau aflati in “pauze”.
Vorbind despre atmosfera, ne intoarcem la denumirea “vulcanica” a localului. Pe timp de seara, muzica devine mai antrenanta, barul mai tentant, iar localul se transforma dintr-o “sufragerie” eleganta intr-un lounge ademenitor. Din cate am inteles, aici se organizeaza foarte multe petreceri mai mult sau mai putin corporatiste cu diverse teme si seri de karaoke.
Unde gasim Tephra?
Tephra se afla pe Strada Domnita Anastasia la numarul 14, lipita de Agentia CFR Brezoianu. Este recomandat sa faceti o rezervare inainte la numarul 0722 120 271.
Fotografiile au fost realizate in restaurantul Tephra de Andreea Badescu pentru KoolHunt.ro. Preluarea acestor poze fara acordul echipei KoolHunt.ro este interzisa.
[…] Restaurant Tephra – KoolRank: […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.