Home » cinema, Oscar 2010, Topuri filme

Recordurile Oscarurilor

7 January 2010 scris de Niciun comentariu

walt-disneyDupa 81 de editii, premiile Oscar se pot lauda in continuare cu titlul de cea mai vizionata si mai mediatizata festivitate cinematografica (fara a mentiona cea mai asteptata de public si cea mai vanta de actori). Devenite un scop in sine pentru regizori, actori si producatori, premiile Academiei Americane de Film sunt pana in present un subiect constant de lauda, controversa sau dezbatere atunci cand se discuta sau recomanda un anumit film.

De-a lungul timpului, Oscarul a fost generos cu anumiti actori si producatori si ceva mai zgarcit cu altii. John Ford a fost iubit de Academia Americana de Film, pe cand Alfred Hitchcock au fost in permanenta ocolit. Judy Garland nu a castigat niciodata premiul Oscar, in timp ce Shirley Temple l-a castigat la numai 5 ani. Walt Disney a plecat acasa cu nu mai putin de 20 de Oscaruri si a primit post-mortem inca 5. Haideti sa vedem impreuna care au fost recordurile premiilor Oscar pana in prezent si cine au fost favoritii si defavorizatii. Pariurile pentru ce se va intampla pe viitor continua, bineinteles. Avem pana acum o lista de posibile nominalizari (predictii proprii) pentru Oscarul 2010 si abia pe 2 februarie 2010 vom afla realii nominalizati.

11 statuete pentru Lord of the Rings, Titanic si Ben-Hur

Recordthe-return-of-the-king-oscarusul Oscar pentru filmul care a plecat acasa cu cele mai multe premii Oscar nu este detinut de un singur film. Lord of the Rings: the Return of the King (2003), Titanic (1997) si Ben-Hur (1959) detin momentan recordul pentru cel mai mare numar de premii Oscar castigate si anume, 11 statuete. The Lord of the Rings detine de asemenea si recordul de a fi primul film fantasy care a castigat pana acum premiul Oscar pentru cel mai bun film.

Urmatorul film clasat ca si numar de statuete castigate a fost celebrul muzical West Side Story (1961).

Silence of the Lambs, One Flew Over the Cuckoo’s Nest si It Happened One Night au maturat Oscarurile

Combinatia de 5 statuete cele mai importante – Oscarul pentru cel mai silence-of-the-lambs-1bun film, Oscarul pentru cel mai bun regizor, Oscarul pentru cel mai bun scenariu, Oscarul pentru cel mai bun actor principal si Oscarul pentru cea mai buna actrita principala – a fost pana acum castigata de 3 filme: The Silence of the Lambs (1991),  One Flew over the Cuckoo’s Nest (1975) si It Happened One Night (1934). Un numar mare de filme s-au apropiat de aceste record castigand 4 dintre cele 5 statuete. Ca exemple recente, mentionez American Beauty (1999) (care a ratat Oscarul pentru cea mai buna actrita – Annette Bening) si Forrest Gump (1994) (care nu a avut nominalizare pentru Oscarul pentru cea mai buna actrita).

Walt Disney are cel mai mare numar de Oscaruri din istorie

Walt Disney a castigat cel mai mare numar de Oscaruri din istorie: 26 de statuete. 20 dintre acestea au fost acordate in timpul vietii sale, iar 6 au fost acordate postmortem.

Filmele straine si Oscarurile nu sunt incompatibile…

The sophia-loren-oscarusLast Emperor (1987) al lui Bernardo Bertolucci a fost singurul film de pana acum produs in afara SUA si a Marii Britanii care a castigat Oscarul pentru cel mai bun film. Cum filmul a fost vorbit in engleza, nu a fost nominalizat si la categoria Oscarul pentru cel mai bun film intr-o limba straina.

Tot apropo de Oscaruri si limbi straine, Sophia Loren a fost prima actrita care a primit Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol principal pentru un film vorbit intr-o limba straina. A fost vorba despre La Ciociara / Two Women (1961). Roberto Begnini a fost cel care a detinut recordul pentru primul actor care a primit Oscarul pentru cel mai bun actor in rol principal pentru un film vorbit intr-o limba straina. Este vorba despre La Vita e Bella (1998).

John Ford este pana acum regizorul cu cele mai multe premii Oscar la activ

Regizorul cu cele mai multe premii Oscar pentru Cel Mai Bun Regizor castigate este John Ford. Ford a castigat 4 statuete pentru regie: The Informer (1935), The Grapes of Wrath (1940), How Green was my Valley (1941) si The Quiet Man (1952).

De John Ford se apropie cu cate 3 Oscaruri fiecare, Frank Capra si William Wyler. Eu una m-am mirat sa aflu ca maestrul Alfred Hitchcock nu a castigat de-a lungul timpului niciun singur premiu Oscar pentru Cel Mai Bun Regizor. Nici maestrul Stanley Kubrick nu a plecat niciodata acasa cu celebra statueta, in ciuda realizarilor sale cinematografice, care includ The Shining2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange, Dr. Strangelove, Paths of Glory si Spartacus.

Cele mai multe Oscaruri pentru actorie au mers la Jack Nicholson si Katherine Hepburn

Cele mai multe nominalizari la Oscarul pentru Cel Mai Bun Actor se duc la Jack jack-nicholson-oscarursNicholson si sunt in numar de 12. Nicholson detine un numar de 3 Oscaruri pentru Cel Mai Bun Actor, dintre care 2 pentru Cel Mai Bun Actor in Rol Principal. Alt actor care a detinut recordul de 3 Oscaruri pentru Cel Mai Bun Actor a fost Walter Brennan.

Katherine Hepburn detine recordul pentru cele mai multe premii Oscar primite de o actrite. Hepburn a plecat pana acum acasa cu nu mai putin de 4 statuete si a fost in total nominalizata de 12 ori la premiile Academiei. Cele 4 filme care i-au adus gloria lui Katherine Hepburn sunt On Golden Pond (1981), The Lion in Winter (1968), Guess Who’s Coming to Dinner (1967), Morning Glory (1933).

Singura actrita care s-a apropiat de Katherine Hepburn a fost Ingrid Bergman, care a castigat 3 statuete Oscar pentru cea mai buna actrita pentru filmele Murder on the Orient Express (1974), Anastasia (1956) si Gaslight (1944).

Meryl Streep detine recordul pentru cele mai multe nominalizari la premiul Oscar pentru Cea Mai Buna Actrita, in numar de 15. Streep a castigat pana acum 2 Oscaruri: Kramer vs. Kramer (1979) si Sophie’s Choice (1982).

Shirley Temple a castigat un Oscar la numai 5 ani

Cel mai tanara persoana care a castigat un premiu Oscar a fost Shirley Temple in 1934, shirley-temple-oscarusmoment in care a primit un Oscar special pentru realizari deosebite. In acel moment, Shirley Temple avea numai 5 ani.

Recordurile de la coada Oscarurilor

Peter O’Toole este persoana cu cele mai multe nominalizari care nu a primit pana acum niciun premiu Oscar pentru Cel Mai Bun Actor. In schimb, O’Toole s-a bucurat pana acum de 8 nominalizari la premiile Academiei. Alti actori mari care nu au castigat niciodata un Oscar au fost Cary Grant, Richard Burton, Albert Finney, James Dean si Harrison Ford. Ca actrite defavorizate de Academie le mentionez pe Judy Garland, Marilyn Monroe si Greta Garbo.

Ca sunt sau nu acordate “pe bune”, ca sunt sau nu un punct de pornire in alegerea unui film sau ca sunt un etalon obiectiv pentru industria de film Americana este dificil de spus. Unii sunt pro, unii sunt contra. Cert este ca majoritatea se uita la ele, se intereseaza cine sunt nominalizatii si castigatorii si cei care sunt binecuvantati cu o statueta sau mai multe le folosesc adesea pe post de dovada a propriei performante. Si cert este ca pentru mine una sunt un punct de maxim interes. Asa cum sunt si pentru unii dintre voi. Iar acestea sunt recordurile lor.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*