Home » Filme, Globurile de Aur 2010, Oscar 2010

Public Enemies – Most Wanted: Johnny Depp

18 July 2009 scris de 11 comentarii

public_enemies01CoolRank: 7.5/10
atmosfera & entertainment: 8/10
regie: 9/10
actori: 9/10
scenariu: 7/10
montaj: 9/10
Nota IMDb: 7.7/10

Gratie puzderiei de nume sonore participante la proiect, Public Enemies a fost anuntat ca unul dintre cele mai importante filme ale anului. Inspirat din fapte reale ale anilor 1933-1934, Public Enemies este un film cu si despre gangsteri, cu violenta si limbaj colorat, plin de urmariri, impuscaturi, tradari si intorsaturi de situatie.

Public Enemies este inspirat de cazul lui John Dillinger, unul dintre cei mai periculosi gangsteri ai inceputului de secol trecut, un Robin Hood modern in perceptia maselor. Pentru garantia unui show 100%, in rolul carismaticului bandit joaca Johnny Depp. Trebuie neaparat sa vedeti cum face acesta trecerea de la piratul Jack Sparow la un alt tip de hot.

I rob banks

Bazat pe tomul autorului Bryab Burrough “Public Enemies: America’s Greatest Crime Wave and the public_enemies_deppBirth of the FBI, 1933-43″, filmul evoca adevarata poveste a celebrului si carismaticului spargator de banci John Dillinger. Actiunea filmului se petrece din momentul eliberarii si pana in momentul arestarii sale, soldate cu moartea lui la iesirea din cinematograful Biograph, intre 1933-1934.

Filmul incepe cu momentul evadarii organizate de Dillinger – Johnny Depp, la inchisoarea de mare securitate din Michigan City. Scopul era eliberarea unor gangsteri profesionisti cu care acesta se imprietenise in timpul detentiei. Dillinger fusese eliberat conditionat dupa 9 ani de inchisoare, facuti in urma unei tentative de furt.

Dillinger si gasca lui pareau de neoprit, nici o inchisoare nu il putea tine iar faptul ca jefuia bancile pe care oamenii le considerau vinovate pentru “Marea Depresie”, il faceau foarte popular public_enemies40in randul maselor.

Aflat la inceput de drum in organizarea FBI si in incercarea de a se remarca si de a obtine fonduri de dezvoltare, Edgar Hoover – Billy Crudup isi face un tel din a prinde banda cea mai periculoasa. Determinat sa il aresteze pe Dillinger si banda lui, care includea si sociopati de genul Baby Face Nelson si Alvin Karpis, acesta il declara pe Dillinger inamicul numarul 1 al tarii.

Agentul Melvin Purvis – Christian Bale, este investit sa il urmareasca si sa il neutralizeze cu orice mijloc posibil. Subestimand ingeniozitatea lui Dillinger, agentii FBI se vor confrunta cu o serie de urmariri si schimburi prelungite de focuri, din care Dillinger scapa neatins.

public_enemies27Cand epuizeaza toate metodele de a-l captura, Purvis isi da seama ca singura sansa de a-l aresta este sa numeasca o echipa de fosti oameni ai legii ca agenti oficiali si sa orchestreze o serie de tradari atat de viclene incat nici capul infractionalitatii din America sa nu isi dea seama ce l-a lovit. Culmea va fi tradat in cele din urma de o prostituata romanca, in jurul careia se va tese legenda despre “lady in red”.

In toata aceasta violenta,i intre urmariri si evadari, intre Johnny Depp si Marion Cotillard se va infiripa o frumoasa poveste de dragoste, care va scoate in evidenta partea sensibila a durului Dillinger.

We’re here for the bank’s money, not yours

Punctul forte al filmului il reprezinta realismul personajului masculin. Imaginea public_enemies03proiectata, de Robin Hood modern, este departe de vreo forma de romantism melodramatic. Dillinger este prezentat ca fiind extrem de inteligent si de constient de impactul pe care fiecare gest al sau il are asupra publicului.

Dillinger avea o mare pasiune pentru film si ii placeau mai ales filmele cu politisti. Avea talent de actor si ii placea sa se amestece in multime, unde se simtea ferit de ochii politiei. Lucru subliniat de scena din cinematograf, in care ii este proiectata poza si totusi nu-l recunoaste nimeni. La fel cand intra in sediul FBI-ului, si se plimba printre politisti.

Personajul pe langa sarm si carisma, avea si o mare aroganta. Schimbarea expresiei sale atunci cand fiind transportat, in masina, catre inchisoarea Crown Point, Indiana, este intampinat de un public entuziast de admiratori spala toapublic_enemies31te pacatele peliculei.

Punctul slab pentru Public Enemies este stilul melodramatic in care este tratata relatia dintre John Dillinger si Billie Frechette. Aceasta este redusa la imaginea de amoreza credincioasa pana in ultima clipa, fara a avea personalitate. Se lasa deoparte faptul ca ea a fost cea care a contribuit mult la raspandirea mitului banditului gentleman, dupa moartea acestuia.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Majoritatea parerilor spun ca Public Enemies este cel mai bun film al lui Michael Mann public_enemies10de la Heat incoace. Acesta a reusit in Heat sa-i aduca fata in fata pe Robert de Niro si Al Pacino, doi dintre cei mai mari actori ai generatiei lor. De data asta, Michael Mann recidiveaza, aducandu-i impreuna pe Johnny Depp si Christian Bale, doi dintre cei mari ai actori ai generatiei lor. Regizor si co-scenarist in Public Enemies, Michael Mann face un film exceptional, foarte documentat si foarte atent la detalii. Poate scenele jafurilor nu sunt cele mai reusite si cam multe rafale stil anii ’30.

Atmosfera anilor ’30 din Chicago este recreata spectaculos, decorurile sunt impecabile, iar coloana sonora este superba, completand dialogul si subliniind caracterul actiunilor.

Johnny Depp este tipupublic_enemies02l de actor care poate juca la fel de bine rolul de tip timid, romantic, mai mult sau mai putin rebel in filmele de dragoste (Don Juan de Marco, Arizona Dream, Edward Scissorhands, Chocolat sau Benny & Joon), dereglat psihic ( Sweetney Todd, Secret Window), aiurit ( Jack Sparrow), depravat (The Libertine) pana la cel de inspector sau om al legii (From Hell, Donnie Brasco) sau de corupt (Once Upon a Time in Mexico), insa pana acum nu l-am vazut in nici un film in care sa faca parte din lumea negativa a gansterilor.

Johnny Deep reuseste si de data asta un rol de zile mari, dovedind ca este actor cerebral, care stie sa joace. Reuseste sa nu repete prestatiile din rolurile anterioare si surpriza, rolul sau nu are model filmele cu gangsteri despre anii ’30. Actorul a prins practic esenta caracterului personajului sau. Este foarte dur, enigmatic, carismatic, realist, are umor, traieste doar pentru prezent. Depp este firesc si natural si in acest film, este chiar Dillinger.

Limbajul filmului este colorat iar cele mai multe replici ale lui Dillinger sunt bestiale: “What do you want? – “Everything. Right now.”, “We’re having too good a time today. We ain’t thinking about tomorrow.””, “I like baseball, movies, good clothes, whiskey, fast cars… and you. What else you need to know?”, “What keeps you up nights, Mr. Dillinger? – Coffee.”.

public-enemies-baleChristian Bale, aflat iarasi in pozitia de justitiar, nu impresioneza in mod deosebit. De vina este si rolul placid, liniar, fara replici memorabile. Este un politist dur si rece, fara idealuri, care isi admira superiorul. Se achita onorabil de rol, dar la ce ne-am putea astepta de la Christian Bale, un actor al carui talent a fost indelung pus la incercare, dar si rasplatit de foarte mute premii. In plus arata corespunzator pentru un personaj poreclit “Clark Gable al FBI-ului”.

Distributia este echilpublic_enemies19ibrata in mod inspirat, de Marion Cotillard, frumoasa castigatoare a premiului Oscar, in rolul iubitei lui Dillinger. Avand in vedere rolul ei, limitat la coordonatele de iubita celebra, Marion Cotillard este gratioasa, dulce si sincer cucerita de franchetea si personalitatea lui Dillinger.

Toti actorii sunt alesi excelent si isi fac datoria cu prisosinta, creionand din aparitii episodice, personaje memorabile. Amintesc de Channing Tatum, Stephen Dorff, Stephen Graham si Billy Crudup.

Ce spun criticii despre Public Enemies?

Indelung asteptat si foarte mediatizat, din cauza distributiei si subiectului, Public Enemies a satisfacut dezideratele criticilor si celor mai multi dintre spectatori.public_enemies23

Peter Travers de la Rolling Stone este de parere ca Public Enemies este movie dynamite. El apreciaza abordarea realista a personajului Dillinger, de catre regizorul Michael Mann. Atat regia cat si interpretarea dura a lui Depp demonteaza stilul romantat de abordare al povestilor cu gangsteri din cinematografia hollywoodiana, punand accentul pe violenta faptelor.

Filmul este foarte bine documentat, are foarte multe detalii, Mann tinand foarte mult sa ne spuna tot adevarul despre legenda creata in jurul lui Dillinger, a carui personalitate l-a fascinat. Munca acestuia este completata de jocul excelent a lui Johnny Depp, unul din cei mai carismatici si mai originali actori. Impresionant este dramatismul cu care este sugerat fatalismul lui Dillinger, constient ca parte a modului sau de viata este faptul ca va muri tanar.

Roger Ebert, de la Chicago Sun-Times apreciaza faptul ca Public Enemies demitizeaza legendele haiducilor gen Dillinger. Filmul nu vine cu amanunte inutile gen copilarie, motivatii psihologice, viata sexuala, amintiri. Totul este spus in 2-3 propozitii scurte.

public_enemies28Accentul cade pe faptul ca cel mai mult, chiar mai mult decat sexul, lui Dillinger ii facea placere sa jefuiasca banci. Isi planifica lovitura urmatoare, dar niciodata viata, nu avea planuri de rezerva sau variante strategice.

Public enemies este un film regizat riguros, fara clisee si fara sa puna baza pe posibila chimie dintre actori. Personajele sunt privite individual, Dillinger si Billie sunt impreuna dar nu sunt un cuplu. Ea este vulnerabila si are nevoie de protectie, el are nevoie sa protejeze pe cineva pentru a-si dovedi puterea.

public_enemies_depp2Claudia Puig, USA TODAY saluta aparitia filmului, Public Enemies, ca o alternativa adulta printre gramezile de filme pline de pretentii aparute in aceasta vara. Regizorul Michael Mann realizeaza un film original, ancorat in realitatile Americii din anii ’30, cu apropouri la criza actuala. Legenda construita in jurul lui deformeza perceptia publica asupra adevaratului personaj.

Public Enemies un film bun, probabil ca am fi vrut sa fie mai bun. Dar un film despre John Dillinger care jefuia banci si atat… , nu poate fi altfel. Este o legenda urbana bine regizata cu Johnny Depp, cu Christian Bale, cu Marion Cotillard. Este un must-see.

CoolRank: 7.5/10
– atmosfera & entertainment: 8/10
– regie: 9/10
– actori: 9/10
– scenariu: 7/10
– montaj: 9/10
Nota IMDb: 7.7/10 http://www.imdb.com/title/tt1152836/

Gratie puzderiei de nume sonore participante la proiect, Public Enemies a fost anuntat ca unul dintre cele mai

importante filme ale anului. Inspirat din fapte reale ale anilor 1933-1934, Public Enemies este un film cu si

despre gangsteri, cu violenta si limbaj colorat, plin de urmariri, impuscaturi, tradari si intorsaturi de situatie.

Public Enemies trateaza cazul lui John Dillinger, unul dintre cei mai periculosi gangsteri ai inceputului de secol

trecut, un Robin Hood modern in perceptia maselor. Pentru garantia unui show 100%, in rolul carismaticului

bandit joaca Johnny Depp. Trebuie neaparat sa vedeti cum face acesta trecerea de la piratul Jack Sparow la un

alt hot.

I rob banks

Bazat pe tomul autorului Bryab Burrough “Public Enemies: America’s Greatest Crime Wave and the Birth of the

FBI, 1933-43”, filmul evoca adevarata poveste a celebrului si carismaticului spargator de banci John Dilinger.

Actiunea filmului se petrece din momentul eliberarii si pana in momentul arestarii sale, soldate cu moartea lui la

iesirea din cinematograful Biograph, intre 1933-1934.

Filmul incepe cu momentul evadarii organizate de Dillinger – Johnnie Depp, la inchisoarea de mare securitate

din Michigan City, in scopul eliberarii unor gangsteri profesionisti cu care acesta se imprietenise in timpul

detentiei. Dillinger fusese eliberat conditionat dupa 9 ani de inchisoare, facuti in urma unei tentative de furt

cand era foarte tanar.

Dillinger si gasca lui pareau de neoprit, nici o inchisoare nu il putea tine iar faptul ca jefuia bancile pe care

oamenii le considerau vinovate pentru “Marea Depresie” il facea foarte popular in randul maselor.

Aflat la inceput de drum in organizarea FBI si in incercarea de a se remarca si de a obtine fonduri pentru

dezvoltare, Edgar Hoover – Billy Crudup isi face un tel din a prinde banda cea mai periculoasa, cea care scapa

mereu. Determinat sa il aresteze pe Dilinger si banda lui, care includea si sociopati de genul Baby Face Nelson

si Alvin Karpis, acesta il declara pe Dilinger inamicul numarul 1 al tarii.

Agentul Melvin Purvis – Christian Bale, este nominalizat sa il urmareasca si sa il neutralizeze cu orice mijloc

posibil. Subestimand ingeniozitatea lui Dilinger, agentii FBI se vor confrunta cu o serie de urmariri si schimburi

prelungite de focuri, din care Dilinger scapa neatins.

Cand epuizeaza toate metodele de a-l captura, Purvis isi da seama ca singura sansa de a-l aresta este sa

numeasca o echipa de fosti oameni ai legii ca agenti oficiali si sa orchestreze o serie de tradari atat de viclene

incat nici capul infractionalitatii din America sa nu isi dea seama ce l-a lovit. Culmea va fi tradat in cele din

urma de o prostituata romanca, in jurul careia se va tese legenda despre “lady in red”.

In toata aceasta violenta si intre urmariri si evadari, intre Johnnie Depp si Marion Cotillard se va infiripa o

frumoasa poveste de dragoste, care va scoate in evidenta partea sensibila a durului Dillinger.

We’re here for the bank’s money, not yours.

Punctul forte al filmului il reprezinta realismul personajului masculin. Imaginea proiectata, de Robin Hood

modern, este departe de vreo forma de romantism melodramatic. Dillinger este prezentat ca fiind extrem de

inteligent si de constient de impactul pe care fiecare gest al sau il are asupra publicului.

Dillinger avea o mare pasiune pentru film, ii placea sa urmareasca filme cu politisti. Avea talent de actor si ii

placea sa se amestece in multime, amuzandu-se ca nu era recunoscut. Lucru subliniat de scena din

cinematograf, in care ii este proiectata poza si totusi nu-l recunoaste nimeni. La fel cand intra in sediul FBI-ului,

si se plimba printre politisti.

Pe langa sarm si carisma, avea si o mare aroganta in el. Schimbarea expresiei sale atunci cand fiind transportat,

in masina, catre inchisoarea Crown Point, Indiana, este intampinat de un public entuziast de admiratori spala

toate pacatele peliculei.

Punctul slab in realizarea filmului se refera la stilul melodramatic in care este tratata relatia dintre John Dillinger

si Billie Frechette. Aceasta este redusa la imaginea de amoreza credincioasa pana in ultima clipa, fara a avea o

personalitate schitata, cat de cat. Se lasa deoparte faptul ca ea a fost cea care a contribuit mult la raspandirea

mitului banditului gentleman, dupa moartea

acestuia.http://www.pbs.org/wgbh/amex/dillinger/peopleevents/p_frechette.html.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Majoritatea parerilor spun ca Public Enemies este cel mai bun film al lui Michael Mann

http://www.imdb.com/name/nm0000520/de la Heat incoace. Acesta a reusit in Heat sa-i aduca fata in fata pe

Robert de Niro si Al Pacino, doi dintre cei mai mari actori ai generatiei lor. De data asta, regizorul filmelor The

Insider sau Collateral recidiveaza, aducandu-i impreuna pe Johnny Depp si Christian Bale, doi dintre cei mari ai

actori ai generatiei lor. Regizor si co-scenarist in Public Enemies, Michael Mann face un film exceptional, foarte

documentat si foarte atent la detalii. Poate scenele jafurilor nu sunt cele mai reusite si cam multe rafale stil anii

’30.

Atmosfera anilor ’30 din Chicago este recreata spectaculos, decorurile sunt impecabile, iar coloana sonora este

superba, completand dialogul si subliniind caracterul actiunilor.

Johnny Depp http://www.imdb.com/name/nm0000136/awards este tipul de actor care poate juca la fel de bine

rolul de tip timid, romantic, mai mult sau mai putin rebel in filmele de dragoste (Don Juan de Marco, Arizona

Dream, Edward Scissorhands, Chocolat sau Benny & Joon), dereglat psihic ( Sweetney Todd, Secret Window),

aiurit ( Jack Sparrow), depravat (The Libertine} pana la cel de inspector sau om al legii (From Hell, Donnie

Brasco) sau de corupt (Once Upon a Time in Mexico), insa pana acum nu l-am vazut in nici un film in care sa

faca parte din lumea negativa a gansterilor.

Johnny Deep http://www.imdb.com/name/nm0000136/ reuseste si de data asta un rol de zile mari, dovedind ca

este actor cerebral, care stie sa joace. Reuseste sa nu repete prestatiile din rolurile anterioare si surpriza, rolul

sau nu are model filmele cu gangsteri despre anii ’30. Actorul a prins practic esenta caracterului personajului

sau, este foarte dur, enigmatic, carismatic, realist, are umor, traieste doar pentru prezent. Depp este firesc si

natural si in acest film este chiar Dillinger.

Limbajul filmului este colorat iar cele mai multe replici ale lui Dillinger sunt bestiale: “What do you want? –

“Everything. Right now.”, “We’re having too good a time today. We ain’t thinking about tomorrow.””, “I like

baseball, movies, good clothes, whiskey, fast cars… and you. What else you need to know?”, “What keeps you

up nights, Mr. Dillinger? – Coffee.”.

Christian Bale, http://www.imdb.com/name/nm0000288/ aflat iarasi in pozitia de justitiar, nu impresioneza in

mod deosebit. De vina este si rolul placid, liniar, fara replici memorabile. Este un politist dur si rece, fara

idealuri, care isi admira superiorul. Se achita onorabil de rol, dar la ce ne-am putea astepta de la Christian Bale

http://www.imdb.com/name/nm0000288/awards, un actor al carui talent a fost indelung pus la incercare, dar si

rasplatit de foarte mute premii. In plus arata corespunzator pentru un personaj poreclit “Clark Gable al

FBI-ului”.

Distributia este echilibrata in mod inspirat, de Marion Cotillard

http://www.imdb.com/name/nm0182839/awards, frumoasa castigatoare a premiului Oscar, in rolul iubitei lui

Dillinger. Avand in vedere rolul ei, limitat la coordonatele de iubita celebra, Marion Cotillard

http://www.imdb.com/name/nm0182839/ este gratioasa, dulce si sincer cucerita de franchetea si personalitatea

lui Dillinger.

Toti actorii sunt alesi excelent si isi fac datoria cu prisosinta, creionand din aparitii episodice, personaje

memorabile. Amintesc de Channing Tatum, Stephen Dorff, Stephen Graham si Billy Crudup.

Ce spun criticii despre Public Enemies?

Indelung asteptat si foarte mediatizat, din cauza distributiei si subiectului, Public Enemies a satisfacut

dezideratele criticilor si celor mai multi dintre spectatori.
http://www.rollingstone.com/reviews/movie/21799117/review/28816302/public_enemies
Peter Travers de la Rolling Stone este de parere ca Public Enemies este movie dynamite. El apreciaza abordarea

realista a personajului Dillinger, de catre regizorul Michael Mann. Atat regia cat si interpretarea dura a lui Depp

demonteaza stilul romantat de abordare al povestilor cu gangsteri din cinematografia hollywoodiana, punand

accentul pe violenta faptelor.

Filmul este foarte bine documentat, are foarte multe detalii, Mann tinand foarte mult sa ne spuna tot adevarul

despre legenda creata in jurul lui Dillinger, a carui personalitate l-a fascinat. Munca acestuia este completata de

jocul excelent a lui Johnnie Depp, unul din cei mai carismatici si mai originali actori. Impresionant este

dramatismul cu care este sugerat fatalismul lui Dillinger, constient ca parte a modului sau de viata este faptul ca

va muri tanar.

http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090629/REVIEWS/906299997
Roger Ebert, de la Chicago Sun-Times apreciaza faptul ca filmul demitizeaza legendele haiducilor gen Dillinger.

Filmul nu vine cu amanunte inutile gen copilarie, motivatii psihologice, viata sexuala, amintiri. Totul este spus

in 2-3 propozitii scurte.

Accentul cade pe faptul ca cel mai mult, chiar mai mult decat sexul, lui Dillinger ii facea placere sa jefuiasca

banci. Isi planifica lovitura urmatoare, dar niciodata viata, nu avea planuri de rezerva sau variante strategice..

Johnny Depp si Michael Mann ne arata si ne conving cu ceea ce nu se stia despre Dillinger, din povesti.

Public enemies este un film regizat riguros, fara clisee si fara sa puna baza pe posibila chimie dintre actori.

Personajele sunt privite individual, Dillinger si Billie sunt impreuna dar nu sunt un cuplu. Ea este vulnerabila si

are nevoie de protectie, el are nevoie sa protejeze pe cineva pentru a-si dovedi puterea.

http://www.usatoday.com/life/movies/reviews/2009-06-30-enemies-review_N.htm

Claudia Puig, USA TODAY saluta aparitia lui Public Enemies, ca o alternativa adulta printre gramezile de filme

pline de pretentii aparute in aceasta vara. Regizorul Michael Mann realizeaza un film original, ancorat in

realitatile Americii din anii ’30, cu apropouri la criza actuala.
Memorabila este imaginea din cinematograf in care Dillinger nu este recunoscut de nimeni din jurul lui, desi are

poza proiectata pe ecran. Legenda construita in jurul lui deformeza perceptia publica asupra adevaratului

personaj.

Este un film bun, probabil ca am fi vrut sa fie mai bun. Dar un film despre John Dillinger care jefuia banci si

atat… , nu poate fi altfel. Este o legenda urbana bine regizata cu Johnnie Depp, cu Christian Bale, cu Marion

Cotillard. Este un must-see.

11 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*