Home » Filme

Pride and Glory – drama despre onoare si coruptie interpretata magistral

6 January 2009 scris de 2 comentarii

pride and glory colin farrell edward nortonCoolRank: 7.5/10

atmosfera & entertainment: 7/10

regie: 8/10

actori: 8/10

scenariu: 7/10

montaj: 7.5/10

Nota IMDb: 7.2/10

Pride and Glory este genul de film ironizat indelung si in nenumarate moduri de catre celebrii critici de film. Este insa tot acelasi gen de film la care publicul amator de filme de actiune merge si este incantat, il recomanda mai departe si poate chiar vreodata sa il revada.

The last thing you want to uncover… is the truth

Acesta este tagline-ul fpride and glory colin farrell edward nortonilmului. Si aceasta este si esenta actiunii. Punandu-ne in pielea personajelor, resimtim noi insine drama pe care acestia o traiesc, fiind nevoiti sa aleaga a sacrifica una dintre onoare, familie, adevar.

Despre ce vorbeste Pride and Glory? Despre politisti corupti si justitiarii care prefera sa loveasca sistemul din care fac parte ei insisi decat sa treaca cu vederea adevarul si dreptatea. Un pic idealist, un pic dramatic, un pic de suspans, actori care isi fac treaba.

M-a frapat review-ul lui Roger Ebert pentru Pride and Glory – acesta ironizeaza dramatic filmul, spunand ca este vorba despre aceeasi Marie, dar cu alta palarie. Aceeasi poveste arhicunoscuta, interpretata insa de alti actori.

Da. Pride and Glory este genul de film politist pe care l-am putea scrie sau povesti singuri – politisti corupti, alegerea intre ceea ce este drept si ceea ce este usor, tradare si tradatori, crime si droguri, iubire si traditie de familie, santaj, inscenare si minciuna. O reteta arhicunoscuta, condimentata insa de jocul actorilor. Iar jocul acestora, realizarea magistrala a povestii merita in mod cert vizionarea. Si tocmai de aceea il recomand cu caldura.

Despre actori ce se poate spune? 

Niciodata nu mi-a placut Colin Farrell – stiu, e foarte greu de crezut, dar este adevarat. Alurpride and glory colin farrell edward nortona sa de rebel adolescentin si un pic teribilist nu m-a atras niciodata. In Pride and Glory, vedem insa un Colin mai matur, mai stapan pe sine, un Colin care traieste intens dramele personajului, si le asuma si ia decizii. Acest Colin pot spune ca mi-a placut mult mai mult.

De la Edward Norton ma asteptam la mai mult. Totusi, senzatia mea a fost ca nu l-a ajutat prea mult rolul. Nu l-as fi vazut niciodata pe Edward in rolul unui tip slab, rapus de drame interioare. Ca dovada nici nu m-a impresionat intr-un astfel de rol.

Pe Jon Voight m-am bucurat nespus sa il revad, acesta potrivindu-se perfect pe rolul care ii este atribuit si dand o aura de traditionalism filmului, si centrandu-l pe valori cum ar fi onoarea si mandria.

Noah Emmerich – in rolul fratelui ambitios, care este pus in situatia de a alege intre cariera si familie, pe de-o parte si onoare si justitie pe cealalta parte – este o surpriza foarte placuta a filmului, facandu-si datoria intr-un mod remarcabil.

Cons & Pros 

Principalul punct slab al filmului este accentuat puternic de cronicile negative primite: lipsa de originalitate a actiunii. Asemanarea subiectului cu o tema de film mafiot este un alt punct slab, iar conflictul intre generatii este abordat superficial, dupa parerea acelorasi critici.

Totusi, in opinia mea, punctele tari eclipseaza de departe punctele slabe. Ma refer aici la jocul actorilor, regia care surprinde foarte bine intensitatea dramelor interioare ale personajelor si reuseste sa ne tina cu sufletul la gura mai bine de doua ore, intrebandu-ne cum se vor descurca itele.

Ce spun criticii despre Pride and Glory? 

Roger Ebert critica filmul, dandu-i 2 stelute din 5 si il ironizeaza ca fiind o poveste arhicunoscuta, imbracata altfel si in care actorii pot fi alesi random fara mari schimbari. Matt Pais pentru Chicago Tribune se exprima succint in defavoarea Pride and Glory: “Code blah: shots fired, movie down“. Gregory Kirschling pentru Entertainment Weekly se propunta insa in favoarea filmului, afirmand ca este o drama intensa jucata atent si foarte reusit, iar Peter Travers pentru Rolling Stone se propunta in favoarea regiei. Tomatometer-ul de pe RottenTomatoes.com indica 34%.

Pentru cine este Pride and Glory un must-see? 

Pentru cei carora le plac filmele de actiune clasice si bine realizate. Asta exact ceea ce este Pride and Glory. 

Cine ar trebui sa ocoleasca cu orice pret Pride and Glory? 

Cei care s-au saturat de clisee, de filme politiste si asteapta ceva original. Cei carora le place Edward Norton s-ar putea de asemenea sa aiba o surpriza neplacuta, deci le recomand sa ocoleasca Pride and Glory pentru a nu risca o dezamagire.

Pride and Glory a aparut pe DVD la ProVideo. 

2 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*