Home » Dezvoltare personala, Evenimente

Pozitii de viata – fitness mental pentru relatii mai armonioase

11 October 2013 scris de Niciun comentariu

pozitii-de-viataNe petrecem viata unii cu altii interactionand mai mult sau mai putin armonios pentru ca suntem fiinte sociale. Ni se intampla tuturor sa preferam sa lucram, sa ne distram, sa traim si sa ne iubim cu anumiti oameni in vreme ce fata de altii avem reactii de respingere, conflict sau pur si simplu frustrare. Uneori putem alege oamenii cu care interactionam. Alteori, ne vedem obligati sa “convietuim”, “coexistam”, “colaboram” in contexte in care nu ne simtim comfortabil. Si ni se pare ca e un dat, ca viata e grea si ca suntem neputinciosi in fata tavalugului ei.

Despre interior privind din exterior

Din fericire, ultimii ani au venit cu o explozie de instrumente, practici si discipline grupate sub numele “dezvoltare personala”, menite sa ne invete cum sa ne descurcam mai bine pe lumea asta. Categoria e mare si fiecare isi poate alege ce i se potriveste mai bine si ii place mai mult. Unul dintre aceste frumoase instrumente este Analiza Tranzactionala (AT) care sustine ca ne putem cunoaste, intelege si trai mai bine daca analizam modul in care interactionam cu ceilalti. Ca toate raspunsurile de care avem nevoie sunt in ce spunem dupa “Buna ziua” in oricare dintre interactiunile noastre.

“Ne nastem printi si printese iar procesul de crestere si civilizare ne transforma in broaste”

Creatorul Analizei Tranzactionale, Eric Berne, sustinea ca toti oamenii se nasc cu sansa de a trai o viata fericita si implinita, dar ca pe parcurs, in mod inconstient, adoptam comportamente si credinte din mediul inconjurator si ne dezvoltam propriile modele de relationare si reactie. Toate cu scopul de a ne descurca si adapta la realitatile vietii.

Relatiile cu noi si cu altii

Ca urmare a modelelor si credintelor formate sau imprumutate, dezvoltam o imagine despre noi insine: ni se pare ca suntem la fel de buni ca ceilalti, mai buni decat unii dintre ei sau chiar mai putin buni decat altii. Observam ca relatiile noastre pot fi grupate, in mare, in relatii armonioase si relatii stresante. Adica in pozitii de viata.

Daca pana aici lucrurile sunt stiute si asteptati si o solutie sau macar o propunere, bucurati-va. Caci aici incepe partea frumoasa: la workshopul din 9 si 10 noiembrie vom intelege ce se intampla de fapt in interactiunile noastre. Vom afla despre Mastile pe care le purtam in relatiile stressante, de unde vin si mai ales cum sa le dam jos. Vom invata sa distingem relatiile toxice de relatiile sanatoase, vom descoperi cum sa nu ne mai simtim intimidati si persecutati si vom intelege in ce momente si de ce ii tratam cu agresivitate pe ceilalti.

De la cine?

Explicatiile si exercitiile le vom primi si lucra impreuna cu John Parr, care a a înfiintat primul grup de instruire formala in Analiza Tranzactionala in Romania in anul 2000, la Timisoara. El a organizat mai tarziu un al doilea grup de formare, in Bucuresti. In 2007, dupa ce primul sau stagiar a absolvit examenul de certificare ca analist tranzactional, s-a intors sa traiasca in Marea Britanie. Desi in prezent nu mai preda Analiza Tranzactionala, John Parr continua sa gestioneze cu succes propria sa afacere de consultanta in management din Marea Britanie.

Si mai departe?

Intra pe http://goodstart.ro/john-parr-two-day-seminar-in-romania/, suna la 0736 356 110 sau trimite un email  la at@goodstart.ro si inscrie-te. Workshopul costa 350 lei daca te inscrii pana la 15 octombrie, 400 lei daca te inscrii intre 16 si 25 octombrie si 450 lei daca te inscrii intre 26 octombrie si 8 noiembrie.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*