Home » Carti, Timp liber

Pavilionul placerilor – amintirile unei curtezane din China anilor ‘20

6 January 2012 scris de Niciun comentariu

CoolRank: 9/10

Pentru mult timp Memoriile unei gheise a ocupat un loc aparte in inima mea si a deschis la acea vreme o lunga lista de lecturi despre cultul si viata gheiselor din Japonia. Cu toate astea, nimic din ce am citit ulterior de acest gen nu a putut sa egaleze povestea americanului Arthur Golden.

Pavilionul placerilor mi-a starnit interesul datorita subiectului abordat – viata gheiselor din China, mai putin cunoscute decat cele din Tara Soarelui Rasare, cu o traditie veche de 2500 de ani, dar care a disparut in secolul al XX-lea odata cu invazia japonezilor. Mingmei Yip a reusit sa recreeze atmosfera si parfumul unei lumi de mult uitate cu personaje autentice si o intriga captivanta intr-un roman de debut fascinant, pe alocuri previzibil, si care se aseamana in anumite privinte cu Memoriile unei gheise, dar pe care nu reuseste sa il surclaseze.

Pretioasa Orhidee si viata in Pavilionul Florii de Piersic

Narata tot la persoana I, cartea doreste a rememora tineretea lui Xiang Xiang, cea mai ravnita curtezana a acelor vremuri. Cand tatal ii este acuzat pe nedrept de crima si executat, iar mama se retrage intr-o manastire budista, copila de 13 ani este incredintata spre crestere unei rude indepartate. Entuziasmata initial de noua familie, de palatul in care locuieste si de festinul de care are parte in fiecare zi, Xiang Xiang isi da seama repede ca este prizoniera si crescuta de rudele sale nu pentru a deveni un om invatat, asa cum visa tatal ei, ci pentru a fi ming ji, o femeie eleganta, cultivata, cu veleitati artistice si maestra in arta seductiei.

Curand va primi si un nume nou, Pretioasa Orhidee, si realizeaza ca nimic din ce face noua familia pentru ea nu este din bunatate, si nici gratis. De fapt, Pavilionul Florii de Piersic, denumirea sub care este cunoscuta casa, este ceea ce s-ar numi in zilele noastre un bordel de lux, in care barbatii instariti platesc sume exorbitante pentru a se bucura de compania fetelor. Si cu cat domnisoarele sunt mai tinere si mai educate, cu atat creste si pretul. Iar daca fata este virgina, avem aceeasi poveste din Memoriile unei gheise – o va castiga cel care este dispus sa plateasca cea mai mare suma de bani. Pentru Pretioasa Orhidee el nu va fi nicidecum vreun print gata sa o salveze din iadul in care pare ca i se transforma viata, ci un barbat in varsta, dezgustator, de care destinul o leaga prin neintelesele sale cai.

Fuga, regasirea si o razbunare feroce

Intr-un final, tanara reuseste sa fuga din Pavilionul Florii de Piersic si pleaca in cautarea mamei, incercand in acelasi timp sa afle si cine este persoana din cauza careia tatal ei a fost condamnat pe nedrept la moarte. Ceea ce descopera o socheaza si toate eforturile vor fi indreptate spre a pune la cale o razbunare impotriva tuturor celor care i-au cauzat suferinta, dar mai ales impotriva barbatului care i-a distrus familia.

Exista cateva similitudini intre Memoriile unei ghiese si Pavilionul placerilor care nu pot fi trecute cu vederea, dar nu cred in niciun caz ca romanul ar putea fi catalogat drept o imitatie ieftina a primului, de aceea i-am si acordat un punctaj mare. Cei care il vor citi vor descoperi o poveste unica si emotionanta, o lectura minunata cu un limbaj pe alocuri poetic, cu personaje memorabile care aduc la viata o lume mai putin cunoscuta.

Pavilionul placerilor a aparut la editura Trei si poate fi comandat direct pe site.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*