Home » Filme

Outlander – vikingi, nave spatiale si Moorwen

8 April 2011 scris de Niciun comentariu

CoolRank: 6/10

atmosfera & entertainment: 6/10

regie: 6/10

actori: 6.5/10

scenariu: 6 /10

montaj: 6.5/10

Nota IMDb: 6.4/10

Imi aduc aminte cum am dat intamplator peste trailerul acestui film prin 2008 si am ramas destul de impresionat, parea genul meu de film. Am asteptat filmul destul de entuziasmat datorita ideii, dar acum ca l-am vazut, s-a ridicat la nivelul asteptarilor mele? Raspunsul il veti afla doar citind randurile de mai jos.

It destroyed his world. He won’t let it destroy ours.

Anul Domnului 709 dupa Hristos, Norvegia, regatul lui Herot, vikingii isi vedeau linistiti de conflictele lor si isi traiau viata “traditionala”. O nava spatiala se prabuseste pe teritoriul lor, in interiorul careia se afla Kainan (interpretat de Jim Caviezel) impreuna cu “amicul” sau, un extraterestru numit Moorwen. Cu ajutorul unui dispozitiv extrem de interesant dar si prostesc, eroul nostru afla locatia, anul, ba chiar si teritoriul unde se afla, invata si limba vorbita: scandinava medievala. Ciudat… eu aproape tot filmul ii aud vorbind in engleza. Fara sa ezite, Kainan pleaca in cautarea Moorwen-ului care a supravietuit in timpul prabusirii, pentru a-l vana. Din nefericire pentru el, vanatoarea nu dureaza prea mult si este capturat de vikingi, care il considera vinovat pentru macelul care s-a produs intr-un sat din zona, cu toate ca acesta le spune ca el vana doar un dragon. Nu trece mult timp si habitatul vikingilor in care este tinut prizonier este atacat la randul lui. Vikingii, convinsi ca este vorba despre un urs, pornesc la vanatoare si il iau si pe Kainan cu ei, legat, evident. Intr-adevar, dau peste un urs, iar Kainan este cel care ii salveaza viata regelui si in urma acestui act ii este redata libertatea. Lucrurile decurg frumos pentru putin timp, cand are loc un nou atac si de data aceasta vikingii isi dau seama ca problema este mult mai mare decat un simplu urs.

Sa va vorbesc putin si despre acest Moorwen. Este un extraterestru care, cu ceva timp in urma, isi traia pasnic viata pe planeta lui, iar oamenii, poporul lui Kainan, au “curatat” planeta de aceste specimene pentru a o face locuibila pentru ei. Unul dintre Moorweni a supravietuit acestor evenimente si s-a gandit ca ar fi frumos sa le plateasca oamenilor cu aceeasi moneda. Design-ul creaturii mi-a placut foarte mult, un fel de Godzilla cu 4 picioare si un stil de a ucide original, pot spune.

Probabil ca cel mai deranjant element al filmului este faptul ca personajele vorbesc in engleza si nu in scandinava medievala, asa cum ar fi trebuit. Daca se folosea limbajul adecvat filmul ar fi fost mult mai atmosferic si chiar mai plauzibil. Inca doua chestii care m-au enervat au fost tot din pricina scenaristului: cum sa-i dai unui copil de 8 ani o sabie cu care tocmai ai omorat un urs si el sa alerge cu ea in mana? Si al doilea, eroul nostru, chiar daca provine de pe o planeta unde a invatat sa foloseasca doar arme de foc, cand e vorba de o lupta cu sabiile, da dovada de profesionalism fara nici un fel de antrenament.

Mi-au acaparat atentia doua nume date personajelor, pe primul sigur l-ati auzit in Lord of the Rings, Boromir, iar al doilea, Rothgar, pe care eu l-am intalnit intr-un joc (Gothic 3) . Chiar mai mult, personajele au pozitii asemanatoare cu cele de unde au fost inspirate, deci nu cred ca au fost alese accidental.

La capitolul efecte speciale mi-am ridicat unele semne de intrebare. Sunt momente in care totul arata foarte bine, Moorwen-ul este bine animat si plin de viata, iar in altele avem parte de efecte speciale foarte cheap si pare ca o poza editata in Photoshop de un necunoscator.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Regizorul din spatele acestui hibrid sf-fantasy este Howard McCain. Prea multe nu se pot spune despre dansul, intrucat este al doilea sau film care a ajuns in cinematografe. In cazul lui Outlander s-a descurcat binisor, in cateva scene mi-a placut chiar foarte mult cum a focalizat imaginea pe Moorwen.

In materie de actori, filmul s-a bucurat de o distributie decenta spre buna. Outlander-ul/strainul Kainan este interpretat de Jim Caviezel pe care cu siguranta il cunoasteti din The Passion of the Christ, The Count of Monte Cristo sau The Thin Red Line. Fara prea mult efort a dat nastere unui personaj credibil. Nominalizatul la 2 premii Oscar John Hurt ii da viata regelui Rothgar, rol care il prinde foarte bine. V for Vendetta, Hellboy sau serialul Merlin sunt cateva dintre productiile unde il puteti urmari pe admirabilul actor. Un rol secundar in film il primeste Ron Perlman, care poate fi urmarit alaturi de John Hurt in Hellboy sau in recentul Season of the Witch alaturi de Nicolas Cage. Cei care il cunosc il vor recunoaste dupa tonalitatea vocii fara probleme.

Ce spun criticii despre Outlander?

Recenziile la adresa lui Outlander sunt mixte. Rottentomatoes.com considera ca Outlander este 38% fresh, unii laudandu-i ideea de a pune in acelasi scenariu vikingi si extraterestrii, in timp ce altii spun ca filmul este doar un spectacol sangeros. Prietenii de pe metacritic.com i-au oferit lui Outlander un calificativ de 40/100 bazat pe un numar de doar 11 recenzii. Roger Ebert de la Chicago Sun Times i-a acordat filmului 50/100 mentionand ca Outlander reprezinta o coliziune intre genuri care se va termina asa cum va astepati.

Verdictul KoolHunt.ro

Outlander este cu siguranta un B-movie care il recomand pasionatilor genului fantasy si sci-fi, dar fara a avea asteptari prea mari. Ca orice alt film, cu mici finisaje ar fi avut potential sa fie mult mai reusit. Vi-l recomand intr-o dupa-amiaza ploioasa cand nu puteti iesi cu prietenii la o terasa.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*