Home » Evenimente, Timp liber

O seara argentiniana la Xanadu

25 September 2012 scris de 1 comentariu

Se vede treaba ca in ultima vreme sunt la moda serile tematice in restaurantele bucurestene: escapade gurmande in locuri (de regula) indepartate, ca sa “gustam” spiritul unui anumit loc fara sa apelam la agentii de turism.

Argetina – sangre caliente

Iata, asadar, ca in urma cu putin timp, si restaurantul Xanadu a organizat o seara tematica de inspiratie argentiniana. Mancare fina, degustare de vin argentinian si cativa pasi de tango. Adica, in aparenta, o reteta sigura pentru succes. Preparatele serii au fost grupate in trei variante de meniu, fiecare continand cate un aperitiv si un fel principal. Aveam astfel de  ales intre scoici, foie gras, muschi de vita, coaste de berbecut sau branza de capra crocanta. Acompaniamentul lichid urma sa fie asigurat de degustarea unor vinuri argentiniene din regiunea Trapiche, una dintre cele mai populare zone viticole din Argentina (dupa cum ne-a explicat sommelier-ul).

Un melanj bizar

Variantele de meniu, cu sonoritate de haute cuisine in unele cazuri, ofereau o paleta interesanta de alegeri. Am optat pentru tandemul de foie gras si muschi de vita argentinian, in ideea ca voi fi coplesita de contrastul dintre gustul fin al unui pate si textura corpolenta a unei fripturi din muschi de vita. Rezultatul nu a fost unul rau, dar nici nu s-ar putea spune ca degustarea a fost memorabila. Para caramelizata care servea drept soclu pentru felia de foie gras era mai degraba fiarta in compot (sau cel putin asta a fost senzatia mea). Muschiul de vita a fost  tandru si gustos, destul de bine facut, insa ar mai fi mers putin sos in care sa il scaldam pentru a innobila cumva gustul de carne fripta. Meniul cu scoici si coaste de berbecut a venit intr-o prezentare extrem de incitanta. Pacat ca felul principal continea doar doua costite de berbecut timid acoperite cu carne,  portie mai degraba potrivita pentru un aperitiv.

Degustarea de vin a fost, contrar asteptarilor, chiar o degustare.  Adica nu ne-a fost oferit un pahar din fiecare vin pentru a-l savura alaturi  de preparatele din meniu, ci ne-a fost oferita fix o gura (din neatentie poate doua pe ici, pe colo) ca sa vedem cum il percepe papila gustativa. Ceea ce e pacat, pentru ca un eveniment de acest tip ar presupune ca bautura sa fie cumva inclusa in meniu, macar pentru impresia artistica. Sau daca nu, sa li se prezinte oaspetilor posibilitatea de a comanda un pahar sau o sticla din vinul dorit.

Argentina muzicala

Momentul artistic al serii a constat intr-o serie de coregrafii  de dans executate de un foarte tanar cuplu (copii care aveau probabil mai putin de 16 ani). M-as fi asteptat ca suportul sonor al coregrafiei sa fie ceva tango-uri de renume. In schimb, am avut parte mai mult de muzica pop-blues decat de acorduri semnate Astor Piazzolla sau Carlos Gardel. Prestatia dansatorilor a fost onorabila, desi ma intreb filosofic ce pot intelege copiii  din spiritul tango-ului… cat anume din caldura, erotismul si deschiderea catre o dimensiune total aparte ii poate misca pe ei la o varsta la care… ar fi  probabil ciudat sa fi aflat deja despre ce e vorba?? Partea a doua a coregrafiei a mutat accentul din Argentina si ne-a oferit ritmuri de samba, cha-cha, rumba si chiar paso doble. Un periplu binevenit, dar oare chiar oportun?

Less is more

Desi poate parea un sofism, afirmatia de mai sus a venit ca o concluzie a intregii seri. As fi facut multe lucruri altfel, de la alegerea coloanei sonore (si nu ma refer doar la perioada momentelor artistice), pana la conceptul de degustare de vinuri si, nu in ultimul rand, in ceea ce priveste meniul. Poate ca atat de multe variante au consumat din energia chef-ului si atunci lucrurile nu au iesit chiar la nivel de haute gastronomie. Uneori, mai putin inseamna cu siguranta mai mult.  Per total, pretul meniului de degustare, care putea fi de 70,  80 sau 90 lei, nu mi se pare ca justifica pe deplin cantitatea sau calitatea preparatelor. Le uram mai mult succes pe viitor!

Fotografiile au fost realizate de Andreea Badescu in restaurantul Xanadu la seara argentiniana, pentru KoolHunt.ro. Preluarea acestor poze fara acordul echipei KoolHunt.ro este interzisa.

1 comentariu »

  • vin2 said:

    Hmm…ma voi duce acolo maine (26 oct) alaturi de cei de la vinul.ro
    Incurajant ce ai scris 1
    mersi

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*