Home » Stiri cinema

Nominalizarile la Premiile GOPO 2014

5 March 2014 scris de Niciun comentariu

vector615Cinci lungmetraje intra anul acesta in cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo: Cainele japonez (regia Tudor Cristian Jurgiu), Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism (regia Corneliu Porumboiu), La limita de jos a cerului (regia Igor Cobileanski), Pozitia copilului (regia Calin Peter Netzer) si Rocker (regia Marian Crisan). Autorii celor cinci filme – Tudor Cristian Jurgiu, Corneliu Porumboiu, Igor Cobileanski, Calin Peter Netzer si Marian Crisan – concureaza si pentru statueta care rasplateste Cea mai buna regie.

65 de filme romanesti lansate in cinematografe sau in festivaluri in 2013 au fost luate in considerare pentru desemnarea nominalizarilor celei de-a opta editii a Premiilor Gopo. Castigatorii vor fi anuntati in cadrul Galei Premiilor Gopo, eveniment ce va avea loc pe 24 martie si va fi transmis in direct si in exclusivitate la TV de Pro Cinema si va putea fi vizionat online pe www.premiilegopo.ro.

Cele mai bune acrite din filmele romanesti ale lui 2013 se lupta pentru statuetele GOPO

Diana Avramut (Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism), Ioana Flora (Deja Vu), Ioana Anastasia Anton (Domnisoara Christina), Ana Ularu (O vara foarte instabila) si Luminita Gheorghiu (Pozitia copilului) se lupta pentru statueta acordata Celei mai bune actrite in rol principal. La categoria Cea mai buna actrita in rol secundar concureaza Mihaela Sirbu (Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolim), castigatoare anul trecut, la aceeasi categorie, cu rolul din Toata lumea din familia noastra, Clara Voda (Domestic), Ela Ionescu (La limita de jos a cerului), Ilinca Goia (Pozitia Copilului) si Valeria Seciu (Roxanne).

Cei mai buni actori din filmele romanesti sunt in cursa pentru statuetele GOPO

Statueta Gopo acordata Celui mai bun actor intr-un rol principal i-ar putea reveni unuia dintre cei cinci protagonisti: Victor Rebengiuc (Cainele japonez), Adrian Titieni (Domestic), Gheorghe Ifrim (Domestic), Igor Babiac (La limita de jos a cerului) si Dan Chiorean (Rocker). In cursa pentru castigarea statuetei acordate Celui mai bun actor intr-un rol secundar intra Serban Pavlu (Cainele japonez), castigator in 2013 al premiului pentru Cel mai bun actor in rol principal pentru Toata lumea din familia noastra, Igor Caras-Romanov (La limita de jos a cerului), Vlad Ivanov (Pozitia copilului), Sergiu Voloc (La limita de jos cerului) si Alin State (Rocker).

Cele mai multe nominalizari – La limita de jos a cerului, Igor Cobileanski

La aceasta editie, La limita de jos a cerului, debutul in lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski, a strans 13 nominalizari, Domestic (r. Adrian Sitaru) si Rocker (r. Marian Crisan) – cate 11 fiecare, Pozitia copilului (r. Calin Peter Netzer) – 10 nominalizari, Cainele japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu) – 8 nominalizari, iar Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism (r. Corneliu Porumboiu) a fost votat la 7 categorii.

Dintre documentarele de lungmetraj care au intrat in atentia juriului de nominalizari, vor fi supuse votului celor peste 400 de profesionisti din industrie filmele Afacerea Tanase (r. Ionut Teianu), Anul Dragonului (r. Iulian Ghervas si Adina Popescu), City Tour (r. Andrei Nicolae Teodorescu), Experimentul Bucuresti (r. Tom Wilson) si Exploratorul (r. Titus Mntean si Xantus Gabor).

41 de productii europene luate in calcul pentru categoria Cel mai bun film european

La categoria Cel mai bun film european au fost luate in calcul 41 de productii europene. Criticii de film din juriul de nominalizari au votat pentru cinci titluri distribuite in cinematografele din Romania anul trecut: Amour / Iubire (r. Michael Haneke), La vie d’Adele / Adele: Capitolele 1 si 2 (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt / Vanatoarea (r. Thomas Vinterberg), Hannah Arendt (r. Margarethe von Trotta) si Kapringen / Deturnarea (r. Tobias Lindholm).

Pozitia Copilului – filmul romanesc cu cel mai mare succes de box-office in 2013

Premiul pentru filmul romanesc cu cel mai mare succes de box-office in 2013 va fi acordat filmulului Pozitia copilului (r. Calin Peter Netzer), care a obtinut cele mai mari incasari – 1.249.457 lei.

Lista completa a nominalizarilor este disponibila pe site-ul Premiilor Gopo.

Nominalizarile la toate categoriile Premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselectie alcatuit din regizorul Constantin Popescu, actrita Dorotheea Petre, producatorul Radu Stancu, directorul de imagine Silviu Stavila, scenarista Andreea Valean si criticii de film Bujor T. Ripeanu, Marilena Iliesiu, Irina Trocan, Ruxandra Grecu, Raluca Bugnar si Catalin Olaru.

Dupa anuntul nominalizarilor, peste 400 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film romanesti vor vota pentru desemnarea castigatorilor trofeelor din acest an, fie in plic sigilat, prin posta, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firma de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat inca din 2011 un parteneriat extrem de important.

Gala Premiilor Gopo 2014 este organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR) si Transilvania Film, cu sprijinul Babel Communications si Centrul National al Cinematografiei.

Sponsori principali: Apa Nova Bucuresti, BCR, Dacia, Orange
Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, E-Boda, MAC, Melkior

Partener media principal: Pro Cinema
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Servicii profesionale furnizate de: PricewaterhouseCoopers

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*