Necredincioasa – cand religia indeamna la crima
Ayaan Hirsi Ali s-a nascut in Somalia, una dintre cele mai sarace tari africane. Astazi este una dintre cele mai admirate figuri politice si o aparatoare inversunata a drepturilor femeilor musulmane, fapt ce a transformat-o intr-o tinta permanenta a atacurilor teroriste. Necredincioasa este autobiografia ei, o tanara dintr-o familie obisnuita, crescuta si educata in spiritul islamului, legata si batuta dupa bunul plac al mamei, mutilata genital la cererea bunicii si dezvaluie transformarea ei intr-una dintre cele mai influente 100 de personalitati ale lumii (potrivit revistei Time).
Da, poate ca scriitoarea este astazi o voce puternica si cel mai vehement critic al religiei islamice, dar drumul ei nu a fost usor de parcurs. Viata i-a pus in cale piedici care au lasat cicatrici adanci, fizice si psihice, dar ele nu au facut decat sa-i arate drumul pe care trebuia sa-l urmeze pentru a deveni femeia puternica de acum. Chiar daca traieste inconjurata de garzi de corp si temandu-se pentru propria viata, Ayaan refuza sa pastreze tacerea.
O tara inrobita de violenta si religie
Scriitoarea s-a nascut in capitala Somaliei, intr-o familie cu nimic iesita din comun fata de altele mutate in Mogadishu in speranta unui trai mai bun. Nesiguranta si instabilitatea politica a tarii, prinsa in luptele sangeroase dintre clanuri, ii determina pe parinti impreuna cu cei trei copii sa aleaga calea exilului. Se muta pe rand in Arabia Saudita, Etiopia si Kenya, familia ducand mereu dorul tarii lasate in urma, idealizand-o intr-un fel. Urmeaza separarea parintilor cu consecinte directe asupra dezvoltarii copiilor.
Arma oamenilor needucati va fi intodeauna violenta, iar mama lor nu face exceptie. Fara un sot in preajma, ea isi revarsa frustrarile asupra fetelor, a lui Ayaan in special, pe care o bate in mod sistematic, fara explicatii, aducand-o chiar in pragul mortii. Cu Mahad insa, baiatul cel mare si preferatul ei, se comporta diferit, iar diferentele intre copii incep sa se vada. In vreme ce Mahad isi face usor prieteni si devine independent, Ayaan si Haweya, sora mai mica, se interiorizeaza. Mutate dintr-o tara in alta, maltratate si acasa si la scoala, obligate sa invete citate din Coran fara a le pune la indoiala intelesul, lumea devine pentru ele o povara. Oaza de liniste vine din lectura clandestina a clasicilor britanici si imaginarea acelei lumi atat de diferite de a lor.
Scoala, care oriunde in alta parte are rolul de a extinde orizonturile elevilor, de a le dezvolta gandirea si a-i face sa devina independenti, in Islam este o institutie care subjuga individul, mai ales femeia. Nu exista libertate de exprimare sau libertate a constiintei. Scolile musulmane, in special cele din Arabia Saudita, considerata inima Islamului, inculca femeilor obedienta, le suprima gandirea analitica si le distruge creativitatea. Si asta pentru ca relatia individului cu Alah este una de supunere totala, ca intre un sclav si stapanul sau, iar intrebarile si semnele de indoiala sunt aspru pedepsite.
Castigarea libertatii
Trezirea constiintei lui Ayaan se face in momentul in care tatal ii aranjeaza casatoria cu un necunoscut. Pentru prima data in viata fata indrazneste sa procedeze diferit fata de ce ii dicteaza familia si se razvrateste. Dobandirea libertatii, adaptarea la un nou standard de viata, informatiile noi care o asalteaza din toata partile ii trezesc constiinta si o fac sa puna la indoiala toate preceptele si dogmele cu care fusese crescuta.
Cand vocea incepe sa i se faca auzita si arata cu degetul spre Islam, dand exemple concrete din Coran care indeamna la crima si violenta impotriva femeilor, Ayaan devine o tinta pentru musulmanii fanatici. Apogeul are loc cand regizorul cu care lucra la un film despre conditia femeii in Islam este ucis, iar criminalul ii lasa un mesaj de amenintare pe cadavrul acestuia. Renegata de familie, amenintata cu moartea si mutandu-se dintr-un loc in altul, Ayaan Hirsi Ali continua sa-si duca lupta pentru reformarea Islamului si pentru ajutarea femeilor oprimate.
Necredincioasa a aparut la editura Rao si poate fi comandata direct pe site la un pret promotional.
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.